İranlıları coplayan gümrük memurları açığa alındı

Gümrük kapısında İranlı turistleri coplayarak İran'da ve Türkiye'de gündeme oturan memurlar açığa alındı.

Genel 16.03.2017 12:56:34 0
İranlıları coplayan gümrük memurları açığa alındı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ziya Türk'ün Haberi

 

Şubat ayı sonlarından itibaren İranlı Turistler yoğun bir şekilde Türkiye'ye gelmeye başlamıştı. Yoğunluk nedeniyle Van Kapıköy, Ağrı Gürbulak ve Hakkari Esendere Gümrük Kapıları'nda uzun kuyruklar ve izdiham oluştu.

 

3 Mart 2017 Cuma günü Van'a gelen İranlı turistler Kapıköy Sınır kapısında İranlıların 2 Mart 2017 Perşembe günü coplandığı iddiasında bulunmuştu. İddialar üzerine görüştüğümüz İranlılar coplama olayının videolarını paylaştı.

 

İRANLILAR KAPIKÖY’DE DEĞİL GÜRBULAK’TA COPLANDI

İranlı turistlerin coplandığı iddiası üzerine harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olayı araştırdı. Coplama olayının Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nda değil Ağrı Gürbulak Gümrük Kapısı’nda meydana geldiği tespit edildi. Bunun üzerine olayda ilgisi soruşturma başlatan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ilgisi bulunan memurları açığa aldı.

 

İRAN MAKAMLARI VE MEDYASI BİLGİLENDİRİLDİ

Coplama olayı ile ilgili soruşturma başlatıp ilgilileri açığa alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, olaydan duyulan üzüntüyle birlikte, başlatılan soruşturma ve ilgililerin açığa alındığı bilgisini İran makamları ile paylaştı. Konu ile ilgili olarak Türkiye aleyhinde haber yayınlayan İran medyası da yapılan işlemler hakkında bilgilendirildi.

 

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi’nin özel ilgisi ile coplama olayı, İran ile Türkiye arasında krize dönüşmeden çözüme kavuşturuldu.

 

TÜRKİYE’YE DÜŞMANLIK MI YAPILMAK İSTENDİ?

İranlı turistler 2017 Şubat sonundan itibaren Türkiye’ye yoğun bir şekilde giriş yapmaya başlamıştı. Mart ayı içinde İran’da resmi tatil olan Nevruz Bayramı öncesi, bayram alışverişi nedeniyle Türkiye’ye gelen İranlılar, Van ve Doğu Anadolu ekonomisini hareketlendirdi.

 

Nevruz Bayramı’nda da Van Kapıköy ve Ağrı Gürbulak Sınır Kapılarından Türkiye’ye yoğun bir şekilde giriş yapması beklenen İranlıların coplanması, “Bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacak olan İranlı turistlerin Türkiye’ye girişleri engellenmek mi istendi?” sorusunu gündeme getirdi.

 

İranlı turistlerin coplanmasına tepki gösteren Vanlı esnaflar ise, İranlı turistlerin yoğun bir şekilde geldiği dönemde böyle talihsiz bir olayın yaşanmasını, Van'a ve Türkiye'ye yapılmış bir kötülük olarak nitelendirdi.

 

GÜMRÜK KAPILARINDA NEVRUZ NEDENİYLE YENİ ÖNLEMLER ALINDI

Nevruz Bayramı nedeniyle gümrük kapılarında yaşanan yoğunluk üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gümrük kapılarında bir dizi önlem aldı.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Gümrük Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, "Yoğunluk üzerine kapılarda bir dizi önlem alındı. Geçişlerde yaşanan izdihamın önlenmesi amacıyla gümrük kapılarında takviye gümrük memurları ve pasaport polisleri görevlendirildi. Çevre düzenlemesi ve temizlik çalışmaları yaptırıldı. Ayrıca Kapıköy'de 2 olan geçiş ve pasaport işlem noktası 4'e çıkarıldı. Yolcu olduğu sürece, mesai kavramına bakılmaksızın bitinceye kadar işlemler yapılıyor. Bakanlıktan ve bölgede müdürlüklerinden oluşturulan özel ekipler tarafından da düzenli olarak takip ve kontroller yapılarak, gelişebilecek en küçük olumsuzluğa dahi anında müdahale edilerek çözüm için gerekli önlemler alınıyor. Ayrıca Kapıköy Gümrük Kapısı modernizasyon inşaatı Ağustos ayı civarında bitmesinin ardından 7/24 ve uluslararası trafiğede açılacak. Gürbulak Sınır kapısı'nda ise yeni bir kapı yapılması için başlatılan proje çalışması sürdürülüyor" diyerek alınan önlemler hakkında bilgi verdi.

 

Van Postası Gazetesi


YAZARLAR