Tarih: 19.08.2022 17:09

Van Sigortacılar Dernek Başkanı Üzal’dan trafik sigortası ile ilgili önemli açıklama

Facebook Twitter Linked-in

VANGÖLÜ TV ÖZEL 
Ülkemizde son 8 aydır karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası ilgili çeşitli söylentilerin olduğunu ifade eden Üzal şu şekilde konuştu: 

ÜZAL, “BURADA Kİ EN MAZLUM İNSANDA ACENTEDİR” 
Motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası ilgili yükselen fiyat tarifeleri var. Dolayısıyla bundan hem biz hem araç sahipleri mağdur olmaktadır. Fakat fiyat artışlarının sebebi ise acenteler olarak gösterilmektedir. Oysaki burada ki en mazlum insanda acentedir. 

Türkiye genelinde trafik ruhsatı alan 29 sigorta şirketi var, yani bu sigorta şirketi zorunlu olan trafik sigorta poliçesini yapmak zorundadır. Fakat bugün itibariyle trafik sigortasını yapan sadece 4 veya 5 sigorta şirketi vardır. Bunlara da çeşitli kısıtlamalar yapmaktadır. Geçen yıl 21 sigorta şirketi faaliyet gösteriyordu. Oysaki 29’nun birden faaliyet göstermeleri lazımdı.

Biz hem de dernek hem de federasyon olarak bunlarla ilgili çeşitli araştırmalar yaptık. Hem çözüm yollarını hem de sorunları sunduk. Bir kısmı hayata geçirildi ama büyük bir kısmı da hayata geçirilemedi.

ÜZAL, “FİYATLARDAN DOLAYI İNSANLAR ARAÇLARININ SİGORTALARINI YAPTIRMAMAKTA” 
Ülkemizde ekonomi de hakikaten belirsizlik var. Örnek verecek olursam, geçen yıl Temmuz ayında kendi aracım bizim tabirimizle 7.’nci basamak yani en son indirimi olan bir araç 503 liraya trafik sigortasını yaptım. Bu yıl Temmuz ayında bin 680 liraya yaptım. Ve Temmuz ayından sonra tekrar bir %10’luk bir artış oldu. Eylül ayında tekrar basamaklara göre araç durumuna göre 10-20 arasında tekrar bir artış olacak. Şimdi bu artışlar neye mal oluyor, insanların fiyat farkı durumundan dolayı araçlarının sigortalarını yaptırmamakta buda ekonomiye büyük zarar olduğu gibi sigortasız gezen araç sayısını da fazlalaşıyor. Bu durum çok ciddi bir sorun. Örneğin; Sigortasız araç bir yaya çarptı bu mağduriyeti hiç kimse ne ödeyebilir nede onu manevi sorumluluğundan kurtulabilir. 

Geçen yıl araçlarda araç tamiriyle ilgili ödenecek miktar 43 bin liraydı, 2022 Ocak ayında bu 50 bin lira oldu. Ülkemizde malumumuz araçlar hem pahalı olduğu için hem de parçalar Avrupa’dan geldiği için girdileri döviz olduğundan burada ki rakamlar maddi hasara yetmiyor. Devlet bunla ilgili çok iyi bir şey yaptı Temmuz ayında 100 bin liraya çıkardı, 100 bin liraya çıkınca sigorta şirketlerinin zararı 2 misli arttı. Ve bundan çekilmeye başladılar. Şuanda da bu 100 bin maddi hasara kâfi gelmemektedir. Dolayısıyla buda kâfi gelmeyince sigorta şirketleri bilhassa trafik sigortasından çekilmeye başladılar. 

Önce şunu yaptılar kredi kartıyla sigorta yapmayı kestiler banka hesap kartıyla yaptılar. Sonra malumumuz ülkemizde banka sigortacılık diye bir kurum vardı. Oradan ayrıldılar Sigortacılık Denetleme Düzenleme Kurumu oluşturuldu. Buna müdahale etti hesap kartını kaldırdılar, kredi kartına tek taksit yaptılar. Burada sigortalıyı da mağdur etmeye başladılar. çünkü 2 bin lirayı tek taksitle ödeyebilen çok az insan var. 2 bin lira tek taksit olunca insanlar da sıkıntı çekmeye başladılar sigortalarını yapmamaya başladılar.

ÇÖZÜM VAR UYGULAMA YOK! 
Bununla ilgili biz hem meslek grubumuz olarak hem dernek olarak hem önerilerimizi hem de çözümlerimizi sunduk. Hatta bunların başında federasyonumuza da sunduğumuz şöyle bir şey var saat 17:00’den sonra sigorta şirketleri sigorta poliçelisi kesmesin neden derseniz, bizim yaptığımız araştırmalar da bilhassa Doğu Anadolu ile Güney Doğu Anadolu bölgesinde hazara bu saatten sonra oluyor.  Bilhassa sigortasız araçlar kazaları yapıyor sonra sigorta yapmaya kalkıyorlar, hem toplumun ekonomiye hem de milli gelire de zarar veriyor. Böyle bir önerimiz oldu tabii hayata geçirilir mi geçirilmez mi bilmiyorum ama inşallah geçer.

ÜZAL, “SİGORTA ARACA DEĞİL SÜRÜCÜYE YAPILMASIN”
Bizim bir diğer önerimiz ise sigortanın araca değil sürücüye yapılmasıdır. Malumumuz biz acenteler olarak trafik sigortasını aracın ruhsatına yapıyoruz. Ama o araca 10 kişi biniyor, 10 kişi ile 1 kişi hasar yaptığı zaman aracın hasar pirimi yükseliyor. Oysa sadece sürücüye yaparsak sadece sürücüye kalacağı için trafik sigortası bu denli yükselmeyecektir. Bu önerimizi de sunduk tabii kabul görülür mü görülmez mi bilmiyorum ama trafik sigortası her geçen gün sigortalıya yük olmakta bizde bundan çok zarar görmekteyiz. Esas nedeni de maliyetlerin çok fazla yükselmesi ve döviz kurumunun sabit kalmamasıdır.

ÜZAL, “SİGORTA ŞİRKETİ ALTINDAN KALKAMADIĞI İÇİN SİGORTA POLİÇESİ KESMEMEYE BAŞLADI”
Temmuz ayında bir araç poliçesi yaptım araç değeri 200 bin burada ki geçen yıl 2022’yi olarak söylüyorum kaza başı 43 bin gelmiş 2023’ün Haziran 30’unda kaza yapılmış. Araç değeri çıkmış 600 bine bakın 3 katına çıkmış burada ki hasar da 100 bin liraya dolayısıyla sigorta şirketi altından kalkamadığı için sigorta poliçesi kesmemeye başladı. Herkes bu durumdan mağdur oldu bizde mağdur olduk sigortalı da mağdur oldu inşallah en kısa zamanda bizimde önerdiğimiz havuz sistemine geçer. Tıpkı büyük araçlar gibi devlet desteği olur buna bir çözüm bulur yoksa bu her ay artan bir maliyet demektir. 

Kaynak: Vangölü TV  
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —