İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL
Gazeteci Ziya Türk’ün Van FM’de hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem Programı’nın bu haftaki konuğu Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Yusuf Altun oldu. Daire Başkanı Altun, birçok konuda önemli bilgiler vererek, tarımda ve hayvancılıkta verdikleri destekler hakkında açıklamalarda bulundu.
Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Yusuf Altun, amaçlarının atıl durumda olan arazileri tarıma kazandırmak olduğunu belirterek, tarım arazilerini suyla buluşturmak için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.
VAN BÜYÜKŞEHİR’DEN MİLLİ TOHUM ÇALIŞMASI
Gazeteci Türk’ün sorularını yanıtlayan Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Yusuf Altun, pandemiyle birlikte tarımın öneminin daha da hissedildiğini belirterek, “Amacımız bu bölgede atıl durumda olan, sulaması yapılamayan çok sayıda arazi var. Bunları güzel, modern tesislerimizle bir araya getirmek, bu sistemleri hayata geçirmektir. Pandemi döneminde birçok sıkıntı oldu. Tarımın ne kadar önemli olduğu bu dönemde daha da hissedildi. Milli tohumla ilgili çalışmalarımız da oldu” dedi.
“AĞIRLIKLI OLARAK VATANDAŞLARIN DÖNEMSEL İHTİYAÇLARINI GİDERİYORUZ”
Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı olarak tarım alanlarında sulama projeleri ve yatırımları gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Altun, “Van Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal hizmetler kırsal alanda diğer kurumlardan daha fazla faal olmak durumunda. Çünkü biz kırsal alanda bizzat köylülerle, çiftçilerle bir aradayız. Büyük projelerin yanında küçük projelerde yapıyoruz. DSİ gibi kurumların büyük barajlarının yanında biz küçük göletleri ve suluma kanalları yapıyoruz. Vatandaşların dönemsel olarak ağırlık ihtiyaçlarını gideriyoruz. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı olarak Van ilinde tarım alanlarında sulama projeleri ve yatırımları gerçekleştiriyoruz. Belediyemizin yetki sınırları ilimizin coğrafi sınırları olduğu için biz de 13 ilçemizdeki tarımsal faaliyet alanlarından sorumluyuz” diye konuştu.
“41 BİN DEKAR ARAZİ SUYA KAVUŞTU”
Başkan Altun 2019 ve 2020 yılında tarımsal anlamda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, “2019 yılında ikinci dönem itibariyle 13 ilçemizde DAP destekleri ve kendi öz kaynaklarımızla toplam 70 kilometre sulama kanalı inşa ettik. Bu sulama kanallarıyla 41 bin dekar arazi suya kavuştu. Buda sulu tarım açısından çok önemli oldu. Bu projelerin tamamını Sayın Valimizin destekleriyle, kendi öz kaynaklarımızla ve kendi personelimizle projelendirip hayata geçirdik. Van Büyükşehir Belediyesi olarak sulanabilir araziyi genişletiyoruz. Buradan ciddi ürünler elde edeceğiz. 2020 yılında ise projeye aldığımız birçoğu yine kendi öz kaynaklarımızdan olmak üzere DAP destekli 9 ilçemizde sulama kanalları inşa ediyoruz. Bu yılda 12 bin dekar arazi suyla buluşacak. Toplamda da 32 kilometre kanalımız inşallah yılsonunda sulamaya hazır hale gelmiş olacak. Aynı zamanda kanal ve göletlerin arıza tespitlerini de yapıyoruz. Gittiğimiz mahallelerin mezraları da oluyor. Onların da küçük göletleri, küçük kanalları oluyor. Personellerimiz oralarla ilgili çalışmalar yapıyor. Göletlerdeki vanaların arızaları gideriliyor. İhtiyaç varsa yeni göletler yapılıyor. Birçok çiftçimiz kırsaldaki mahalleleri yazlık olarak kullanıyor. Bunların hem sulanabilecek alanları çok hem de küçükbaş ve büyükbaş hayvan miktarı da fazla. Bu yıl 5 bin çiftçiye bu desteklerle ciddi bir şekilde hem sulamaları için hem de o bölgede kalkınmaya yönelik birçok desteklerimiz oldu” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİLİKLE UĞRAŞAN SAYIMIZ %60 İKEN %90’A YÜKSELDİ”
Van’da bu yıl çiftçilikle uğraşanların sayısında %90’lık bir artışın söz konusu olduğunu belirten Altun, “Bu yıl pandemiden dolayı batıda çalışan gençlerimizin hemen hemen %99’u kendi mahallelerine, memleketlerine dönüş yaptılar. Bu yıl böyle bir avantajımız oldu. Çiftçilikle uğraşan sayımız %60 iken bu sayı %90’a yükseldi. Birçok mahallemizde gençlerin tamamı tarıma yöneldi. Verdiğimiz destekler de gençlerin tarıma yönelmesini sağladı. Gençlerimiz yıllardır batıda çalışıyoruz bir gelir elde edemedik. Buralarda babamızdan, dedemizden kalan bir sürü arazimiz var. Biz bunları işleyeceğiz, bizlere nasıl destek olabilirsiniz diye talepte bulundular. Genç çiftçilerime ve kadın çiftçilerimize elimizden geldiğince destek veriyoruz. Kadın çiftçilerimiz genelde sera ile uğraşıyorlar. Bu yıl seracılıkla alakalı projelerimiz vardı. İnşallah onları önümüzdeki yıl hayata geçireceğiz. Serası olan çiftçilerimize yerli tohum desteği, sulama desteği verdik” dedi.
“15 MAHALLEMİZE HAYVAN İÇME SUYU İÇİN SONDAJ YAPTIK”
Tarımsal hizmetler olarak sulamanın dışında bitkisel ve hayvansal üretime yönelik projelerinin de olduğunu belirten Altun, “2019 yılında 15 mahallemize hayvan içme suyu için sondaj yaptık. Sondaj çalışmalarıyla 200 bin hayvanın içme suyu ihtiyacı karşılandı. Mahallelerimizde vatandaşlarımız hayvanlarını meraya çıkarıyorlar. Bu güzergahlar yaklaşık olarak 10 kilometre oluyor. Hayvanlar günlük 10 kilometre köyden çıkıp meraya gidiyor ve geri dönüyor. Hayvanlar o güzergah boyunca bir damla su bulamıyor. Biz de Sayın Valimizin destekleriyle 13 tane ilçemize sondaj yaptık. Sondajı tamamen kendi öz kaynaklarımızla yaptık. Bu sondajların elektriğini DAP desteğiyle güneş panelleriyle sağlıyoruz. O bölgelerde yeşil alanlar oluşturuyor. Sondaj bölgesinde ağaçlandırma yapıyoruz, kırsala çıkan vatandaşlarda o bölgeden rahatlıkla faydalanabiliyorlar. Kendi su ihtiyaçlarını da oradan karşılayabiliyorlar. 200 bin hayvanın suyla buluşması hayvanlarda et kalitesi sağlamış oldu. Elektrik sıkıntısı ciddi bir sıkıntıydı. Güneş panelleri buna destek oldu. DAP İdaresi Başkanı Adnan Beye de desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Adnan beyin her zaman desteklerini görüyoruz. Gönderdiğimiz projeler bu bölgede hakikaten ihtiyaç. Adnan Beyde bizzat bu bölgelerde çalışmış. İhtiyacı da biliyor. Sağ olsun desteklerini eksik etmiyor. 120 kırsal mahallemizde hayvansal ve bitkisel üretime yönelik 700 adet 2 bin metre beton sıvat yaptık. Bu konuda DAP’tan da destek aldık. Arazi koşulları ağır olan Çatak gibi, Bahçesaray gibi yerlerimiz var. Buralara da kot farkından dolayı 300 adet saç sıvat desteği vereceğiz. Buralarda ihtiyacı olan köyler belirlenmiş, inşallah bu desteği mahallelerimize sağlayacağız” dedi.
“12 BİN METRE KORUGE BORU, 21 BİN METRE KANGAL BORU DAĞITTIK”
Kırsal alanlarda sulama amaçlı çiftçilere koruge ve kangal boru desteği verdiklerini belirten Altun, “2019 yılı içerisinde 12 bin metre koruge boru, 21 bin metre kangal boru dağıtımı yaptık. Koruge borularımız arazi yolları geçişlerinde kullanıldı. Burada arazi yollarını da tesviye ediyoruz. Kangal boruları ise arazi sulaması için veriyoruz. Bazen kanalları çok uzak oluyor. 9-10 kilometre uzaklıkta olan kanallar da oluyor. Bu suyu getirmeleri lazım. Köylümüze boruyu biz veriyoruz, kazısını da siz yapın diyoruz. Veya kazı kısmının bir bölümünü bir yapıyoruz. Bir kısmını da siz verin hem devlet, hem belediye, hem de köylü iş birliği bu işler imece usulü gibi desteklerimiz oluyor. Bu yıl ise 8 bin metreye yakın koruge ve 55 bin metre kangal boru ihtiyacı tespit ettik. Bunları da inşallah en yakın zamanda yerlerine ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.
“VAN’IN CEVİZİ VE VAN BALININ YANINA BİRDE VAN FISTIĞI EKLEYECEĞİZ”
Van’da artık fıstığın da üretileceğini de belirten Altun, “Çatak ilçemizin Atlıhan bölgesinde ve Gevaş ilçemizin İn Köy’ü dediğimiz iki bölgemiz var. Bu bölgelerimizde bıttım ağacı dediğimiz eski ismi aslında menengiç diye geçer. Bunda biz fıstık üretiyoruz. Bu yıl 2021 yılı için budama yaptık. 2019 yılında budadığımız ağaçların aşılamasını ise Temmuz ayında yapacağız. Bu çalışmayı Orman Müdürlüğü ile beraber yapıyoruz. Bunların bakımı ise oralara yakın olan köylüler tarafından yapılıyor. Teknik olarak bütün hizmeti biz vereceğiz ve sürekli takip edeceğiz. Yaklaşık 3 bine yakın aşılama yapacağız. Buda ciddi bir gelir kaynağı. Fıstık gibi ekonomik değeri yüksek olan ürünleri hayata kazandırmak, çiftçilerimizi de buna yönlendirmek istiyoruz. Belediye olarak ta bu çiftçilerimize destek vermek istiyoruz. Bunların pazarlanması konusunda da bir çalışmamız var. Kooperatiflerle, birliklerle, tarım müdürlüğümüzle, belediye ekiplerimizle ürünün ne kadar alındığı, ürünün ne kadar kaliteli olduğu, bunların testlerinin yapılması konusunda bir projemiz var. Van’ın cevizi ve Van Balının yanına birde Van Fıstığı ekleyeceğiz. Geleneksel üretim olmuş olacak” şeklinde konuştu.
“200 BİN ADET SEBZE FİDESİ YETİŞTİRDİK VE DAĞITTIK”
Milli tohumu geliştirme projesi kapsamında kendi seralarında 200 bin adet sebze fidesi yetiştirdiklerini belirten Altun, “Hayvansal ve Bitkisel üretime yönelik kurumumuza ait seramız var. Burada da milli tohumu geliştirme projesi olarak bu yıl kendi öz seramızda 200 bin adet sebze fidesi yetiştirdik. Bunlar tamamen yerli ve milli. Pandemi bir yandan da bizi buna zorladı. Biz bunu 2019 yılında projelendirmiştik. Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimizle bu konuyu görüştük. Milli tohumun önemini hem çiftçimizle buluşturmak hem de artık bu bölgelerde ithal ürünleri kendi soframızda görmek istemiyoruz. Böyle bir mecburiyette doğdu. Bütün hastalıkları sofrada yediğimiz ürünlerden alıyoruz. Bundan dolayı vücut direncimiz düşüyor, hastalanıyoruz. Biz bunun kaynağının bütün bu ürünlerden geldiğini bilirsek ona göre hareket ederiz. Böyle bir amaçla yola çıktık. 200 bin adet yerli domates, biber, çeşitli salatalık sebze fideleri yetiştirdik. 5 bin kişiye fide dağıtımı yaptık. Çiftçinin dışında kendi mahallesinde, kendi evinin önünde küçük bahçesi olana da verdik. Balkonda saksısı olana da verdik. Bununla ilgili olumlu geri dönüşlerde aldık. Yerli tohumun bir diğer önemi de çiftçimiz kendi tohumunu üretebilecek. Verdiğimiz o domates fidesinin bir kısmını tohumluk olarak ayıracak, onun tohumunu alıp önümüzdeki yıl ektiği zaman aynı fideyi, aynı ürünü alacak. Tohumun ekiminde, ürünün alımında ve üründen tekrar ürün alması konusunda bir video çalışması yapıyoruz. Bunu birçok çiftçimiz biliyor ama küçük çiftçilerimiz bunları bilmiyor. Doğrusunu yapma açısından kısa bir video hazırlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi Web sitesinden tarımsal hizmetler olarak bu videoya girecekler ve bunu izleyecekler. Büyükşehir Belediyesi olarak solucan gübresi üretimine de geçeceğiz. Bu hem bütün ürünlerimizde kaliteyi arttırıyor hem de tamamen doğal olmasını sağlıyor. Sürekli sahadayız ve verdiğimiz fideleri gidip yerinde görüyoruz. Büyük çiftçilere verdiğimiz bu fidelerden tohum talep ediyoruz. Çünkü çok sayıda tohum üretilecek. Biz o tohumun sürekliliği için bunu talep ettik. Bunları sürekli kendi seralarımızda yapacağız. Ülkemizde tarımsal faaliyetlerin neredeyse tamamı ithal ve hibrit tohumlarla yapılmakta. Hibrit tohumların kendini koruyacak özelliği yok. Bu yüzden de dış etkenlere karşı koruma amaçlı olarak ilaçlama yapılması gerekir. Hibrit tohum dediğimiz birçok manavda olan domates, biber hibrit. Fakat kendini koruyamadığı için bunlar sürekli ilaçlara mahsur oluyor. Bu ilaçların yan tesirleri oluyor. Kimyasala mahsur kalan bu tohumlarda, bitkileri zehirle beslemiş oldukları için tüketicilerin sağlığını tehdit ediyor. Toplumumuzda kronikleşen yüzlerce hastalığın birçoğu da yediğimiz domates ve biberlerden kaynaklanıyor. Bu ürünlerin nereden geldiğini bilmiyoruz ama raf ömrü uzun olduğu için biz bile gittiğimiz zaman domatesin şekilli olanı, yuvarlak olanını alıyoruz. Oysa domatesin fıtri olanı aslında şekilsizdir. Görselliğine, parlaklığına ve sertliğine bakıyoruz. Aslında bu yanlış. Yüzlerce hastalığın sebebi de budur. Yerli tohum konusunda gelecek yılda çiftçilerimize ciddi desteklerimiz olacak. Bununla ilgili değişik projelerimiz de var” dedi.
“BİLİNÇLİ TARIM İÇİN EĞİTİMLER DÜZENLEYECEĞİZ”
Okullarda yeni yetişen nesille ilgili eğitim çalışmalarının da olduğunu söyleyen Altun, “Yeni nesille ilgili eğitim çalışmalarımız var. İlkokul çağı öğrencilerimize yönelik kısa seminerler hazırladık. Geçtiğimiz yıl bu seminerlerimizi verdik. Bu yılda bununla alakalı küçük hediyelerimiz de olacaktı. Okullarımız açıldıktan sonra bunu hayata geçireceğiz. Tarım eğitimi konusunda eğitimler düzenleyip bununla alakalı hem çocuklara tarımı sevdirecek, hem toprağı sevdirecek çok güzel seminerlerimiz olacak” diye konuştu.
“13 İLÇEMİZDE ARAZİ YOLLARINDA BAKIM ÇALIŞMASI YAPTIK”
Kurumlarla ilgili iş birliğine de değinen Altun, “DAP destekli projelerimizi genelde DAP’tan alıyoruz. TKDK gibi birimler biraz daha büyük çaplı. Bizim kırsalda yapacağımız hizmetlerde bize en yakın kurum koordinatör olarak DAP destekliyor. DAKA bilgisi dahilinde bu projeleri DAP’a sunuyoruz. DAP İdaresi 17 ile bağlı bir başkanlık. Van’da da bunun koordinatörlüğünü DAKA yapıyor. Biz projelerimizi hazırladıktan sonra DAKA’ya sunuyoruz ve DAKA’nın onayıyla beraber DAP İdaresi’ne gönderiyoruz. DAP’ta DAKA bize bir referans oluyor. Hatta bazen farklı fikirler verilebiliyor. Çünkü onlar daha geniş ölçekli projeler hazırlıyorlar. DAP destekli küçük sulama projelerimize 500 bin, en yüksek 2 milyon veriyor. 2 milyonun üzerindeki projelerde DAP’tan destek alamıyoruz. Tarımsal Hizmetlerde kendi öz kaynaklarımızla toplam 13 ilçemizde arazi yollarında bakım çalışması yaptık” ifadelerini kullandı.
“BÜTÜN KIRSAL MAHALLELERİMİZE ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Kırsaldaki yol ve bakım çalışmaları kapsamında bilgiler veren Altun, “Tarımsal ve yayla yollarıyla ilgili Yol Daire Başkanlığımız ve Tarımsal Hizmetler olarak yaklaşık 2 aydır bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmamız şuanda devam ediyor. Araç desteğini Yol Daire Başkanlığımızdan aldık ve kendi kiraladığımız iş makinelerimiz var. Yayla yollarına genelde ya ürün alınmadan önce yada ürün alındıktan sonra araçları sokuyoruz. Genelde tesviye yapıyoruz. Eğer yolları yoksa bir kısım yolları yine eski yolları üzerinden dolgu hizmetleri gibi çalışmalarımız var. Sellerin tekrar yolları bozmaması içinde koruge borularla oraları tesviye etmiş oluyoruz. Sulama kanallarını ve göletlerimizi de yine iş makinelerimizle açıyor ve temizliyoruz. Bununla ilgili ciddi bir dilekçe başvurusu var. Elimizden geldiği kadar bütün kırsala ulaşmaya çalışıyoruz. Kırsallarda tam sulama döneminde kanallarının temizlenmesini talep ediyorlar veya göletten su verecekler, gölet çok dolduğu için yeteri miktarda su alamıyorlar ve sulama da dolayısıyla az oluyor. Biz bunlarla ilgili çalışmalarımızı yılbaşında yapıp, ilgili mühendis arkadaşlarımızı kırsala gönderip ihtiyaçları tespit ediyoruz. İş makinelerimizin desteğiyle de o göletleri, kanalları açıyoruz. Bir anlamda da ilçe belediyelerine destek vermiş oluyoruz. Koordineli bir şekilde belediyelerimizle çalışıyoruz. Muhtarlar Daire Başkanlığıyla bu anlamda ciddi bir çalışma içerisindeyiz” dedi.
“2019 VE 2020 YILINDA TARIMA 20 MİLYON HARCAMA YAPTIK”
Pandemi döneminde de tarımsal faaliyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Altun, “Tarımsal Hizmetler olarak pandemi başladığından beri biz hiç durmadık. Cumartesi ve Pazar günleri dahil olmak üzere gerekli izinleri alarak tarımsal faaliyetlerimizi sürdürdük. Bu işler iyi bir ekiple yapılır. 30’a yakın mühendis ve tekniker personelimiz var. Diğer bütün yazışmalarla beraber personelin bu anlamda çok büyük bir özverisi var. Tabi mühendis ve tekniker arkadaşlarımız, BELVAN’da çalışan işçi arkadaşlarımızla beraber koordineli bir şekilde bu işi yürütüyoruz. Allah’a şükür her tarafa ulaştık ve ulaşmaya devam ediyoruz. Yaptığımız sulama projelerinin tamamını kendi personelimizle projelendirdik. Dışarıdan hiçbir özel şirketle çalışmadık. Bu projelerin tamamı yerli. Kurum olarak dışarıya bir kuruş ücret ödemeden bu projeleri yaptık. Sadece üretemediğimiz malzemeyi satın aldık. Bundan dolayı sizin aracılığınızla bütün personellerimize teşekkür ediyorum. Yaptığımız hizmetlere baktığımız zaman 2019 ve 2020 yılında 20 milyon bir harcamada bulunduk. 16’ya yakın sulama tesisimiz var. Yaklaşık 30-40 kilometre bir sulama kanalı yaptık. Göletler, hayvan içme suyu, yaptığımız sondajlar, güneş panellerimiz bunun içinde. Sıvatlarımız, koruge ve kangal boru hizmetlerimiz, seradaki hizmetlerimiz, gölet ve kanal temizlikleri, yol bakımları, yeni yol açımları bunların hepsi bu hizmetin içerisindedir” şeklinde konuştu.
“YERLİ FİDELERLE İLGİLİ BU YIL HERKESE DESTEK VERDİK”
Çiftçilere danışmanlık hizmeti de verdiklerini belirten Altun, “Bizim hizmetlerimiz genelde kırsal kesimlerde olduğu için köyün geneline hitap edecek hizmetler veriyoruz. Sulama kanalı isteniyorsa o köyde yaşayan tüm köylüler faydalanabilecek şekilde yapıyoruz. Veya arazi yolları varsa o arazilerde ne kadar ürün elde ediliyor ve kaç çiftçimiz o araziden faydalanıyor ona göre çalışmalar yürütüyoruz. Bunun yanında şahsi hizmetler için talepte bulunanlar var. Benim bahçem var bana sulama borusu verir misiniz? Diye talep edenler var. Tabi bunlara destek veremiyoruz. Bizim hizmetimiz ortak kullanıma yönelik. Meyve fidanı ve yerli fidelerle ilgili de bu yıl herkese destek verdik. Önümüzdeki yıl hayata geçireceğimiz bir projemizde yerli elma, armut, dut gibi meyvelerle ilgili bir çalışmamız var. Bazı meyvelerimizin soyu da tükenmek üzere. Bununla ilgili çok ciddi bir çalışmamız var. Bunları hayata geçirmek, koruma altına almak istiyoruz. Bireysel taleplerin dışında bu işi yapacak çiftçilere meyve fidesi vereceğiz. Bunun için 5 dönüm arazi, çiftçi kayıt sistemi şartı arıyoruz. Bu işi yapacak ve bunlara sahip çıkacak çiftçiler tespit etmeye çalışıyoruz. Bu tür bahçeler oluşturacağız” dedi.
“SOĞUK HAVA DEPOSU YAPMA PROJEMİZ VAR”
Tarımsal üretimin ve çiftçinin ürünün değer bulması için yapılması gerekenler konusunda Gazeteci Türk’e bilgi veren Altun, “Van’da meyvecilikle uğraşan birçok çiftçimiz var. Bölge özellikle elma çok depolanıyor. Bunlarla ilgili seçtiğimiz 3-4 tane noktada soğuk hava deposu yapma projemiz var. Bu projeleri de DAP destekli yapmak istiyoruz. Bunların projesini inşallah yılsonunda DAP İdaresine sunacağız. Bununla ilgili bize çok talep geldi. Özel soğuk hava depoları var. Birçok özel depo şuan kullanılmıyor. Biz depo yaparsak çiftçimiz gelip meyvesini, sebzesini depoya bırakacak mı? Bununla ilgili bir analiz yaptık. Birkaç depoyu gezdik ve boş olduklarını gördük. Çiftçilerin sebze ve meyvelerini bırakmadıklarını gördük. Birçok çiftçinin küçük depoları var. Ama ben buna inanıyorum ki biz Büyükşehir Belediyesi olarak yaparsak cüzi ve sembolik bir ücretle bu ürünleri depolarda muhafaza edebiliriz. Bu anlamda da çiftçilerimize destek vermek istiyoruz. 2021 yılında inşallah bu projeyi hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.
“PROJELERİMİZLE GENÇLERİMİZİN VE ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ”
Van’ın tarımsal hizmetler olarak bölgede geride kaldığını belirten Altun, “Yıllardan beridir arazilerimizi kullanamıyoruz. Yeterince işçiliğimizi veremedik. Şuan ki gençlerimizle beraber, pandemiyle beraber yeni bir ışın başlangıcı olacaktır. 8-10 yıl memleketine gelmeyen gençler, memleketlerine gelerek tarımla uğraşıyorlar. Bunları görünce çok mutlu olduk. Bunu devam ettirebiliriz. Tarımsal Hizmetler olarak bize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Her zaman çiftçimizin yanındayız. Pandemiden önce çiftçilerimize yönelik bir yarışma da düzenlemeyi planlıyorduk. Bu yarışmaya hem çiftçimiz hem tarımda okuyan öğrencimiz katılsın dedik. Bu yarışma herkese açık olacaktı. Proje yarışması yapacaktık. Her projeyi değerlendirip ödüllendirecektik. Bu projeleri de hayata geçirebilir miyiz, bununla ilgili ne kadar mesai harcayabiliriz diye düşündük. Bu yıl yapamadık ama inşallah 2021 yılında bunu gerçekleştireceğiz” diyerek sözlerine son verdi.