Van Depremine Yardım Eden Uçak Hurdaya Çıktı

Van Depreminde yardım malzemesi getiren uçak gökyüzüne veda etti:i: Van'ın Van'a yardım taşıyan Gürcistan uçağı, hurdaya dönüştü.

Van 13.09.2024 00:36:21 0
Van Depremine Yardım Eden Uçak Hurdaya Çıktı
Tarih: 13.09.2024 00:36

Van'da 2011 yılında gerçekleşen yıkıcı depremin ardından bölgeye yardım malzemeleri taşıyan Gürcistan'a ait bir kargo uçağı, geçirdiği bir kaza sonucu uzun yıllar atıl durumda kaldıktan sonra hurdaya ayrıldı.

DEPREM SONRASI HAVA KÖPRÜSÜ

Yapılan acil yardım çalışmaları kapsamında, Van'a ulaştırılan yardım malzemelerini taşımak amacıyla kurulan "hava köprüsü"nde görev alan Gürcistan uçağı, Erzurum Havalimanı'nda sert bir kaderle karşılaştı. 30 Ekim 2011 tarihinde Gürcistan'dan yüklenerek Erzurum'a iniş yapan güzide nakliye uçağı, yükü boşalttıktan sonraki olaylarda zarar gördü. Park halindeyken başka bir uçağın kanadıyla çarpışması uçağın kokpitinin hasar görmesine neden oldu.

ONARIM GİRİŞİMLERİ BAŞARISIZ OLDU

Kazanın ardından uçağın onarılması ve anavatana geri dönmesi amacıyla çalışmalar başlatıldı. Ancak ağır hasar, onarımın mümkün olmadığına karar verilmesine sebep oldu ve bu yüzden uçak uzun yıllar Erzurum Havalimanı'nda bekletildi. Uçak, yardım faaliyetlerinde kullanıldığı için park ücretinden de muaf tutuldu.

HURDA İHALESİ YAPILDI

Zamanla, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği ihale ile uçağın son kaderi belirlendi. 28 yaşında bir geri dönüşüm uzmanı olan Olcay Alagaş tarafından alınan uçak, boş bir arazide parçalanıp hurdaya çevrildi.

TARİH SAYFALARINDA YERİNİ ALDI

Van depremi sonrasında bölgeye umut getiren bu uçak, şimdi tarihin tozlu sayfalarında anılacak bir hikayeye dönüştü. Yıkıcı depremin ardından bölge halkına umut olan bu uçak, artık tarihi bir obje olarak anılmakta.


YAZARLAR