Tarih: 30.10.2023 16:01

Nitrat kirliliği Van'da masaya yatırıldı

Facebook Twitter Linked-in

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde, Bakanlığın bünyesindeki Tarımsal Kirliliğin Kontrolü ve Yönetimi Çalışmaları kapsamında 'Sularda Tarımsal Faaliyetlerden Kaynaklanan Nitrat Kirliliğinin Önlenmesi' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde, KTV şubesi koordinasyonunda yapılan toplantıya bakanlık personeli, üniversitelerden akademisyenler, Avrupa Birliği'nden proje yürütücüleri, çok sayıda çiftçi ve paydaş kuruluş temsilcileri katıldı.  

Bilgilendirme toplantısında, 'Nitrat direktifi çerçevesinde tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğine karşı suların korunması amacıyla oluşturulan İyi Tarım Uygulamaları Kodu'nun uygulanmasına yönelik yapılan çalışmalar ve ilgili esaslara ait teknikler anlatıldı.

Farkındalık oluşturma ve bilinçlendirme çalışmaları kapsamında Avrupa Birliği ile ortak yürütülen 'Nitrat Eylem Planları İçin İzleme ve Raporlama Metodolojisi Oluşturarak Sulamanın Tarımsal Kirliliğe Karşı Korunması Projesi' çerçevesinde Türkiye'de 25 Nitrata Hassas Bölgeden biri olarak belirlenmiş olan Van'da da bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İnci Kefali Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğinin önlenmesine yönelik arazi yönetimi, bitki besin maddesi yönetimi, hayvansal gübre yönetimi, sulama yönetimi, bitki koruma ürünleri yönetimi ve işletmede tutulması gereken kayıtlara ilişkin konularda bilgi verildi.

Toplantıda artan nüfusun beslenme ihtiyacını karşılamak amacıyla birim alandan daha fazla verim ve ürün elde edilmesi odaklı yapılan yoğun tarımda, önemli iki girdi olan su ve gübrenin aşırı ve bilinçsiz kullanılması sonucu, toprak ve su kaynaklarının tahribini arttırdığını vurgulandı.

Toprağa bitkinin ihtiyacından fazla miktarda veya bitkinin ihtiyaç duymadığı zamanda verilen azot, nitrata ve diğer azot formlarına dönüşerek yağış ve sulama suyu ile yıkanarak yüzey ve yeraltı sularını kirlettiği belirtilen toplantıda, bu kirlenmenin artması durumunda insan ve hayvanlar için sağlık yönünden riskli durumlar ortaya çıktığı ifade edildi.

Ayrıca toplantıda, sularda nitrat kirliliğinin insanlarda, çeşitli kanser türleri ve mavi bebek hastalığına, hayvanlarda ise, karaciğer metabolizmasında bozukluklara, canlı ağırlık ve süt veriminin gerilemesine, döl veriminin düşmesine ve düşük doğumlara neden olduğu bu nedenle iyi tarım uygulama kodları ile yeraltı ve yerüstü sulardaki nitrat seviyesinin litrede 50 miligramın altında tutulmasının gerektiği belirtildi.

Nitrat kirliliğinin engellenmesinin insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından çok önemli olduğunu ve devam edilmesi gerektiği belirtilen toplantıda, sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan yüksek miktarda nitrat kirliliğinin sebze ve meyvelerde bulunması, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiği vurgulandı.

Bu sebeple nitrat kirliliğine neden olan kimyasal ve hayvansal kaynaklardan kaynaklanan kirliliğin kontrol altına alınması gerektiği belirtildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —