Bu yıl asgari ücrete ara zam yapılacak mı, temmuzda brüt ve net asgari ücret artacak mı? Bakan Işıkhan duyurdu!

Asgari ücret 2024 temmuz zammı, milyonlarca asgari ücretli çalışanlar ve kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor.

Van 11.07.2024 19:11:29 0
Bu yıl asgari ücrete ara zam yapılacak mı, temmuzda brüt ve net asgari ücret artacak mı? Bakan Işıkhan duyurdu!
Tarih: 11.07.2024 19:11

Asgari ücret 2024 temmuz zammı, milyonlarca asgari ücretli çalışanlar ve kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. 

Memur ve emeklilere yapılan temmuz zammı sonrası tüm gözler temmuz asgari ücret zammı olacak mı, sorusunun yanıtına çevrildi. 

Daha önce değerlendirmelerde bulunan Işıkhan, "Temmuz'da artış yapılmayacağı dikkate alınarak Ocak ayında ona göre artış yapıldı." demişti. 

Geçtiğimiz günlerde Bakan Işıkhan'dan asgari ücret zammına yönelik bir açıklama daha geldi. Asgari ücret 2024 yılı için 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti. Peki, asgari ücrete ikinci zam yapılacak mı? Temmuz asgari ücrete zam var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

2024 Temmuz asgari ücrete zam gelecek mi, sorusu, memur ve emekli zammı sonrası öne çıkan başlıklardan oldu. Ekonomiye yönelik çalışmalar devam ederken temmuz ayında memur ve emekli zammı netleşti. Enflasyon rakamlarına göre sözleşmeli personel, memur ve memur emeklilerine yüzde 19.31 oranında zam yapıldı. SSK, Bağ-Kur, tarım emeklilerindeki zam oranı ise yüzde 24.73 olarak kesinleşti. Bu gelişme sonrası milyonlarca asgari ücretli çalışanın temmuz zammı için beklentisi arttı. Ancak geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette ara zammın olmayacağını açıkladı. İşte, asgari ücrete zam var mı, sorusunun yanıtına yönelik detaylar.

ASGARİ ÜCRETE ZAM VAR MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret tartışmaları üzerine bir açıklama yaptı. Mecliste AK Parti grup toplantısı öncesi soruları yanıtlayan Bakan Işıkhan "Göstergeler olumlu ilerliyor" diyerek asgari ücrette ara zammın olmayacağını belirtti. Bakan Işıkhan asgari ücrette artış için Aralık ayını işaret etti.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA

Bakan Şimşek asgari ücrete ilişkin olarak "Bize benzer ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" açıklamasında bulundu. Şimşek vergi konusuna ilişkin olarak "Biz az kazanandan mümkün olduğunca en az vergiyi almak için sistem uygulayacağız. Çok kazananları uyarıyorum, vergiden kaçınma cezalarını artıracağız" dedi.

BAKAN IŞIKHAN'IN DAHA ÖNCEKİ AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz haftalarda Haber Global televizyonuna konuk oldu. Bakan Işıkhan asgari ücrete ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Asgari ücreti hükümetin belirlemediğini belirten Bakan Işıkhan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirler. Biz Bakanlık olarak işçi ve işvereni bir masada toplayıp müzakerelerin sağlanmasını sağlayan moderatör bir kurumuz. Temmuz'da artış yapılmayacağı dikkate alınarak Ocak ayında ona göre artış yapıldı. Ekonomi denge işidir. Bunu gözetmemiz gerekiyor. Biz kalıcı refah artışının derdindeyiz. Şu anda istihdamdan feragat etmeden bir büyüme sergiliyoruz. Biz de bu süreçte Bakanlık olarak işçilerimize, memurlarımıza ve emeklilerimize yönelik desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz." demişti.

OLASI ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILIR?

Hürriyet'ten Burak Taşçı asgari ücretle ilgili olası zam ihtimallerini şu şekilde derledi:

Ara zammın olmadığı bir ortamda enflasyonun yıllık yüzde 35-40 aralığına gerileyecek olması beklentisiyle birlikte yılbaşında asgari ücrete maksimum yapılacak zam yüzde 35-40 oranında olması bekleniyor. 17 bin 2 lira maaş alan asgari ücretlilere yüzde 30 zam yapılsa maaşları 22 bin 102 liraya, yüzde 35 zam yapılırsa 22 bin 952 liraya, yüzde 40 zam yapılması halinde maaşlarının 23 bin 802 liraya yükselmesi bekleniyor. Bu maaşlarla 2026 yılı Ocak ayına kadar çalışacak olan asgari ücretliler 2026 yılında da enflasyon tahminlerine göre yüzde 15-20 oranında zam alması bekleniyor. Böylece 2027 Ocak ayına kadar asgari ücretlilerin maaşları ortalama olarak 26 bin 400 lira seviyelerinde gerçekleşebilir.

2024 ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Aralık ayında yapılan çalışmalar sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin 2024 yılı için net 17 bin 2 lira olarak belirlendiğini bildirdi.

Kaynak: Hürriyet


YAZARLAR