Aktivistler Van Gölü’ndeki kirliliğe dikkat çekti

Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından düzenlenen 3. Van Gölü Bisiklet Festivali Çarpanak Adası’nda gerçekleştirilen antik yol yürüyüşü ve yüzme etkinliği ile devam etti.

Van 14.08.2021 11:59:02 0
Aktivistler Van Gölü’ndeki kirliliğe dikkat çekti
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Gölü’nde bulunan dört büyük adadan biri olan Çarpanak Adası’na, ‘Çarpanak Adası’na Antik Yoldan Su Altı Yürüyüşü’ etkinliği düzenlendi. Etkinliğe farklı illerden olmak üzere yaklaşık 150 bisiklet sporcusu katıldı.

Etkinlikte Vangölü Tv ekranlarına konuşan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, “Çarpanak Adasına antik yoldan üçüncü defa yüzerek tamamladık. İki tane festivali bir arada yaşamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Onarca yabancı misafirimiz var bizimle beraber kulaç attılar. Onlarda çok memnun oldular. Herkesi bu eşsiz güzellikleri görmeye davet ediyoruz” dedi.

Çarpanak Adasına yüzerek karaya ilk ulaşan Cemal Yıldırım, “49 yaşındayım ve Tatvan’da esnaflık yapıyorum. 3 kere anjiyo olmuş 2 kere kriz geçirmiş kalp, şeker, kolesterol hastasıyım. Buna rağmen Vangölü Aktivistler Derneğine katıldıktan sonra Süphan Dağına çıkıyor, Tatvan’dan Adıyaman Nemrut’a pedal çeviriyor, Tatvan’dan Ankara’ya ise pedal çeviriyorum” şeklinde konuştu.

“VAN GÖLÜNÜ BÖYLE BEKLEMİYORDUM”

Etkinliğe Aydın’dan katıldığını dile getiren Orgide Kahraman: Yaklaşık 24 saat yolculuk yaptık ve Bin 700 km yol kat ettik, çektiğimiz bu yorgunluk her şeye değdi. Burada çok güzel bir projeye imza atılmış. Bu imzada bizim de küçük bir mürekkebimiz olduğu için bizlerde çok mutluyuz. Van gölü ve bütün göllerimiz temiz kalsın mavi kalsın kirletmeyelim bu ülke hepimizin” ifadelerine yer verdi.

 Van gölünü böyle beklemediğini ifade eden Kahraman, sözlerini şöyle tamamladı;

“Yöre halkının deniz dediği kadar varmış ve gerçekten martıları görünce çok şaşırdım. Van Gölü’nün kokusu da çok farklı deniz kokusu gibi. 7 gün boyunca kamp yaptık havası da çok temiz olduğu için sabahları inanılmaz bir şekilde dinç kalktık. Burası çok temiz korumaya gerçekten de ihtiyaç var.”

Dursun Alitepe isimli vatandaş da, ”Etkinliğe Antalya’dan katılıyorum 61 yaşındayım. Çevre amaçlı etkinlik olduğu için hoşuma gitti. Van gölünün kirlenmemesi ve dikkat çekmek için Çarpanak adasına antik yoldan yüzerek geçtik. Çok güzel bir etkinlik inşallah yapmış olduğumuz etkinliğin sesi gelir. Van gölü için ve çevre için çok iyi olur” dedi.

Van’dan katıldığını ifade eden Cüneyt Naz, “Daha önce Van’ın etrafını araçla gezdik ama güzellikleri kaçırdık. Bisikletle gezmemiz ne kadar güzel bir çevreye ne kadar güzel bir göle sahip olduğumuzu gösteriyor. Biz sahilleri gezdiğimizde çok kirli bıraktığımızı gördük. Her tarafta çöplerin olduğunu gördük insanlarımızın özellikle bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Çevremizin ve gölümüzün temizliği konusunda herkese düşen görevi yapmasını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

LAĞIM SULARI GÖLE AKIYOR

İsmini Vermek İstemeyen Aktivist, “Bu etkinlik esnasında birçok güzellik gördük fakat Van gölünün çoğu yerde de baya bir kirletildiğini de gördük. Özellikle tesislerde akan kirli lağım sularının göle aktığını fark ettik. “ dedi.

Şahap Kaplan isimli vatandaş ise şu sözlere yer verdi; “Vangölü’nün etrafını temiz tutalım her zaman ve her yerde temizliğe önem verelim. Bu konuda yetkililere sesleniyoruz lütfen gerekli duyarlılığı gösterelim. Vangölü hepimizin çevre hepimizin sahip çıkalım.”

Kaynak: Vangölü Tv


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR