Üniversiteler ve okullar tatil edildi mi? İstanbul'da okullar tatil olacak mı, hangi üniversiteler tatil oldu?

Türkiye'deki ilk koronavirüsü (Kovid-19) vakasının dün açıklanmasının ardından son dakika haberleri peşi sıra gelmeye devam ediyor. Bilindiği gibi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yurt dışı geçmişi olan bir erkek vatand

Eğitim 12.03.2020 15:13:31 0
Üniversiteler ve okullar tatil edildi mi? İstanbul'da okullar tatil olacak mı, hangi üniversiteler tatil oldu?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye'deki ilk corona virüs (Covid-19) vakası dün gece saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. Bakan Koca, yurt dışı geçmişi bulunan bir erkek vatandaşın korona virüs testlerinin pozitif olduğunu duyurarak hasta ile yakınlarının karantinaya alındığını bildirdi. Bu gelişmenin ardından, Trabzon, Konya, Ankara, İzmir ve İstanbul gibi büyük illerde yaşayanların yanı sıra diğer illerde yaşayan milyonlara öğrenci ve veli de 'Okullar tatil edilecek mi?' sorusunun yanıtı araştırmaya başladı.

CORONA VİRÜS NEDENİ İLE ÜNİVERSİTELER VE OKULLAR TATİL EDİLDİ Mİ?
Üniversitelerin ve okulların tatil edilmesi hakkındaki beklentiye yönelik dün akşam saatlerinde bir son dakika açıklaması yapan Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk, coronavirüs tedbirleri kapsamındaki sürecin değerlendirilmesi için Sağlık Bakanlığı ile değerlendirmelerin devam edildiğini bildirmişti. Milli Eğitim Bakanı Selçuk ayrıca, Bilim Kurulu Toplantısı öncesinde bugün kendisine gelen "Coronavirüs nedeniyle okullar tatil edilecek mi?" sorusuna verdi ve bugün ortak açıklama yapacaklarını ifade etti. Öte yandan, merakla beklenilen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi ve bakanlar tarafından açıklama yapıldı.

AÇIKLAMA GELDİ: CORONA VİRÜSÜ NEDENİYLE İSTANBUL'DA OKULLAR TATİL OLDU MU?
Toplantı öncesinde bazı üniversitelerden ise tatil haberleri geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlığında Coronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'na Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı. Toplantı sonrası bakanlar tarafından açıklamaya geçildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okulların tatil olup olmasına yönelik soruya cevap verirken şu an için bu konuyu gündeme almadıklarını belirtti. Bakan Koca sözlerinin devamında flaş açıklamalarda bulundu. Böylelikle, 'Okullar tatil edildi mi, olacak mı?' sorusu da cevabına ulaştı.

İşte, Bilim Kurulu Toplantısı yapılan son dakika açıklaması ve tatil kararı verilen okullar, üniversiteler;

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Coronavirüs nedeniyle okullar tatil edilecek mi?" sorusu üzerine,"Bugün ortak açıklama yapacağız, birlikte göreceğiz." dedi.

KORONAVİRÜS BİLİM KURULU TOPLANTISI'NA MİLLİ EĞİTİM BAKANI SELÇUK DA KATILDI

Koronavirüs Bilim Kurulu, dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıklamasının ardından bugün ilk kez toplandı. Toplantı, Sağlık Bakanlığı'nda saat 13.30'da başladı. Toplamda 26 kişiden oluşan bilim kurulunda bakanlık bürokratlarının yanı sıra çeşitli üniversitelerden akademisyenler de yer aldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığındaki toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.

Toplantının ardından saat 17.15'de basın açıklaması yapılmaya başlandı.

TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMALAR

SAĞLIK BAKANI KOCA:

Bildiğiniz gibi ilk kez bir toplantıyı gece saatlerinde yaptık. Bu az görülen bir durumdur. Bundan sonraki her buluşma dünkü gibi şeffaf olacaktır. Virüslere karşı antibiyotikler etkili değildir. Antibiyotik diyecek ilaç şeffaf, temiz bilgidir. Çıkarımların bilgi ile karıştırıldığı bir durumdayız. Doğru bilgiyi yayma sorumluluğunuz var. Sorun küresel, mücadelemiz ulusaldır. Bu ulusal mücadelenin güçlü bir aktörünün medya olduğunu bildirmek isterim."


Biz sorunu siyasal dil ile ele almadık. Bilimsel yöntemle ilerledik. Verilerle karar verdik. Tek kriterimiz insan sağlığı oldu. Avrupa ile ilgili kaygılarımız doğrulandı. Bunu bekliyorduk. Tanı ve izolasyon sürecini hızla yaptık. Avrupa'nın durumu bizi dün akşamki durumla karşılaştırmakla yetinmeyecektir. Avrupa'nın tamamıyla iletişimi kesmek mümkün değildir. Turizm ve ticaret bakanları da bizimle beraberlerdir. Bilimsel tedbirlerin her alana hakim olmasını tartıştılar, kararlar aldılar. Maske ve tulum gibi ekipmanların giderek fiyatlarının yükselmesi, Sağlık Bakanlığı'nın Ticaret Bakanlığı'na ön hizmet için tabi olması kararı alındı. Vatandaşarımızın alım sayısı tamamlanmadan, ihracata izin verilmeyeceğini duyurmak istiyorum.

TURİZM BAKANI ERSOY:

Geçen seneye oranla daha az turistin gelmesinin daha sağlıklı olmasına karar verdik. Sektöre net bir açıklama yapacağız. Nisan'a kadar olan süreci dikkatle geçirmek sektör ve Türkiye için hayırlı olacaktır.

TİCARET BAKANI PEKCAN:

Gerekli bütün tedbirleri alarak ticaretin akışını sağlamak istiyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak arz talep dengesiyle sıhhi malzemelerde piyasalarda atış fiyat artışları oldu. Amacımız ihracatı engellemek değil. Ama piyasada maske olmadığı için önceliğimiz halkın sağlığı. Halkın normal piyasa fiyatlarından buna ulaşabilmesi önceliğimiz. Ticaret Bakanlığı olarak ürünleri ve firmaları denetledik. Soruşturma kapsamına aldıklarımız var."

"Hiçbir gereksinim olmamasına rağmen fahiş fiyatların gıdalara sıçradığını görüyoruz. İşlemlerimizi yapacağız. Vatandaşlarımız sakin olsun. Ürün stoğu ve personelimiz var. Korku yok. Hiçbir sıkıntı yok. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. Bizim de fuarlar 16 Mart'tan itibaren yurtdışı fuarlarını erteleme kararı aldık. Nisan'a kadar erteleyeceğiz."

SORU-CEVAP

KORONAVİRÜS VAKASI HANGİ İLDE VE İLÇEDE GÖRÜLDÜ?

Bakan Koca: İl verebilirdim. İlçe verebilirdim. Kişisel mahremiyete önem vermemiz gerektiğini söylemeliyim. Vatandaşımız şunu bilsin, tedbirleri aldık.

OKULLAR TATİL EDİLECEK Mİ?

Bakan Koca: Milli Eğitim Bakanlığı ile okulların tatil edilip edilmemesi konusunu bugün gündeme almadık. Ama duruma göre olabilir. Şu an için yok."

YÖK BAŞKANI SARAÇ REKTÖRLER VE AKADEMİSYENLERLE BİR ARAYA GELECEK
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı M. A. Yekta Saraç'ın korona virüsle ilgili üniversitelerin tatil edilmesi konusunu bugün akşam saatlerinde 207 üniversite rektörünün ortak kararıyla kesinleştireceği belirtildi.

HANGİ ÜNİVERSİTELER TATİL?
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Korona virüsü nedeniyle derslere uzaktan devam etme kararı aldı. Karar, öğrencilere ve akademik kadroya da bildirildi.

Kadir Has Üniversitesi, koronavirüsü nedeniye alınan önlemler kapsamında bahar tatilini öne çekti. Üniversite derslere mücbir bir durum oluşmadığı sürece 23 Mart günü başlayacağını duyurdu. Bahçeşehir Üniversitesi'nden gelen açıklamada ise, ''Eğitim-Öğretim sürecimizin aksamaması için 16-30 Mart tarihleri arasında tüm derslerimizi online platformlarda devam ettirme kararı almış bulunmaktayız.'' denildi.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR