VASKİ suya neden zam yapmak zorunda kaldı?

Van’da suya 2014 yılından bu yana zam yapılmadığını belirten VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, ancak elektrik maliyetinin yüzde 100’ün üzerinde zamlandığı için, suya zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. 

Van Büyükşehir 29.06.2020 13:55:05 0
VASKİ suya neden zam yapmak zorunda kaldı?
Tarih: 01.01.0001 00:00

İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL

Büyükşehir belediyelerinde ve doğu illerindeki tarife ortalamalarını çıkardıklarını belirten Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, yapılan zammın aboneleri olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

“TÜRKİYE’DE EN UCUZ SUYU SATIYORUZ”
Ocak ayında suya yapılan zammın koronavirüs nedeniyle Haziran ayına ertelendiğini belirten Kaplan, “Tekerini döndüren bir VASKİ’nin olması herkesin isteyebileceği bir şey, suya bu anlamda bir zam yapılması gerekiyor. Kasım ayında bunu Genel Kurul ile tartıştık. Ocak ayından itibaren olmak üzere suya bir zam yapıldı. Bunu koronavirüs nedeniyle Haziran ayına erteledik. VASKİ’de göreve başladığım zaman Büyükşehir belediyelerinde ve doğu illerindeki tarife ortalamalarını çıkarttık. Türkiye’de en ucuz suyu sattığımızı gördük, burada suyun fiyatı var. Aynı zamanda VASKİ’inin hizmeti var. Çevre Şehircilik Bakanlığının her yıl uyguladığı birim fiyatı var, kazı bedeli, boru bedeli, çalışma bedeli, taşıma bedeli var. Her yıl rayiç bedel zam alıyor ama en ucuz suyu kullanıyoruz. Her yıl hizmet bedeli zamlanırken, bizim suya zam yapmama gibi bir lüksümüz yok” diye konuştu. 

“MALİYETİ 5 LİRANIN ÜZERİNDE OLAN SUYU, 2.20’YE SATIYORDUK”
Elektrik şirketleri gibi yaptıkları çalışmaları faturaya yansıtmadıklarını belirten Genel Müdür Kaplan, "Elektrik idaresi kırsal bölgede faturasını okumak için direğin üzerine uzaktan okuma GSM modülü koyuyor. Sayaç bilgiyi merkeze atıyor ve kırsal bölgeye kadar gitmiyor. Burada işçiden kazanıyor, araçtan ve yakıttan kazanıyor. Bizde böyle bir durum yok. Alacağımız borulara, mazota, çalışan personele zam gelince aşırı zarar ediyoruz. Maliyetimizi karşılayacak bir zam hesapladığımızda yüzde yüz zam yapmamız gerekiyor, ancak halkımızı düşündüğümüz için yapmıyoruz. Suyun maliyeti 5 liranın üzerinde ama biz 2.20’ye satıyorduk. Abonelerimize tahakkuk eden faturalar çok yüksek miktarda olmadığı için yapılan zam abonelerimizi olumsuz etkilemeyeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“HER AY 2 MİLYON LİRA CİVARINDA ELEKTRİK FATURASI ÖDÜYORUZ”
VASKİ’nin yüksek elekrtik faturaları nedeniyle tıkandığını kaydeden Genel Müdür Kaplan, “Kurumun tıkandığı yer elektrik maliyetlerinin yüzde 100’ün üzerinde artmasıdır. 2014 yılından bu yana suya hiç zam yapılmamış. Ancak o dönemde 70 lira gelen elektrik faturası şimdi 240 TL’yi geçti. Elektrikte yüklü birikmiş bir borcumuz vardı. Bunun büyük bir kısmını ödedik. Her ay 2 milyon civarında elektrik faturası ödüyoruz. Ancak sürekli ödenemeyen bir elektrik faturası var” dedi.


Anahtar Kelimeler: