Van Valisi Bilmez’den Ramazan pidesine gramaj ayarı

Önceki yıl çiftli Ramazan pidesinin 300 gramını 2 ekmek fiyatına satan fırıncıların, vatandaşı mağdur eden uygulaması, Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'e takıldı.

Van Büyükşehir 23.04.2020 18:19:56 0
Van Valisi Bilmez’den Ramazan pidesine gramaj ayarı
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi

Önceki yıl çiftli Ramazan pidesinin 300 gramını 420 gramlık 2 ekmek fiyatına satan fırıncıların vatandaşı mağdur eden uygulaması, Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'den döndü.

VAN’DAKİ FIRINCILAR SALGINDA DA FIRSATÇILIK YAPMIŞTI
2019 yılında alınan fiyat tarifesi Van’da 210 gram ekmek 1 lira 25 kuruştan satılırken, kendi aralarında inatlaşma rekabetine giden fırıncılar, ekmeği 80 kuruş ile 1 lira arasında satmaya başlamıştı. 

Devlet korona virüs salgını ile mücadele eden vatandaşın üzerindeki yükleri hafifletmek için tedbir üstüne tedbir alırken, daha önce hiçbir şekilde anlaşamayan fırıncılar salgın krizinde fırsatçılık yapıp ekmeği 1 lira 25 kuruştan satmaya başlamıştı. 

SUSAM VE YUMURTA BAHANE, RAMAZAN FIRSATÇILIĞI ŞAHANE
2019 yılı Ramazan ayında 210 gram olan bir ekmek fiyatı 1 lira, 420 gram iki ekmek 2 lira olarak uygulanıyordu. 

Fırıncılar Ramazan pidesini, susam ve yumurta da kullandıkları gerekçesi ile 2019 yılı Ramazan ayında gramajdan 120 gram eksilterek 300 gram çiftli Ramazan pidesini 2 ekmek fiyatına sattılar. 

Pidenin gramajından 120 gram eksiltildiğini bilmeyen vatandaş, çiftil Ramazan pidesine 2 ekmek gramajında pide aldığını zannederek 2 ekmek fiyatı ödedi.

YANLIŞ HESAP VALİ BİLMEZ'DEN DÖNDÜ
Şu anda Van’da 210 gram olan bir ekmek fiyatı 1 lira 25 kuruş, 420 gram iki ekmek fiyatı ise 2 lira 50 kuruş olarak uygulanıyor. 

2019 yılı Ramazan Ayında uyguladıkları gibi bu yıl da 300 gram çiftli Ramazan pidesini 2 ekmek fiyatına satmak isteyen fırıncıların bu girişimi, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’e takıldı. 

Van Valisi Bilmez susam ve yumurta nedeniyle çiftli Ramazan pidesinden eksiltilen 120 gramın çok olduğu ve 300 gramın 2 ekmek fiyatına satılmasının halka haksızlık yapmak olduğu uyarısında bulundu. Bunun üzerine, Van ESOB’tan çıkan tarifede 360 grama çıkarılan Ramazan pidesi 2 lira 50 kuruş olarak fiyatlandırıldı. 

Vali  Bilmez’in girişimleri üzerine susam ve yumurta karşılığı 120 gramdan 60 grama düşürülen eksiltme miktarı ile vatandaş, fırıncıların Ramazan pidesi gizli vurgunundan kurtuldu. 

SUSAMSIZ VE YUMURTASIZ RAMAZAN PİDESİNİ ALMAYIN
Çiftli Ramazan pidesi susam ve yumurta payı olarak 60 gram eksiltilerek üretiliyor. Susamsız ve yumurtasız üretilen pideyi vatandaşın almaması yönünde uyaran yetkililer, çiftli Ramazan Pidesinin ya 360 gram yumurtalı ve susamlı olması, ya da 420 gram olması gerektiğini söyledi. 

VATANDAŞ EKMEĞİN VE PİDENİN GRAMAJINI TARTTIRABİLİR
Vatandaşın fırınlardan aldığı pide ve ekmeği tarttırma hakkının olduğunu belirten yetkililer, vatandaşın talep etmesi halinde fırıncıların sattığı ekmeği ve pideyi tartması gerektiğini söyledi. 

Her fırında terazi var, vatandaş dilerse fırıncıdan aldığı ekmek veya pideyi tartmasını isteyebilir. Fırıncı da tartmakla sorumludur. Vatandaş tartmayan veya gramajı eksik olan ekmek ve pide ile ilgili şikayetini ALO ZABITA 153’e bildirilebilir. 

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR