Karıncalar platformu Van'da

Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Karıncalar Platformu işbirliğinde "Sermaye Piyasasına Kapı Açan Doğunun İncisi Van" programı düzenlendi.

Ekonomi 28.01.2024 00:14:00 0
Karıncalar platformu Van
Tarih: 28.01.2024 00:14 Güncelleme: 29.01.2024 01:57

Van TSO toplantı salonunda düzenlenen programa; Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, Van TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Divanı, Meclis Üyeleri, TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri, oda üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Toplantıda bir açılış konuşması yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 1 ay önce Karıncalar Platformu ile bir görüşme yaptıklarını bu görüşme doğrultusunda programın düzenlediğini söyledi. Takva ilk olarak, Karıncalar Platformu Başkanı ve Ekonomi Yazarı Sayın Remzi Özdemir, Prof. Dr. Ganite Kurt, Suat Olgun, Metin Yüksel ve Doç. Dr. Soner Gökten’e Van’a geldikleri ve programı düzenledikleri için teşekkür etti. Başkan Takva, “Karıncalar Platformu, Van’a gelirken bir gönüllülük örneği gösterdi. Biz bazen zorla uzmanları buraya getiriyor üyelerimiz ve halkımızla buluşturuyoruz. Bu yüzden hocalarımızın bugün şehrimizde olması çok kıymetli ve özeldir.” Dedi.

“PARA OLMAZSA YEREL KALKINMA OLMAZ”
Takva şöyle konuştu: “Yerel ve bölgesel kalkınmanın en önemli araçlarından bir tanesi finanstır. Para olmadı mı buradaki yerel kalkınmayı yapmamız mümkün değildir. Finansal okur-yazarlık ya da finansa erişimde karşılaştığımız sorunları daha çok kendi şirket muhasebecilerimizle, varsa mali müşavirlerimizle veya daha büyüksek ve bir ittifakımız varsa yeminli mali müşavirlerimiz ile sorunu çözmeye çalışıyoruz. Daha çok kayıt dışılığımızı kayıt altına almaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bankacılar bunlardan birileri. Biz onları portföyleriyiz. İşte krediler geldi, ne kadar faizlidir. Alırsak ne olur, almazsak ne olur gibi diyaloglar gerçekleştiriyoruz.”

TAKVA: 1 BANKA ŞUBESİNE 21 BİN KİŞİ DÜŞÜYOR
Van, Elazığ ve Erzurum arasında bir karşılaştırma yapan Başkan Takva, “Elazığ’ın nüfusu 590 bin. Erzurum’un nüfusu 750 bin. Van’ın nüfusu ise 1 milyon 150 bin. Biz Elazığ’ın 2.5 katkı, Erzurum’dan da yaklaşık 500 bin daha fazla nüfusumuz var. Elazığ’da 48 banka şubesi var. Şubeye düşen nüfus 12 bin 322. Erzurum’da 11 bin kişiye bir banka şubesi düşüyor. Van’da ise 21 bin kişiye bir banka şubesi düşüyor. Yani bizim sınıfımız ve öğretmenlerimiz az. Dolayısıyla 21 bin kişi bir banka şubesinden finansal destek almaya çalışıyor. Diğer şehirler ile karşılaştırma yaptığımız zaman, bu Van için bir handikap. Finansmana erişimde olduğu gibi finansal okur-yazarlık bakımında da dezavantaj ne yazık ki. Sadece bu rakam bile finansman noktasında yetkililere ulaşımda ne kadar zorluk yaşadığımız gösteriyor.” İfadelerini kullandı.

“7 VANLI 1 KOCAELİLİ ETMİYOR!”
Van’ın dezavantajlı bir bölge olduğunu söyleyen Takva konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da 81 il içerisinde 82’nci sıradayız. Diyeceksiniz 81 vilayette 82’nci olunur mu? Evet, Van olur. Van’ın GSYH’de kişi başına düşen pay 54 bin 273 lira. Kocaeli’nde ya da Marmara Bölgesinde bu rakam 303 bin lira. Bu rakamlara göre 7 tane Vanlı 1 Kocaelili etmiyor. Bu da finansmana erişim ya da finansmanı kullanma becerisi açısından kentimizin rehavetine işaret ediyor. O yüzden 82’nciyiz. Bu nedenle bugün hocalarımızdan bireysel bir çözüm, kentsel bir çözüm istiyorum.”

TAKVA: MAKAS MAKSİMUM YÜZDE 30 OLMALI
Gelişmiş ve az gelişmiş bölgeler arasındaki makasa değinen Başkan Takva, “Şimdi kıymetli hocalarımız ve katılımcılar, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD) diyor ki; Bir ülkenin en gelişmiş bölgesi ile en az gelişmiş bölgesi arasındaki makas maksimum yüzde 30 olmalı. Yani, eğer bir Kocaelili 300 birim gelirden elde ediyorsa, Van’ın da 210 birim alması lazım. 90 birim kabul edilebilir. Ancak orası 300 birim alırken biz 50 birim alıyoruz. Rakam ve gelişmişlik farkının makası budur. O yüzden sizin bugün söyleyeceğiz her şey bizim için çok önemlidir. Emin ki buradaki nitelikli katılımda sizlerden bir perspektif duymak istiyor.” Diye belirtti.

“VAN’IN KIRILGAN DÖNEMLERİ VAR”
Van TSO Başkanı Necdet Takva son olarak şunları kaydetti: “Van’ın son 10-15 yıl içerisinde kendi kırılganlıkları oldu. 2011 Yılında yaşanan depremler bir kırılganlıktır. 2020 yılında dünya genelinde olduğu gibi şehrimizdeki pandemi süreci bir kırılganlıktır. Bir diğer tehlike ise bizi bekleyen Orta Vadeli Program ve buna bağlı olarak geliştirilen Kalkınma Planının Van’ı daha da fakirleştireceğine yönelik kaygımızdır. Ben bu kaygımızı rakamlar ve verilerle Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’a Van’a geldiğinde ilettim.”

Program; Karıncalar Platformu Başkanı ve Ekonomi Yazarı Sayın Remzi Özdemir’in moderatörlüğünde Doç. Dr. Soner Gökten’in “Maraka ve Değer Yaratma”, Prof. Dr. Ganite Kurt’un “Finansal Raporlama Çerçevesinde Kavramlardan Ne Anlayacağız?”, Metin Yüksel’in “Finansmana Erişim” ve Suat Olgun’un “Borsa” konularında yapmış olduğu konuşmalar ile devam etti.


Anahtar Kelimeler: Karıncalar platformu '

YAZARLAR