Genel Sekreter Yaşar: Kapımı kırıp, odamı dağıtmışlardı

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Yaşar, 2009 seçimleri öncesi Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yürütürken, seçimlerin hemen ardından makam odasının kapısının kırıldığını, tüm odanın dağıtıldığını,

Genel 13.01.2017 19:24:59 0
Genel Sekreter Yaşar: Kapımı kırıp, odamı dağıtmışlardı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan tarafından Genel Sekreterlik görevine getirilen Mehmet Yaşar, kentteki gazete temsilcileriyle bir araya geldi. Yaşar, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, çok önemli konulara değindi.


GAZETECİLER VE GENEL SEKRETER BİR ARAYA GELDİ
Gazeteci A.Baki Karaca’nın organizesi ile akşam yemeğinde bir araya gelen gazetecilerin onur konuğu olan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Yaşar, belediye ve hizmetler ile ilgili konularda sorulan soruları cevapladı. 


Kentin sorunlarının konuşulduğu, sıcak sohbetin yapıldığı programda, Mehmet Yaşar önemli konulara değindi.

 

Tanışma faslının ardından söz alan Yaşar, 1991 yılında Fethullah Erbaş döneminde belediyede işe başladığını belirterek, sonraki süreçte tüm diğer belediye başkanları ile çalıştığını ifade etti.


2007 yılında belediye başkan yardımcısı kadrosuna geçtiğini söyleyen Yaşar, “2009 seçimleri sonrası makam odamın kapısı kırılarak içindeki tüm eşyalar boşaltılmak suretiyle sadece bir masa ve bir sehpa bırakıldı. Ondan sonra dairede oturacak bir sandalye bulamadım. O kapı kırılma hadisesi de iki defa olmuştu. Her ikisinde de resmi müracaata bulundum. Hiç bir şekilde cevap dahi verilmedi. Müracaat evrakları bende mevcuttur” dedi.


Son 6 yılımı atıl durumda geçirdiğini ve istemesine rağmen kendisine hiçbir görev verilmediğini belirten Yaşar, “Son süreçte ise Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevine getirildim. İnşallah hayırlı olur” ifadelerini kullandı.


“VAN BÜYÜKŞEHİR’İN BORCU 950 TRİLYONA YÜKSELDİ”
Sorulan sorular üzerine, Van Büyükşehir Belediyesi’nin borçları ile ilgili açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Yaşar, “Borç miktarını kesinlikle abartmıyoruz. Hatta VASKİ’nin yükselen borcu dolayısıyla şimdi Van Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 200 milyon TL daha arttı. Toplam 950 milyon TL, eski parayla 950 trilyon bir borç var” dedi.


Borçların rakamlarını Bekir Kaya’nın atadığı isimlerden aldıklarını söyleyen Yaşar, “Bugün siz bir daire başkanı veya mali hizmetler müdüründen rakam istediğinizde istese bile yanlış rakam veremez ki. Biz tüm alt kademelerden gelir gider rakamlarını istedik ve bu borç ortaya çıktı. Yapılacak veya yapılmamış işlerin parasının eklenmesi gibi bir olay yoktur. Rakamlar doğrudur” ifadelerini kullandı.


Belediye başkanlığını veya mevcut yönetimleri bitiren bir yapıdır. Eğer siz alt yapıyla beraber üst yapıyı da götürürseniz, bu harika bir şeydir. Bir de belediye başkanı yaptığı hizmeti halka iyi satarsa, problem yoktur. Demek ki o dönem biraz eksik kalındı. Çalışmalar yeterince anlatılamadı. Bakın o dönemler kentin her bölgesi seyyar satıcıların işgalindeydi. Büfeler almış başını gidiyordu. Kentin birçok bölgesinde asfalt yollar yoktu. Görsel kirlilik hat safhadaydı.


YAŞAR: İLÇELERDE BÜYÜK SIKINTILAR SÖZ KONUSU
Göreve geldikten sonra sürekli ilçelere giderek, yerinde incelemelerde bulunduğunu anlatan Yaşar, “Geçen gün Saray ilçesine gittik ve oradan aldığım bilgilerde büyük eksikliklere şahit oldum. Sıkıntıların yanı sıra personel alımlarında da aşırıya kaçınılmış. 20 tane personel bir birimdeçalışıyorsa, bunun 17 tanesi hizmet alımıdır, 3 tanesi kadroludur. Bu Çaldıran’da da öyledir, Muradiye’de de öyledir. Yani bütün ilçelerde bu böyledir. Yüzde 100, yüzde 200 oranla fazla personel çalıştırırsanız eğer, sıkıntı vardır. Bakın bizim imar işleri daire başkanı, kendi emrindeki elemandan daha az maaş alıyor. Şimdi biz bu maaşlarda düzenlemelere gidiyoruz. Kişinin yaptığı işe göre maaş belirlemeyi hedefliyoruz” dedi.


Akköprü Deresi’nin üst tarafındaki bir bölgede hala asfalt ürettiklerini söyleyen Yaşar, “Oralarda da yeni bir çalışma düşünüyoruz. İnşallah orayı da tekrar toprak haliyle bütünleştirip, o mevcut yıpranmış makineleri oradan söküp, yeşillendirme açısından kentin ihtiyaçlarını gidermiş olacağız” diye konuştu.


“İMAR VE KENTSEL DÖNÜŞÜM SIKINTILARI SÖZ KONUSU”
Van’ın imar, kentsel dönüşüm sorunu olduğuna vurgu yapan Yaşar, “Van’da imar ve kentsel dönüşüm sorunlarının olduğunu herkes iyi biliyor. Kentin en çok imar sorunun yaşandığı ilçelerden biri İpekyolu’dur. İpekyolu Belediyesi’nde şuan tadilattan dolayı bekleyen yüzlerce dosya var. Sanırım 50-60 civarında dosya var. Bir o kadar da tadilat dosyaları var. Ayrıca mahkemelik olan dosyalar bulunuyor. Yani şuanda yürütme-durdurma kararı çıktığı halde bitmiş binalar var, ama ruhsat yok. Mahkeme aşamasında o binaların durdurulmasıyla ilgili kararlar çıkmış, fakat yan tarafta da bitmiş binalar var. Şuan bu sorununun da çözülmesi için çalışmalar devam ediyor. Özellikle Tuşba ilçesinde 600-700 insan imardaki bu sıkıntıdan dolayı ciddi problem yaşıyor. Yine kentsel dönüşümden eğer biz kısa sürede çözüm bulmazsak, Mart 2017’den itibaren mevcut olan paralardan faydalanma şansları da yok. Bu aynı zamanda Van’daki inşaat sektöründe canlanması anlamına geliyor. Bu ciddi bir rakamdır. İmar planındaki en büyük sıkıntılardan bir tanesi de 115-120 tane yıkılan daire var. Rakamlar şimdi birbirini tutmuyor. Yapılmasına izin verilen ve orada önce ikamet eden insanların sayısı kadar daire imkânı düşmüyor. Bu sorunları çözmek için biz tekrar bir araya geleceğiz” diye konuştu.

 

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE KARDEŞ BELEDİYE PROJESİ…
Gazetecilerin kardeş belediye olup olmadığı yönündeki sorularını yanıtlayan Mehmet Yaşar, “Kayyum atanmasından sonra kardeş belediyecilik ile ilgili bir çalışma yapıldı. Van’a da Konya Büyükşehir Belediyesi düştü. Konya Büyükşehir Belediyesi’yle görüşmeler yapıldı. Ben kendim bizzat genel sekreterle görüştüm ve bir an önce diyaloga geçmek istedik. Kendileri en kısa zamanda ilimize bir ziyaret gerçekleştirecek. İnşallah onlarla birlikte güzel çalışmalarımız olacak” dedi.


Kentte önemli sorunlar olduğunu, ama çözüm için çalışacaklarını dile getiren Yaşar, “Şuan imar ile ilgili 3 yılda, 5 yılda yapılmayanın bir yılda yapılacağına inanıyorum. Şuan Belediye Meclis’in görevini biz yapıyoruz. Devletin memurları yapıyor. İnşallah Van’ın bütün sorunlarıyla yakından ilgileneceğiz” dedi.


Edremit yolundaki barakalarla ilgili de konuşan Yaşar, “Geçen gün vali yardımcısıyla görüştüm. Kendileri bizim de fikrimize başvurdu. Biz kendilerine gerekeni söyledik ve o sorunun da çözüleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 

Van Bölge Gazetesi / Bişar Ulutaş


YAZARLAR