Muradiye'de şeker pancarı sökümü

Van’ın Muradiye ilçesinde yaz mevsimi boyunca büyük uğraşlarla yetiştirilen şeker pancarında söküm dönemi başladı.

Ekonomi 16.10.2016 22:14:43 0
Muradiye
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’ın Muradiye ilçesinde yaz mevsimi boyunca büyük uğraşlarla yetiştirilen şeker pancarında söküm dönemi başladı.


Geçen yıl 90 bin ton şeker pancarını fabrikaya teslim eden çiftçiler, bu yıl yaklaşık 220 ton şeker pancarı toplamayı hedefliyor. Bazı çiftçiler günlük 80 TL ücret karşılığı çalıştırdıkları işçilerle şeker pancarı sökümüne devam ederken, sökülen pancar ise fabrikaya teslim ediliyor. Yakıncak Mahalle Muhtarı Sait Bilici, şeker pancarı ekiminde fabrikanın alış fiyatı düşük olduğu için kazançlarının yüzde 60’ı amele gibi masraflara gittiğini ve yüzde 40’ının ise kendilerine kaldığını söyledi. Bilici, “Önceleri paramızı uzun zaman alamıyorduk, 6-7 ay bekliyorduk. Şimdi ise iki ay içerisinde artık paramızı alabiliyoruz, en azından çalıştırdığımız işçilerin parasını fazla geciktirmeden verebiliyoruz. Biz Muradiye olarak Erciş ilçesinden daha fazla pancar üretebiliyoruz. Aslında şeker fabrikasının Muradiye’de kurulması lazımdı. Ancak siyasiler Erciş’te kurulmasını uygun gördüler. Bu pancarı Muradiye Köşk Mahallesi’nde bulunan kantara teslim ediyoruz. Eğer Erciş’e götürseydik zaten bize bir kar kalmazdı, biz de pancar ekmeyecektik” dedi.


Pancar sökmede makine dönemi
Yıldırım Bilici ise, iki yıldır neden kaynaklandığını bilmedikleri bir hastalık nedeniyle pancara sarı bir otun musallat olduğunu belirterek, “Pancarın oluşmasını yüzde 70 engelliyor. Biz sudan kaynaklandığını tahmin ediyoruz. 2-3 yıldır bu hastalık tarlalarımızı sardı. Bu da bizi zor durumda bırakıyor.
Ben şeker pancarı sökümü için iş makinesi aldım, önce üstündeki otu kesiyor daha sonra pancarı yerinden söküp üstteki depoya dolduruyor. Tarlanın bir köşesine istif yaparak gelen kamyona burada yükleyip şeker fabrikasına götürüyoruz. Tabi buna her çiftçinin gücü yetmiyor. Çünkü mazot pahalı, astarı yüzünden pahalıya geliyor. Mazot ucuz olsaydı her çiftçi bu makineleşmeyi kullanacaktı” diye konuştu.


YAZARLAR