Vergi oranlarında yüzde 50 indirim yapılmasını öneren Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, “Verginin yatay gelişmesi yerine dikey büyümesi, hem vergi mükellefini sıkıntıya sokar, hem de vergi toplanma oranlarını düşür?
Vergi oranlarında yüzde 50 indirim yapılmasını öneren Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, “Verginin yatay gelişmesi yerine dikey büyümesi, hem vergi mükellefini sıkıntıya sokar, hem de vergi toplanma oranlarını düşürür. Vergi indirimi yükü dağıtır ve mükellefleri rahatlatırken, vergi toplama oranını da yükseltir” dedi.
Ziya Türk’ün Haberi
“EKONOMİK ALANDA ATILAN ADIMLARI ÇOK DEĞERLİ BULUYORUZ”
Dünya genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar, bölgemizde yaşanan savaşlardan Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve sosyolojik olarak etkilenmesine rağmen önemli adımlar attığına dikkat çeken Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt “Cazibe merkezleri programı, vergi barışı, yeniden yapılandırma, teşvik paketleri ile ekonomi güçlendirilmeye çalışılıyor. Hepsini çok değerli buluyoruz, ancak tespit ettiğimiz eksiklikler de var. Sayın Başbakan ve bakanlar başta olmak üzere her düzeydeki yetkililer ile tespitlerimizi, görüş ve önerilerimizi paylaşıyoruz. Yapıcı eleştirilerimiz olumlu karşılık buluyor” dedi.
“CAZİBE MERKEZLERİ ÇOK YARARLI OLACAK”
Başbakan Binali Yıldırım tarafından ilki Diyarbakır’da açıklanan ve Ankara’da da yayınlanan tebliğ ile start alan Cazibe Merkezleri Programını desteklediklerinin altını çizen Şemsettin Bozkurt, “Cazibe Merkezleri programı 4 Eylül 2016 tarihinde Diyarbakır’da Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından açıklandı. Paylaşılan ilk başlıkları öğrendiğimizde bunu çok değerli bulduk. Programı desteklediğimizi ve çok yararlı olacağını kamuoyu ve yatırımcılarımızla paylaştık. Program kapsamında 23 merkezimizde, sağlık, tekstil ve imalat sanayi gibi sektörlere de destek sağlanacak olması bizi heyecanlandırdı” dedi.
YENİ YATIRIMLAR GİBİ MEVCUT YATIRIMLAR DA DESTEKLENMELİ
Cazibe merkezleri teşvik programı da dâhil olmak üzere genel olarak teşvik paketlerinin yeni yatırımları teşvik amacı ile kurgulanmasının eksik bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Şemsettin Bozkurt, “Cazibe Merkezleri Teşvik Programı ile ilgili bir çalışma yaptık. Türkiye genelinde teşvik sistemleri, yeni yatırımları düşünülerek hazırlanıyor. Ancak mevcut çalışan işletmeler, yatırımlar gelişen şartlarda hem ayakta durmak hem de teşvik edilen yeni yatırımlar ile rekabet etmek durumunda kalıyor. Bu nedenle teşvik programlarında eskiden gelen gelenek değiştirilmeli ve mevcut işleyen yatırımlar ile ilgili de reform ve teşvik paketleri oluşturulmalı” diyerek teşvik kapsamının mevcut yatırımları da kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi.
BÖLGEMİZDE ÜRETİLEN ÜRÜNLERE TEŞVİK KAPSAMINDA ALIM ŞARTI GETİRLMELİ
Mevcut yatırımcının da desteklenebilmesi için farklı destek araçlarının geliştirilip uygulamaya konulması gerektiğini ifade eden Şemsettin Bozkurt, “Mevcut işletmelerin ve sanayi yatırımlarının da teşvik kapsamında desteklenebilmesi için Van Milletvekilleri Prof. Dr. Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk ile de istişare ederek 9 maddelik bir rapor hazırladık. Raporumuzu sunmak üzere 4 bakanlığı ziyaret ettik.
Raporda öncelikli olarak yer alan konulardan bazıları şöyle;
1- Mevcut üreticilerin ürettiği sanayi ürünlerinin listelenerek, cazibe merkezleri kapsamında yapılacak alımlarda şartnamelere alınması ve teşvik edilmesi,
2- Yıllardır bölgede güvenlik sorunlarına, pazarın dezavantajlı ağır iklimsel sorunlarına rağmen ayakta kalmaya devam etme çabaları faizsiz işletme kredisi ile desteklenmesi,
3- OSB’lerde üretim yapan firmalarımıza alt limiti 2 milyon TL, 3 yıl ödemesiz, kalan 7 yıl da taksitli olmak üzere 10 yıl ödeme süreli işletme kredisi verilmesi,
4- Yaşanan bölgesel sorunlar nedeniyle finansa erişimde sıkıntı çeken, ek olarak küresel ekonomik kriz ile rekabet gücü düşen bölge sanayicisine oluşacak Pazar için destek olmak,
Hiçbir hibe istemiyoruz, sicili bozulan esnaf finansa ulaşımda sıkıntı çekiyor. İpotek ile kalkınma bankasının yukarıda belirttiğimiz şartlarda bu krediyi vermesi gerekiyor” diyerek sicil affının da bankalar tarafından uygulanmasını istedi.
YÜZDE 50 İSTİHDAM GARANTİLİ DESTEK TALEBİ
Hazırladıkları raporda Van’da yaşanan deprem sonrası uygulanan mücbir sebep nedeniyle biriken vergi borçları ile ilgili önerinin de olduğunu belirten Şemsettin Bozkurt, “Van’ın biriken vergi borçlarını ile ilgili konuların olduğu raporumuzu Bilim Sanayi ve Teknoloji, Ekonomi, Maliye, Kalkınma Bakanlarımız ile paylaştık. İşletme kredilerinin verilmesi ile birlikte piyasanın hareketlenmesi ve pazarın gelişmesi söz konusu olacaktır. Çalışan işletmelerimize verilecek olan desteğin, mevcut çalışan personelinin yüzde elli fazlasını çalıştırma garantisi ile verilmesini istedik. Sözümü 10 dakika boyunca hiç kesmeden dinleyen Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a mevcut sanayicilerimizin korunması için teleplerimizi içeren raporumuzu verdik. ‘İnşallah Van’a çok selamlarımızı iletin’ dedi. Bu görüşmeden sonra çözüm önerimi makul bulan çok sayıda AK Partili milletvekili beni tebrik etti. Hibe istemeden işletme kredisi ile sermaye desteği istememi anlamlı buldu. Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı ile Diyarbakır OSB Başkanı da haklı talebimizi takdir edip tebrik etti” diyerek makul taleplerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.
CAZİBE MERKEZLERİ KAPSAMINDA VAN’A 2 BÜYÜK YATIRIM
Cazibe Merkezleri Teşvik Programı kapsamında Van’a önemli yatırım taleplerinin gelmeye başladığına vurgu yapan Şemsettin Bozkurt, “Tüm sanayiciler ile 100’de yüz desteklediğimiz teşvik programı açıklandıktan sonra Van iki tane büyük yatırım sözü aldı. 50 milyon Euro’luk MDF fabrikası ile 20 milyon Euro’luk plastik enjeksiyon makinelerinin çelik kalıpları fabrikası yatırım talebi ile Van OSB’ye müracaatta bulundu’ diyerek büyük yatırımcılar için yapılan çağrıyı desteklediklerini söyledi.
VERGİ TERKİNİ YERİNE VERGİ İNDİRİMİ
Van’da yaşanan deprem sonrası uygulanan mücbir sebep nedeniyle vergi borçlarının her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Şemsettin Bozkurt, “Yaşanan ekonomik sıkıntılarla birlikte mücbir sebep uygulaması nedeniyle vergilerimiz sürekli ertelendi. Erteleme nedeniyle her geçen gün esnafımızın ödeme gücünün üzerinde bir yüke dönüşen, birikmiş vergi borcunun 5. aydan itibaren 96 ay taksit ile yapılandırılmasını talep ettik. Hem vergi barışı ve matrah artırımı, hem de taksitlendirmenin bir arada olmasını istedik. Mayıs’a ertelenen borçlar önerisi bizim önerimizdi. Yapılandırma ile birlikte vergi oranlarında yüzde 50 indirim yapılmalı. Verginin yatay gelişmesi yerine dikey büyümesi, hem vergi mükellefini sıkıntıya sokar, hem de vergi toplanma oranlarını düşürür. İndirim verginin yatay gelişmesini, yükün dağıtılmasını ve mükelleflerin rahatlamasını sağlar. Devlet de daha çok vergi toplamış olur. İbni Haldun bunu önermiş, ABD’de uygulamış. Dezavantajlı olan pazarda yatırımcının rekabet gücünün arttırılabilmesi için Van ve bölgede vergi ve SSK’larda indirime gidilmesi gerekiyor. SSK’ların yarısının devletin ödemesi, verginin yarısından feragat edilmesi rekabet gücünü çok destekleyecektir” diyerek vergi indiriminin yatırımcıyı güçlendirerek devletin gelirini arttıracağını savundu.
YAP İŞLETE DEVRET İLE VAN’A TRAMVAY
Van’da yüz yıllık tramvay projesinin hayata geçirilmesi için ilgili tüm taraflara çağrıda bulunan Şemsettin Bozkurt, “Van, cumhuriyet tarihinden bu yana iki cadde arasına sıkışmış kalmış. Gelişememe nedeni de ciddi bir ulaşım ağının geliştirilememesidir. Bu iki caddesinin sıkışıklığının giderilmesi, kent rantının geliştirilmesi için doğudan batıya, kuzeyden güneye bir tramvay projesi yapılması ile mümkün olabilir. Yap işlet devret sistemi ile Van’a kazandırılabilecek böyle bir projeyi üstlenecek yatırımcıyı da bulduk. Van’ın yüzyıllık projesini hayata geçirerek hızlı bir şekilde büyüyen kentin ulaşım sorunu ortadan kaldıracak, istihdam artacak, her durak başında ticari sektör gelişecek, merkezdeki sıkışıklık giderilerek kentin rantı gelişecek” diyerek, Van’ın yeni Türkiye’nin lokomotif kentleri arasındaki yerini alma fırsatını kaçırmaması gerektiğini söyledi.