Tarih: 27.10.2023 19:46

'Ümranhanım Tritikale' buğday çeşidi Vanlı çiftçilerin yüzünü güldürecek

Facebook Twitter Linked-in

Van'ın tarımsal alanda gelişimine büyük katkı sunan, yaptığı başarılı çalışmalarla takdir toplayan Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü, bölgede bir ilke imza atarak, buğday ve çavdarın melezlenmesiyle elde edilen Ümranhanım Tritikale buğday çeşidiyle çiftçilerin yüzünü güldürecek.

Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü 20 dekar alanda Ümran Hanım Tritikale buğdayı ekerek bölgede bir ilke imza attı.

Göreve geldiği günden bu yana Van’da tarım ve hayvanlık alanında önemli çalışmalar gerçekleştiren Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Kurucu Müdürü Dr. Erdal Orman, “20 dekarlık alanda ekimi gerçekleştirilen Ümran Hanım Tritikale yem bitkisi bölgede ilk kez deneniyor. Ayyıldız buğdayı Doğu Anadolu'nun yerli kırik buğdayından ıslah edilmiş, soğuğa karşı dayanaklığı, en yüksek ekmeklik buğdaylardan biridir. Hem tandırlık hem de aşurelik olarak da kullanılıyor. Ümranhanım çeşidi tritikale bitkisi soğuğa karşı son derece dayanıklı ve kötü iklim şartlarında bile maksimum verim alınabiliyor. Arpaya alternatif olabilecek bir kesif yem bitkisidir. İnşallah denememizin olumlu sonuçlarını aldığımız zaman tüm çiftçilerimizin yüzü gülecek. Van’ımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“SONUÇLAR ÖNÜMÜZDEKİ YIL ORTAYA ÇIKACAK”

Her iki çeşidin Doğu Anadolu Erzurum Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah edildiğini, deneme parselinin ilk sonuçlarının önümüzdeki yıl ortaya çıkacağını ifade eden Dr. Erdal Orman, yörenin çevresine göre olumlu ekolojik özellikleri sayesinde sonuçların ümit verici olacağını söyledi.

“TÜRKİYE'DE BİR İLKE İMZA ATACAĞIZ”

Yapılacak çalışmayla Türkiye’de bir ilke imza atacaklarını belirten Dr. Orman, “Bölgemizin tarımsal potansiyelini değerlendirme adına İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Enstitümüz arasında imzalanan protokol ile Van Tuşba Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim gören öğrencilerimiz Tarımsal Ar -Ge çalışmaların tüm aşamalarını öğrenerek mezun olmalarını hedefliyoruz. Bu gayeye uygun olarak toprak işleme ve ekim aşamalarının tümünü enstitümüz teknik elemanlarının vereceği uygulamalı bilgilerle adeta öğrencilere ‘sahada staj’ verilecek.  Öğrenciler öğrendiklerini, enstitünün tüm araştırma projelerinde bahçe, tarla ve ahır denemelerinin tamamında uygulamalı yürüterek Türkiye'de bir ilke imza atacağız” diye konuştu.

“İLİMİZE HAYIRLI UĞURLU OLMASINI DİLERİM”

Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Erdal Orman açıklamalarının devamında “İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü arasındaki iş birliği çerçevesinde öğretmenlerimiz ve biz araştırmacıların ortaklaşa belirleyeceği programa göre laboratuvarlarımız, eğitim merkezimiz ve arazilerde iş başında eğitim verilecek. Böylelikle proje, seminer, kariyer günü, rehberlik, yarışma, gezi gibi mesleki ve teknik eğitime yönelik etkinlikler gerçekleştirilecek. Tarım teknolojilerindeki gelişmeleri, akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım, topraksız tarım vb. konularda öğretmen ve öğrencilere yönelik ortak eğitim faaliyetleri yürütülecek. Yerel çeşitler konusunda farkındalık tescil edilen çeşitler hakkında bilgilendirme yapılacak. Alan öğrencilerinin enstitümüzde mesleki staj yapmalarını sağlayacağız. Alandan mezun olan öğrencilerin tarım sektöründe istihdamı sağlanacak. 20 maddelik mesleki eğitim ve istihdam süreci başlatılmıştır. Pilot il olarak başlattığımız bu çalışmamız ileride ülkemizde araştırma enstitüsü ve tarımsal mesleki eğitim veren liselerin bir arada olduğu illerde de start alması için prensip kararı alınmıştır. Van’a büyük katkısı olacak. Protokolün imzalanmasında emeği geçen,  bizlere fikir, ilham ve destek veren her iki Bakanlıktaki Sayın Genel Müdürlerimize, Sayın Valimize, Sayın Vali Yardımcılarımıza,  Sayın Genel Müdür Yardımcılarımıza, Sayın Daire Başkanlarımıza, İl Milli Eğitim Müdürümüze, İl Tarım ve Orman Müdürümüze ve Tuşba Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürümüze şükranlarımızı arz ediyoruz. İlimize hayırlı uğurlu olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —