İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL
Van Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Van’da düzenlenen Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel İstişare Toplantısında konuşan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, tarımsal alanın bir anlamda Büyükşehir Belediyelerinde sahipsiz kaldığını gördüklerini söyledi.
“BÜYÜKŞEHİR YASASI, KURGUSU, TARIMSAL ALANLA KURGULANMAMIŞ”
Ülkemizin dünyadaki rekabet gücünü arttırabilmek için, uluslararası arenada rekabet edebilmek için mutlaka yerel bütün dinamikleri harekete geçirmekle mümkün olduğu belirten Vali Bilmez, “Türkiye Belediyeler Birliği’nin Türkiye’nin 11 bölgesinde böyle toplantılar düzenlemeyi planlamamış ve bu toplantıların ilkini bana göre en dezavantajlı olan bu bölgeden başlatmakla çok isabet bir hususa vurgu yaptılar. Ülkemizin dünyadaki rekabet gücünü attırabilmemiz için, daha doğrusu uluslararası arenada rekabet edebilmemiz için mutlaka yerel bütün dinamiklerimizi harekete geçirmemizle mümkündür. Bugün belediyeler denilince ister sanayi, ister turizm, ister tarım, ister sosyal alandaki konuların hangisine değinirsek değinelim. Hepsinin temelini belediyeler oluşturmakta. Ama bu belediye yasasının her aşamasında bulunmuş bir olarak ve bugünde sahada bir belediye başkan vekili olarak bu bölgede yaşadığımız bir sıkıntıyı sizlerin dikkatine sunmak istiyorum. İl Özel İdareler varken, iki şapkası vardı. Bir yerel yönetim olarak il özel idaresi, birde merkezi hükümet adına bölgede il sınırlarında görev yapan il özel idaresi vardı. Bunun temel görev alanlarından biri de tarımsaldı. Büyükşehir yasası, kurgusu, tarımsal alanla kurgulanmamış. Tarımsal alanda faaliyetlerde bulunduk. Belediyeler tarım ve hayvancılık alanında da faaliyette bulunabilir. Sahaya geldiğimizde içme suyu kanalizasyon, yol talepleri var. Ama Van'da karşılaştığımız bir durumu anlatmak istiyorum” dedi.
“TARIMSAL ALANIN BİR ANLAMDA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDE SAHİPSİZ KALDIĞINI GÖRÜYORUZ”
Bu yıl Van Büyükşehir Belediyesi olarak 104 kilometre suluma ve beton kanalı yaptıklarını belirten Vali Bilmez, “483 kilometre sulama kanalını, 63 sulama göletini temizledik. Bin 650 kilometre arazi yolunu yaptık. 45 yerel tohumlarımızdan 100 bin fide üretip ücretsiz dağıttık. Erciş üzümünden 140 bin fide üretimini yapıp dağıttık. Siirt’e komşu olan Çatak ilçemizde 3 bin bıttım ağacına fıstık aşılaması yaptım. Bütün bu çalışmalar sokaktaki talebin yüzde 10'unu dahi karşılayamadık. Tarımsal anlamda DAP'tan bu konuda ciddi bir destek aldık. Ama bugün bölgesel idarelerinin tekrar varlığının tartışıldığı bir dönemde. Tarımsal alanın bir anlamda Büyükşehir Belediyelerinde sahipsiz kaldığını görüyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin mi, ilçe belediyesinin mi görevi olduğu konusunda da bir tartışma var. Vatandaş DSİ’ye gidiyor, DSİ belediyeye gönderiyor. Belediye ilçe belediyesine gönderiyor. Kurumlar arası böyle dolanıp duruyor” diye konuştu.
“TARIMSAL ALANIN SAHİPSİZ BIRAKILMAMASI GEREKİYOR”
Bölgedeki hayvancılığın önemine de değinen Vali Bilmez, “Bu bölgenin en çok hareket edilmesi gereken, yerel dinamiği tarım ve hayvancılık. Kentimizin yüzde 60 mera hayvancılığına çok uygun potansiyeli olan bir iliz. Vatandaşların ciddi bir talebi var. Artık ilçe ile köy arasındaki yolu isteyen yok. Şuanda muhtarlarla yaptığımız toplantılarda, arazi yolu, hayvan içme suyu talebi var. Hayvan içme suyu da aynı insanlara su götürdüğü belediyenin temel görevi olmuş. Bölgedeki toplantıların bölgede yapılması, vatandaşlarla yapılıp onların penceresinden dünyaya bakmamız gerektiğine inanıyorum. Yerel dinamikleri mutlaka hayata geçirmemiz gerektiğine inanıyorum. Tarımsal alanın sahipsiz bırakılmaması gerekiyor. Bu konunun bölgemiz için çok ciddi bir önem taşıdığına inanıyorum” ifadelerini kullandı.