Van TSO Başkanı Takva AYM’nin iptal kararı için ne dedi?

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını değerlendiren Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva “Yasalar yayımlandığı tarihten itibaren geçerlidir. Geriye dönük olarak işlemediği için göreve dönüşümüz kazanılmış bir haktır ve

Ekonomi 3.06.2019 13:51:53 0
Van TSO Başkanı Takva AYM’nin iptal kararı için ne dedi?
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL/ Ziya Türk'ün Haberi

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını değerlendiren Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva “Yasalar yayımlandığı tarihten itibaren geçerlidir. Geriye dönük olarak işlemediği için göreve dönüşümüz kazanılmış bir haktır ve Van TSO olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

ADAYLIK İÇİN İSTİFA EDENLERE GERİ DÖNÜŞ HAKKI
31 Mart 2019 seçimleri öncesinde 5174 TOBB ve 5362 TESK kanunlarına eklenen fıkra ile “EK Madde 1 ve 2 - Milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde araylık için görevinden ayrılan Birlik başkanı ve Birlik Yönetim Kurulu Üyelir ile Oda ve Borsa Yönetim Kurulu ve Üyeleri, aday olamadıkları veya seçilemedikleri takdirde en geç Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde eski görevlerine dönebilirler. Bu süreçte birlik başkanı ile oda ve borsa yönetim kurulu başkanının yerine seçim yapılmaz. Yönetim kurulu üyelerinin yerine ise yedek üye çağrılır. Birlik başkanı ile oda ve borsa yönetim kurulu başkanının eski görevlerine dönmeleri için öngörülen sürenin sonuna kadar en yaşlı başkan yardımcısı bunun yokluğunda en yaşlı üye geçici olarak başkanlık görevini yürütür. Diğer kanunların bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz" hükmü getirilmişti. 

Van TSO Başkanlığı görevinden istifa eden Necdet Takva, AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmuş ve seçilememişti. Yeni düzenlemeden yararlanan Necdet Takva seçimlerden sonra Van TSO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine geri döndü.

ANAYASA MAHKEMESİ DÜZENLEMEYİ İPTAL ETTİ
5174 TOBB ve 5362 TESK kanunlarına eklenen maddeler için CHP’li Engil Altay, Özgür Özel, Engiç Koç öncülüğünde 137 milletvekili imzası ile Anayasa Mahkemesi’ne yürürlüğün durdurulması ve maddelerin iptali istemi ile başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi 11 Nisan 2019 tarihinde iptal istemi yönünde oy birliği ile karar vererek CHP’lilerin istemi doğrultusunda 5174 ve 5362 sayılı kanunlara eklenen fıkraları iptal etti.İptal kararı ise 30 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazetenin 30789 sayılı nüshasında yayımlandı. 

NECDET TAKVA AYM’NİN İPTAL KARARI BİZİ ETKİLEMİYOR
Van Postası Gazetesi’ne açıklama yapan Van TSO Başkanı Necdet Takva İptal kararının Türkiye genelinde aynı durumda olan 13 oda başkan ve yöneticisini etkilemediğini söyledi. 

İşte Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın açıklamasından satır başları; 

Hepimiz kanuni hakkımızı kullandık: CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı iptal başvurusundan, yürütmeyi durdurma talebine red kararı verdiğinden bilgim vardı. Bu süreçleri hukukçular ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile görüşüp istişare ettikten sonra göreve dönüş kararı aldım. Türkiye genelinde benim durumumda olan 13 başkan ve yönetici var. Ve hepimiz kanun yürürlükteyken sağladığı haktan yararlanarak görevlerimize döndük. 

Mahkeme kararları ve yasalar geriye dönük yürütülemez: Anayasa’nın 135/7 maddesinde yasalar geriye dönük uygulanmaz, kendinden önceki uygulamaları etkilemez hükmü bulunmaktadır. Kanunlar ilamı tarihi itibariyle yürürlüğe girer, anayasa mahkemesi kararları ve kanunlar geriye dönük olarak yürümez. Dolayısıyla iptal kararı bundan sonraki süreci tanımlar. Anayasa Mahkemesi CHP’nin yürütmeyi durdurma talebini daha önce reddettiği için kanunda yapılan düzenleme, iptal kararının yayımlandığı tarihe kadar yürürlüktedir.

Görevimizin başında çalışmalarımıza devam ediyoruz: bizim geri dönüşümüz Anayasa Mahkemesinin iptal kararının yayımlanma tarihinden önce yapılmış uygulama olduğu için kazanılmış bir hak durumunda. Bu nedenle iptal kararı bizi etkilemediği için görevimizin başında çalışmalarımıza devam ediyoruz. 

Mahkeme kararı bugünden sonrası için geçerlidir: Anayasa Mahkemesi’nin 30 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan iptal kararı, bundan sonraki süreçler için geçerli olacak. Yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde, yapılacak milletvekilliği veya yerel yönetimler seçimlerinde olabilecek istifalar sonrasında Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına göre geri dönüşler mümkün olmayacak. 

Kaynak: Van Postası Gazetesi
 


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR