Van TSO'da Grup Sayısı Artıyor mu?

Van TSO seçimleri için geri sayım başlarken, en çok merak edilen konuların başında grup sayısının kaç olacağı geliyor.

Ekonomi 16.10.2016 21:18:16 0
Van TSO
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van TSO seçimleri için geri sayım başlarken, en çok merak edilen konuların başında grup sayısının kaç olacağı geliyor.

Geçen seçim (2013) 12 meslek grubunda yarışılırken, bir önceki seçimde (2008) meslek grup sayısı 19 idi.

Son seçimde meslek grup sayısı, bir önceki seçime göre 7 daha azalırken, bu uygulama meclis üyesi sayısına da yansımıştı.

Daha önce 54 meclis üyesiyle temsil edilen Van TSO’nun şu anda meclis üyesi sayısı 35.

Odalarda meslek grupları TOBB’un NACE (Faaliyet) Kodu uygulamasına göre belirleniyor.

Fakat burada mevcut oda yönetiminin tavrı da önemli.

Örneğin nüfus olarak Van’dan küçük, oda üye sayısı olarak Van’la birbirine yakın olmasına rağmen Erzurum’da, Ticaret Sanayi Odasının 35 meslek grubu bulunurken, Van TSO’da bu sayının 12 olması tuhaf bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Van Basın Haberleri’nin TOBB’a yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre 2017 yılı içinde yapılacak Van TSO seçiminde yarış, 19, 21 ya da daha fazla meslek grubunda yapılacak. Bu durumda seçilecek meclis üye sayısının 55 ila 70 arasında olması bekleniyor.

Yani Van TSO’da hem meslek grubu sayısı, hem de üye sayısı artacak.

Geçen seçim birleştirilen Mobilya – Giyim, Sigorta – Medikal, Müteahhitlik – Proje Danışmanlığı gibi bazı meslek gruplarının birbirinden ayrılması bekleniyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Van TSO Başkan Adaylığı için ismi geçenlerden Fariz Borazan “Ümit ederim ki dediğiniz gibi olur. Çünkü birbiriyle alakasız mesleklerin aynı grup içinde yer alması son derece sağlıksız. Geçen yıl sadece müteahhitler grubunda 1500’e yakın üye vardı. Tarımcısı da, mermercisi de, kooperatifçisi de, projecisi de aynı gruptaydı. Sağlıklı bir çalışmada bile bu üyelerin tamamına ulaşmak mümkün değil. Bu uygulama temsilde adalet ilkesine de aykırıydı. Birleştirilen meslek gruplarının birbirinden ayrılması gerekir. Kuyumcu, sigortacı, eğitimci, medikalci ve matbaacı aynı grupta olmaz. Birbirinden farklı 5, 6 iş kolu aynı grupta yer aldılar. Bu garabete bir an önce son verilmesi gerekir. Ben olayım ya da olmayayım, bu seneki oda seçimlerinde, temsilde adalet ve pozitif ayrımcılık ilkesinin öne çıkması gerekir. Mecliste en az üçte bir oranında kadın üyenin yer alması gerekir. Kadın üyesiz bir meclis tablosu Van’a ve Van TSO’ya yakışmaz. Meslek grubu sayısı için Erzurum örnek alınabilir. Güçlü bir meclisten güçlü bir oda ve güçlü bir Van ortaya çıkar” dedi.

 

Van Basın Haberleri


YAZARLAR