Genç Satranç Dehası Yağız Kaan Erdoğmuş, Dünya Şampiyonu Carlsen'i Mat Etti!

Türk satrançta yeni bir efsane: Yağız Kaan Erdoğmuş

Van 7.07.2024 22:45:05 0
Genç Satranç Dehası Yağız Kaan Erdoğmuş, Dünya Şampiyonu Carlsen
Tarih: 07.07.2024 22:45

GENÇ MUHTEŞEM USTA BÜYÜLEDİ

13 yaşında bir satranç fenomeni parlıyor. Türk satranç oyuncusu Yağız Kaan Erdoğmuş, 41.2 saniyede dünya satranç devi Magnus Carlsen'i mağlup ederek adını dünya satranç literatürüne altın harflerle yazdırdı. Çocuk yaşta bu büyük başarıyı elde eden genç büyükustanın hayatı ve başarılarını mercek altına aldık.

YAĞIZ KAAN ERDOĞMUŞ'UN BÜYÜK SERÜVENİ

13 yaşındaki Erdoğmuş, satranç kariyerinde büyük bir sıçrama yaptı ve dünyanın önde gelen satranç ustalarını yenmeyi başardı. Peki, Erdoğmuş'un satranç kariyeri nasıl başladı? Yağız Kaan Erdoğmuş, 3 Haziran 2011 tarihinde Bursa'da dünyaya geldi ve çok kısa sürede uluslararası sahnede dikkat çeken başarılara imza attı.

TURNUVADAN TURNUVAYA ŞAMPİYONLUK

2019 yılında henüz sekiz yaşındayken Avrupa Şampiyonu olan genç sporcu, FIDE tarafından 'usta adayı' (CM) ünvanını aldı. Aynı yıl içinde aldığı normlarla Türkiye'nin en genç Uluslararası Ustası (IM) olma ünvanına sahip oldu. Milli satranç oyuncumuz, ülkesinde düzenlenen "Sporun Devleri Buluşuyor" ödül töreninde "Yılın Sporcusu" olarak ödüllendirildiği başarılarına yenisini ekledi.

SATRANÇTA YEPYENİ REKORLAR

Sharjah Masters 2024 turnuvasında elde ettiği muhteşem performans sonucunda Yağız Kaan, 2569 Elo rekorunu kırarak 34 yılın en yüksek rekorunu da eline geçirdi. Judit Polgar'ın elinde tuttuğu ve uzun süreli bir süre boyunca kırılamayan 2555 Elo değerinin üzerine çıkarak yine bir tarihi başarıya imza attı.

TÜRK SATRANÇ OYUNCULARI ARASINDA YENİ MİHENK TAŞI

Ulusal olarak da satranç sihirbazımız, 16 kişiye yükselen Türkiye Büyükusta sayısının artışında büyük rol oynadı. Erdoğmuş, dünya sıralamasında en genç Büyükustalar listesinde 4. sıradaki yerini aldı ve Türkiye satranç tarihine geçti.

Yağız Kaan Erdoğmuş'un büyüleyici yerel ve uluslararası kariyeri, genç yaşına rağmen etkileyici saltanatının devam edeceğinin bir işareti olarak değerlendiriliyor. Erdoğmuş, satranç tahtasındaki yeteneğiyle Türk satrançının yükselen yıldızı olarak gösteriliyor.


YAZARLAR