Van ve bölgedeki sıkıntılar esnafa meslek değiştirtiyor

Yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen TESK verilerine göre Van, Bitlis, Hakkâri ve Bitlis’te toplam 260 işyeri açılırken 137 işyeri ise kepenk kapattı. Onlarcası ise meslek değişikligine gitti.

Ekonomi 31.05.2019 01:51:10 0
Van ve bölgedeki sıkıntılar esnafa meslek değiştirtiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen TESK verilerine göre Van, Bitlis, Hakkâri ve Bitlis’te toplam 260 işyeri açılırken 137 işyeri ise kepenk kapattı.

Son yıllarda yurt genelinde yaşanan ekonomik kiriz nedeniyle başta Van olmak üzere kent ekonomisi büyük bir zorluk yaşıyor.  Turizm, sanayi gibi alternatifleri bulunmayan bölge kentlerinde ekonominin büyük bir bölümü hayvancılığa bağlı. Hayvancılığı etkileyen faktörlerde pahalılık, kentte bulunan esnafı direk etkiliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) verilerine göre bölge illerinde onlarca işyeri kapanırken, onlarcası ise meslek değişikligine gitti. Tüm olumsuzluklara rağmen bölgede yeni işyerleri açıldığı göze çarpıyor.

VAN’DA ESNAF İSTATİSTİKLERİ
Bölge illerinde Van’da Nisan ayı içerisinde 118 iş yeri Esnaf ve Sanatkârlar Odasına başvurarak tescil işlemi yaptı.  117 iş yeri ise çeşitli nedenlerden dolayı ad ve soyadın değiştirilmesi, iş yerinin sicilin yetki belgesi içinde başka bir yere nakledilmesi, unvan değişikliği gibi haller tescil edilmiş işlemlerde değişikliğe giderek tadil işlemi yaptı. 44 işyeri ise icra ettiği mesleği bırakarak sicil terkin işlemi gerçekleştirdi. 7 işyeri de icra ettiği mesleği bırakarak, başka bir mesleki faaliyete yöneldi.

VE BÖLGE İLERİNDE DURUM
Verilenlere göre diğer bölge illerin durumu ise şu şekilde; Muş’ta 44 işyeri Esnaf ve Sanatkârlar Odasında kayıt işlemleri yaparken, 64 işyeri ise icra ettiği mesleği terk ederek sicil işlemleri kapatıldı. 33 iş yeri çeşitli nedenlerden dolayı tescil edilmiş işlemlerde değişikliğe gitti. 3 işyeri ise icra ettiği mesleği bırakıp başka mesleğe yöneldi.  72 işyerinin tescil işlemlerini yaparak açıldığı Bitlis’te ise 24 işyeri faaliyetlerine son verdi. 110 işyeri ise çeşitli nedenlerden dolayı tescil edilmiş işlemlerde değişikliğe gitti. 41 işyerinde ise meslek değişikliğine gitti.  İcra ettiği meslekten başka bir mesleğe geçişlerin olmadığı il olan Hakkâri’de 26 yeni işyeri açılırken, 5 işyeri ise kapanarak Esnaf ve Sanatkârlar Odasında sicil terkin işlemini yaptırdı.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR