Van Büyükşehir, daha temiz bir Van için çalışıyor

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Selçuk Doğru, yaptıkları projelerle Van’ı çöp gibi büyük sıkıntılarından kurtaracaklarını söyledi.

Van Büyükşehir 25.02.2019 23:25:15 0
Van Büyükşehir, daha temiz bir Van için çalışıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Selçuk Doğru, yaptıkları projelerle Van’ı çöp gibi büyük sıkıntılarından kurtaracaklarını söyledi.

Van FM’de Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem programına konuk olan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Selçuk Doğru Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verdiler.

Van’da en büyük sıkıntılarının atık su arıtma tesisi olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi, daha modern bir arıtma tesisi için çalışmalara başladıklarını aktardı. Allahverdi, “Atık su arıtma tesisi 80’li yıllarda kurulmuş, demode bir tesisti. Dünyanın enerjisini tüketirdi buna rağmen verimlilik %20’i aşmıyordu. Bu yüzden Van gölü uzun yıllardır kirleniyordu. VASKİ tarafından ihalesi yapıldı ve modern bir arıtma tesisi yapılıyor. Çalışmalar başladı yani Van gölünü büyük bir sıkıntıdan kurtarmış olacağız” şeklinde konuştu.

EN İYİ TEMİZLİK KİRLETMEMEKTİR

En iyi temizlik kirletmemektir sözünü vurgulayan Allahverdi, çöp alanı ıslah projesi, hayvancılık denetlemeleri, kaçak kesimler, atık suların bağlantı kanalları, hafriyat denetimleri gibi birçok alanda projelerinin olduğunu aktardı.

Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi, “Zararlı ve tıbbi atıklar ile ilgili ihaleler de yapıldı. Van Gölü’nün koruması ve iyileştirmesi ile ilgili şube müdürümüzün çalışmaları var. Van gölünün üstünde birikmiş katı atıklarla ilgili, yüzeysel temizlik yapıyoruz. Şimdi bu hayvancılık olayı da büyük bir sıkıntı. İlçe Belediyelerle ortak bir çalışma yürütüyoruz. Tarımsal destekleme işletmesi, Organize Sanayi Bölgesi besicilik projesi var. Valilik ve VATSO bu işin içinde, belediyenin burada ki hissesi % 18’ dir. Gürpınar bölgesinde bir alan belirlendi 101 milyon metrekarelik bir alan, ilerde bu alana hayvancılar yönlendirilecek ve büyük bir sorun çözülmüş olacak. Şehir çevresinde çok fazla ihtisas sanayi bölgesi oluşturulup yeri belli, alanı belli olacak ve büyük bir sıkıntıdan kurtulmuş olacağız” diye konuştu.

Beton mikserlerin şehri kirlettiğine değinen Allahverdi, bununla ilgili geçicide olsa bir çözüm bulduklarını söyledi. Allahverdi, “Bunları uyardık bir şekilde, kısmen de başardık. Oraya bir torba bağlamak gibi çözümler üretildi’’ dedi.

ÇÖPTE KAZANDIRAN PROJE

Allahverdi, çöp toplama çalışmalarının gündüz rahatsızlık yaratmaması amacıyla gece yapıldığını vurguladı. Kattı atık tesisi ile ilgili konuşan Allahverdi, yapılacak tesisle birlikte yani yılda 1.2 milyon tasarruf sağlanacağını kaydetti. Günlük 600 ile 700 ton çöp geldiğine dikkat çeken Allahverdi, ayda 100 bin civarında bir masrafa yol açtığını söyledi.

Söz konusu projeyle birlikte hem bu masraftan kurtulduklarını hem de 82 milyon civarında belediye kasasına bir paranın gireceğini söyleyen Allahverdi, “Çatak, Muradiye, Edremit, Gevaş ilçelerimizi de çöpten kurtardık.  Emine Erdoğan hanımefendinin öncülük ettiği bir proje bu aslında Külliye’de başladı. Ondan sonra Çevre Şehircilik Bakanlığı da uygulandı. Van'da da ilk uygulayan kurum biz olduk” dedi.

Sıfır atık projesi için kentin değişk yerlerine ayrı ayrı çöp kutularını bıraktıklarını aktaran Akllahverdi, “Şu anda orada toplanan atıklar geri dönüşümle ilgili lisanslı firmalara verilerek. Bu ekonomiye bir katkı sağlanacak. Ayrıştırma ve fermantasyon işlemi sonrasında organik malzemelerle enerji üretiminde kullanılacak gaz elde ediliyor, kalan malzemeler bu defa gübre olarak farklı alanlarda kullanılıyor. Bu sıfır atık projesinde de aynı şeyler var. Yemek firmaları, alışveriş merkezleri gibi organik yemek atıklarının yoğun olduğu yerlerde bunları öğüten makinalar vardır. Bu makinalar sayesinde kompost üretilip farklı bahçelerde, çiçek üretiminde kullanılabilir” şeklinde konuştu.

VAN SORUNLARINDAN KURTULUYOR

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Selçuk Doğru, daha iyi hizmet vermek için başkanlık bünyesinde Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü, Temizlik İşleri Şube Müdürlüğü ve Van Gölü’nü Koruma ve İyileştirme Şube Müdürlüğü olarak ortak çalıştıklarını aktardı.

Hafriyatların şehrin temizliği ve görseli açısından ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Doğru, “Daha önce ciddi bir denetim olmadığı için inşaat sahipleri, kamyon sahipleri ciddi anlamda Akköprü deresi, Bostaniçi Sıhke Gölü dediğimiz o alanda boş buldukları yerlere gece, gündüz toprak döküyorlardı. Sadece görüntü kirliliği yapmıyorlar. Dereleri doldurduğunda sel taşkınlarına sebep oluyorlardı. Hafriyat sahiplerimizi yönlendirebilmek için Özalp yolu üzerinde hafriyat alanı belirledik. Oraya şimdiye kadar 134 bin 813 metre küp Hafriyat yönlendirdik” dedi.

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİYLE MÜCADELE

Vatandaşımızın rahat çalışabilmesi, dinlenebilmesi için gürültü kirliliği ile mücadele ettiklerini aktaran Doğru, “Çevre olayı çok önemli, hayatımızın her anında her saatinde öne çıkan bir takım sorunlardır. Canlı müzik alanları ve spor salonu, cafe gibi birçok alana denetim yaptık.  Vatandaşı rahatsız eden durumlarda vatandaş basın yoluyla, whatsApp hattımızdan ulaşıyor. Ölçüm cihazı ile gidip müdahale ediyoruz, eğer standartların dışında bir uygulama varsa gerekli uyarıları yapıyoruz ve belli bir süre tanıyoruz o süre zarfında uymayanlara kabahatler kanuna göre veya belediyedeki belirli cezalar var o cezaları uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

KATI ATIK BERTARAF TESİSİ ÜÇ AŞAMADAN OLUŞACAK

Katı atık tesisinin önemini vurgulayan Selçuk Doğru, ‘’Projemiz üç aşamadan oluşacak yeşil alanlar göründüğü kısımlarda mevcut depolama alanımız Sıhke gölüne çok yakın, mevcut tehlikesini göstermek açısından söylüyorum. Birinci proje aşamamız lenf fil alanının üstünü kapatılarak, mevcut vahşi alanın toprakla örtülmesi ve borularla gazın toplanıp elektrik enerjisine dönüştürülmesi. İkinci aşama ise çöplerin ayrıştırarak geri dönüşüme gidecek cam, lastik, metal gibi çöplerin ekonomiye kazandırılması. Üçüncü aşamasında organik maddelerin yani atık dönüşümünün ardından kalan maddelerin yeniden bir gaz oluşturulması. Fermantasyon dediğimiz sistemlerle 55 derece sıcaklıkta bekletilerek oradaki fermantasyon sonucu gaz oluşturulması ve bu gazın tekrar elektrik enerjisine dönüştürülmesidir” dedi.

TIBBİ ATIK TESİSİ BELEDİYEYE KAZANÇ SAĞLAYAN BİR ÇALIŞMA

Tıbbı atıkların belediyeye kazanç sağladığının ifade eden Selçuk Doğru ‘’Daha önce zaten 10 yıllık bir süreci başlamıştı.  Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığımız bu işin sıfırdan ihalesini yaptı. Tıbbı atıklarla ilgili önceki İhalemiz sonuçlandı. Biz ikinci bir ihale yaptık oradaki bazı malzemeleri makineleri yeniledik. Yap işlet modeli olarak verilmişti.  Tesis yükleniciye kalmıştı.  Biz bu yaptığımız ihalede 10 yılın sonunda tesis belediyemize kalacak. Bu konuda hiçbir hak talep edemeyecek ve daha önce %10 ‘la verilen tıbbi atık belediye payı, bu ihalemiz de 20.25 ile ihale ettik. Yani bize 10 yıllık süreçte bertaraf ettiği tıbbi atık dan %20.25 olarak ödeme yapacak. İhale 3 milyon ile neticelendi” diye konuştu.

BAZ İSTASYONLARI İLE İLGİLİ DENETİMLER YAPILIYOR

Baz istasyonlarının kurulması için gerekli çalışmalar yaptığını belirten Selçuk Doğru, “Gerekli denetimleri çalışmaları yapıyor. Onların belirli kriterleri var. Zarar vermek konusunda eğer o izinleri lisanslar dahilinde izin verilmişse belediye olarak biz İmar açısından yapılabilir yeri olup, olmadığı, nüfus yoğunluğu, sit alanı olup olmadığı ile alakalı çalışmalar da biz izin veriyoruz. Bilgi teknolojilerinin belirledikleri kriterleri sağlarsa anten yüksekliğidir veya işte etki alandır, yaydığı sinyalinin etki alandır bu kriterleri sağlıyorsa ki o bilgileri almadan zaten biz yer seçim belgesi vermiyoruz o bilgileri aldıktan sonra biz yer seçim belgesini veriyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR