2016 Kurban Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün?

Kurban Bayramına sayılı günler kala merak arefe günü ne zaman sorusu geliyor. Peki 2016 Kurban Bayramı ne zaman başlayacak. Kurban Bayramı Tatili 9 gün olacak mı? 2016 Kurban Bayramı hakkında merak edilen tüm soruların cevapları haberimizd

Genel 17.08.2016 13:17:14 0
2016 Kurban Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün?
Tarih: 01.01.0001 00:00

2016 Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Milyonları yakından ilgilendiren Kurban Bayramı tatili hakkında merak edilen detayları sizin için derledik. Turizmciler ve Vatandaşlar tarafından yakından takip edilen Kurban Bayramı tatili hakkında sevindiren açıklama geldi. İslam dünyasında büytük önem arz eden Kurban Bayramı bu yıl 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak.Nabi Avcı tarafından yapılan açıklamada ise Kurban Bayramı Tatili'nin Ramazan Bayramı tatili gibi 9 gün olması muhtemel dedi. 2016 Kurban Bayramı için Arefe günü 11 Eylül Pazar günü olacak.

İslam dinine göre kimler Kurban kesmekle yükümlüdür. Hangi hayvanlar kurbanlık edilebilir. Kurban Bayramı hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

NABİ AVCI'NIN AÇIKLAMALARI;

Ağırlıklı olarak bayram tatilini uzaktaki memleketinde geçirecek olanlar ile bu bayramı ailesiyle tatil yaparak geçirecek olanların merak ettiği Kurban Bayramı ne zaman ve bayram tatili kaç gün olacak sorularına yanıt olarak Turizm Bakanı Nabi Avcı çeşitli açıklamalarda bulundu. Katıldığı programda konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Bakan Nabi Avcı, herkesin merak içerisinde beklediği soruya yüzleri güldürecek bir yanıt verdi. Televizyon programında Bakan Nabi Avcı, beklenildiği gibi Kurban Bayramı tatilinin Ramazan Bayramı tatilinde olduğu gibi 9 gün olması ihtimalinin bulunduğunu belirterek “Kurban Bayramı tatili muhtemelen 9 gün olacak” diye konuştu.

Kurban Bayramı tatili ile ilgili gelen açıklanın ardından konu ile ilgili konuşan Yaşar Üniversitesi’nin İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, Kurban Bayramı’nda gerçekleşecek olan bayram tatilinin 9 gün yapılmasının turizm talebini de arttıracağını belirtti. Prof. Dr. İge Pırnar, tıpkı Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi yaklaşan Kurban Bayramı’nda da turistik bölgelere yoğun bir ilgi olacağını ve bu durumun da turizm için olumlu katkılar doğuracağını kaydetti. Özellikle Rusya ve Avrupa’dan gelen turistlerin azaldığı dönemde iç piyasaya yönlenen turizmciler için Ramazan Bayramı’nın 9 günlük tatilinin talep artışına büyük bir katkı sağladığını aktardı. Bununla birlikte Prof. Dr. İge Pırnar, Kurban Bayramı’nda gerçekleşecek olan 9 günlük bayram tatiline dair açıklamanın da bir ay öncesinden yapılmasının hem vatandaşların planlama yapmasına hem de turizmcilerin bu taleplere etkili karşılık vermesine büyük katkı sağlayacağı yönünde konuştu.

Özellikle Ramazan Bayramı’nın 9 günlük tatilinin turizm bölgelerinde bulunan otellerin doluluk oranlarına yüzde 50 gibi bir artış sağlamasının ardından Kurban Bayramı için gerçekleşecek olan 9 günlük bayram tatilinin de turizm bölgelerine ve buradaki otellerin doluluk oranlarına benzer şekilde olumlu etki edeceği öngörülüyor.

Kurban Bayramı’nın arefe günü 11 Eylül 2016 Pazar günü olacak. Kurban Bayramı’nın birinci günü 12 Eylül 2016 Pazartesi, ikinci günü 13 Eylül 2016 Salı, üçüncü günü 14 Eylül 2016 Çarşamba ve dördüncü günü ise 14 Eylül 2016 Perşembe günü kutlanacak. Buna karşılık Cuma gününün de tatil olması ve iki hafta sonunun da katılması neticesinde bayram tatili tam olarak 9 gün olacak ve hem tatil yapmak isteyenlere hem de memleketine gitmek isteyenlere büyük bir avantaj sağlayacak.

KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 25 ile30 arasında artış olduğunu belirtti. Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, düzenlediği basın toplantısıyla kurbanlık fiyatlarını açıkladı.

Karabulut, kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla artış olduğunu vebu artışında kuraklık sebebiyle yem ve saman fiyatlarındaki artışlar ile kurbanlık temininde çekilen sıkıntılardan kaynaklandığını kaydetti. Karabulut, şunları söyledi:

''Birlik olarak canlı kurbanlık dananın kilogram fiyatını 18 lira olarak belirledik. Düve fiyatını da yine canlı kilogramını 17 lira,
ikinci sınıf olarak tabir ettiğimiz ineğin canlı kilogram fiyatını da 15 lira olarak tespit ettik ''dedi.

Geçen yıl kurban olmayacak olan hayvanların da satışa çıkarıldığına dikkat çeken Karabulut, vatandaşların kurban alırken
dikkat etmesi gerekenleri anlattı:

''Özellikle hayvanlarda kulak küpesine dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca hayvanın sağlıklı olması da çok önemli. Bunun için
vatandaşlarımızın kurban alırken hayvanın pasaportundaki aşılarını kontrol edebilirler. Dış görünüş itibariyle de kurbanın canlı ve diri olması, üzerindeki tüylerini atmış olması gerekir. Yüzünde de salya, sümük gibi belirtilerin olmaması lazım.  Geçtiğimiz senelerde kurban olmayan hayvanların da satışa sunulduğunu ve satıldığını gördük. Bir kurbanlık olan hayvanın 2 yaşını doldurması lazım. Bunu da hayvanın dişlerine bakarak anlayabiliriz. 2 yaşını doldurmuş bir hayvanın 'kapak' olarak tabir ettiğimiz dişleri çıkmıştır. Ama yaşı daha küçük olan hayvanların ise bu dişleri çıkmamıştır. Görüntü olarak hayvan büyük görülebilir ama kapak dişleri çıkmamış olabilir. Kapak dişleri de zaten diğerlerine göre büyük olduğu için hemen fark edilir.''

Kurbanın hükmü

Kurban bayramında ibadet niyeti ile kurban kesmek hür, mukim (yolcu olmayan), Müslüman ve zengin kimseye vaciptir. Zenginden maksat, temel ihtiyaçlarından başka artıcı olsun veya olmasın en az iki yüz dirhem gümüş değerinde bir mala sahip olan, fitre vermek ile yükümlü olan kimselerdir. Kurban kesme günlerin de (kurban bayramının ilk üç gününde) kurban kesmeye gücü varken kurban kesmeyip de sonra fakir olan kimsenin üzerinden vacip düşmüş olmaz.

Kurbanın vakti

Hanefî mezhebine göre, kurbanın vakti kurban bayramının birinci günü fecrin dolmasıyla girer ve üçüncü gününün gün batımından az öncesine kadar devam eder, şehirde oturan kimse kurbanı bayram namazından önce keserse, sahih olmaz. Kestiği hayvanı sırf et olarak yer. Bayram namazı kişinin bulunduğu şehirde kılınmasa, namaz vakti geçinceye kadar beklenir. Namazın vakti de güneşin yükselmesinden itibaren başlar ve güneşin zeval noktasına gelmesine kadar devam eder.

Köyde oturan kimse için bu şart geçerli değildir. Köylü, kurbanını bayramın birinci günü sabah namazı vakti girdikten sonra kesebilir. ınsanlar bayram gününün tespitinde hataya düşerek bayram namazını kılar ve kurbanlarını keserler, sonra da o gününün bayram olmadığı anlaşılırsa, namazları da kurbanları da geçerli olur. Bir kişi kurbanlık hayvanını kesmez, kesim vakti de geçer ise, onu canlı olarak sadaka vermesi gerekir.

Hangi hayvanlar kurban edilir?

Kurbanlar yalnız koyun, keçi, deve ve sığır cinsi hayvanlardan kesilebilir. Mandalar da sığır cinsindendir. Bunların erkekleri ile dişileri eşittir. Ancak koyun cinsinin erkeğini kurban etmek daha faziletlidir. Keçinin erkeği ile dişisi kıymetçe eşit olsalar, dişisini kesmek daha faziletli olur. Aynı şekilde devenin veya sığırın erkeği ile dişisi et ve kıymet bakımından eşit olsalar, dişinin kurban edilmesi daha faziletli olur. Koyun ve keçi ya birer yaşını doldurmalı veya koyunlar yedi sekiz aylık olduğu hâlde birer yaşındaymış gibi gösterişli olmalıdır. Deve en az beş yaşını, sığır da iki yaşını bitirmiş olmalıdır.

Tavuk, horoz ve kaz gibi evcil hayvanlar kurban olamaz. Bunları kurban niyeti ile kesmek tahrimen mekruhtur. Etleri yenilen vahşî hayvanlar da kurban edilemez. Koyun ve keçiden her biri yalnız bir kişi adına kurban edilir. Bir deve veya bir sığır, bir kişiden yedi kişiye kadar kimseler için kurban edilebilir. Ancak bu ortakların hepsi Müslüman, her biri kendi hissesine mâlik olup, Allah rızası için ibadet niyeti taşımalıdır.

KURBAN KESİMİNİN ŞARTLARI

1– Kurban kesen kişi, Müslüman veya Yahudi ve Hıristiyan gibi kitabî biri olmalıdır. Sabiîler Hz. ısa Aleyhisselâm'ı kabul ettikleri için Hıristiyanlardan sayılırlar. Samirîler de Musa Aleyhisselâm'ın şeriatıyla amel ettikleri için Yahudilerden sayılırlar. Bütün bu saydıklarımızın kestikleri hayvanların etini yemek helâldir. Bunlardan başka putperest, ateşperest ve mürtedlerin (dinden dönenler) kestikleri hayvanların eti haramdır. Hiçbir kitaba inanmayan Dürzîlerin kestikleri de haramdır.

2– Harem'de avlanan hayvan kesilmemelidir. Çünkü Harem'de avlanan hayvanı kesmek ihramda olmayan kimseler için bile haramdır.

3– Kesim esnasında besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti haram olur. Ama unutarak terk ederse, haram olmaz. Besmele ile ilgili şartlar şunlardır:

a) Besmele hâlis bir zikir olarak yapılmalıdır. Bu da Allah'ın isimlerinden birini zikretmekle olur. Bunun "Allahu Ekber", "Allahu A'zam" gibi sıfatlarla beraber veya Allah ya da Rahman gibi sıfatsız olarak zikir edilmesi arasında bir fark yoktur. Allah adını tesbih (subhanallah) veya tehlille (lâ ilâhe illallah) zikir etmek de aynı hükme tâbidir. "Allah'ım beni affet" anlamına gelen "Allahümmeğfirlî" diyerek Allah adını dua ile beraber zikretme hâlinde kesilen hayvanın eti helâl olmaz. Keserken "Bismillahi Allahu Ekber" demek müstehabdır.


Kesilmesi şart koşulan damarları kesip kan akıtan şeylerden herhangi biriyle kesim yapmak sahih olur. şu hâlde bıçakla kamış çubuğuyla bıçak gibi keskin kenarlı, ta ki tırnak ve diş dışındaki diğer âletlerle kesim yapmak caizdir. Diş ve tırnak vücuda bitişik olursa, onlarla kesmek caiz olmaz; ama vücuttan ayrı olursa, onlarla kesim yapılabilir. Ancak hayvana azap çektirdiklerinden dolayı kesimi bunlarla yapmakta kerahet vardır. Kör bıçakla kesim yapmak da mekruhtur.


YAZARLAR