Dr. Duygu Aydın Aslaner'in Dijital Çağda Türkiye'de Kuşaklar ve Alışveriş kitabı okuyucuyla buluştu

Öğretim Üyesi Dr. Duygu Aydın Aslaner'in DİJİTAL ÇAĞDA TÜRKİYE’DE KUŞAKLAR VE ALIŞVERİŞ adlı kitabı kitapçı raflarındaki yerini aldı.

Kültür Sanat 14.03.2019 02:03:33 0
Dr. Duygu Aydın Aslaner'in Dijital Çağda Türkiye'de Kuşaklar ve Alışveriş kitabı okuyucuyla buluştu
Tarih: 01.01.0001 00:00

İstanbul Kent Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr.Duygu Aydın Aslaner'in Akademisyen Kitabevi etiketiyle yayınlanan DİJİTAL ÇAĞDA TÜRKİYE’DE KUŞAKLAR VE ALIŞVERİŞi adlı kitabı okuyucuyla buluştu.

Kitabı kaleme alan Dr. Duygu Aydın Aslaner, yeni nesil tüketiciyi anlatan, kuşakların davranışlarını ve onların alışveriş alışkanlıklarını ilk kez Türkiye özelinde inceleyen bir çalışma ile hızlı bir şekilde dijitalleşen günümüz insanının yaşadığı veya yaşama ihtimali olan konulara parmak basıyor.
 

Kitabın konusu ve içerik hakkında Kanal 45 yazarı Hasret Dilek Delir'e bilgi veren Dr. Duygu Aydın Aslaner, şunları söyledi;

Günümüz kapitalist toplumlarında, mevcut sistemin işleyişini ve sürekliliğini sağlayan başat faaliyetlerden biri tüketimdir. Özellikle 1980’li yıllarda Türkiye’de uygulanan neo-liberal politikalar, küreselleşme süreci ve teknolojik gelişmelerle birlikte öne çıkan tüketim odaklı toplum anlayışı, yeni bir tüketici tipinin yaratılmasını da zorunlu kılmıştır.

Türkiye’nin bu konjonktürel durumundan etkilenen; eski ile yeni zaman arasında kalan X Kuşağı, Türkye’deki tüketim kültürünün ilk tüketicileri olarak toplumdaki yerini almıştır. Ardından gelen Y Kuşağı ise toplumda dijital kırılmaların yaşandığı ve tüketimin tüm yaşam pratiklerinde kendini yansıttığı bir dönemin tüketicileri olarak varlığını göstermiştir.

Var olan bu değişimler, yeni nesil tüketiciler olarak adlandırılan X ve Y kuşaklarının alışveriş pratiklerini, dolayısıyla satın alma davranışlarını da derinden etkilemiştir. Bu bağlamda, alışveriş, rasyonel ve hedonik değerlerle örüntülü bir şekilde sadece çevrim dışı yapılan bir etkinlik olmaktan çıkarak çevrim içi olarak da yapılır hale gelmiştir.

Bu çerçevede bu kitap; Türkiye’de X ve Y kuşaklarının çevrim dışı/çevrim içi alışveriş pratiklerini ve satın alma davranışlarını tüketim toplumu perspektifinden değerlendirerek her iki kuşağın konuya ilişkin benzer ve farklı yaklaşımlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR