Başkan Uca’dan bursluluk ve KPSS sınavı değerlendirmesi

Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı ve Memur-Sen Van İl Temsilcisi Mehmet Ali Uca, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yarın yapılacak olan 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıflara yönelik düzenlenecek İlköğretim, Ortaö

Van 5.09.2020 14:47:56 0
Başkan Uca’dan bursluluk ve KPSS sınavı değerlendirmesi
Tarih: 01.01.0001 00:00

İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL

Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı ve Memur-Sen Van İl Temsilcisi Mehmet Ali Uca, bursluluk sınavı ve KPSS sınavları için Van Postası Gazetesi’ne özel değerlendirmelerde bulanarak, sınava girecek olan öğrencilere başarılar diledi.

“BÜTÜN ÖĞRENCİLERE 100 SORUDAN OLUŞMAK ÜZERE SINAV YAPILACAK”

Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı ve Memur-Sen Van İl Temsilcisi Mehmet Ali Uca, sınavlarla ilgili yaptığı açıklamada, “Pandemiyle birlikte birçok alanda ertelemeler oldu. KPSS sınavı ve bursluluk sınavı da ertelenen sınavlar arasında. Normalde bursluluk sınavı Haziran ayının ilk haftasında yapılıyor. KPSS sınavı ise Temmuz ayının ilk haftasında yapılıyordu. Ama pandemiden dolayı özellikle aynı ortamda bulunmanın zararlarını bilim kurulunun açıklamasıyla birlikte bu tür sınavlarda ertelendi. Bursluluk sınavı 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler ve 9, 10 ve 11’inci sınıflarda okuyan öğrencilere yönelik yapılıyor. Yarın saat 10.00’da bursluluk sınavı başlayacak ve bu sınıf seviyelerindeki bütün öğrencilere 100 sorudan oluşmak üzere sınav yapılacak. 4’derli şık olacak. Eski dönemlerde daha çok liselerdeki öğrencilerimize 5’li şıklar veriliyordu ama bu sınavda bütün sınıf seviyelerine 4’derli sıç şeklinde 100 tane soru sorulacak” dedi.

“SINAVLAR EŞİT ŞARTLARDA YAPILIYOR”

Pandemiden dolayı öğrencilerin eğitim öğretimden uzak kaldığını belirten Başkan Uca, “Öğrenciler bu süreçte ister istemez eğitim öğretimden biraz uzak kaldılar. Bundan ötürü de bakanlık bu tür sınavlarda sadece birinci dönemin müfredatı ile sınırlı tuttu. Dolayısıyla yarın yapılacak olan sınavda da yine birinci dönemin konularına ve kazanımlarına göre sorular sorulacak. Öğrencilerin öğrenme noktasında karşı karşıya kalmadığı konularla ilgili sorular sorulmayacak. Buda öğrenciler için önemli bence. Bu anlamda öğrenci kardeşlerimiz yarın bunun rahatlığı ile sınava girecekler. Ama ister istemez öğrenciler bu dönemde kitaplardan, yüz yüze eğimden, öğretmenlerinden uzak kaldılar. Bunun bir dezavantajı olacak. Ama sınavlar eşit şartlarda yapılıyor. Yani bugün Van’daki öğrencinin pandemiden etkilenme durumu neyse İstanbul’daki öğrencinin pandemiden etkilenme durumu da o şekildedir. Yani batıdan bir öğrencinin doğudan bir öğrencinin bu anlamda önündedir veya arkasındadır diyebileceğimiz bir nokta yok. Herkes eşit şartlarda sınava giriyor. Pandemiden etkilenme şartları eşit. Bu anlamda öğrenci ve öğretmen kardeşlerimiz rahat olsunlar” ifadelerini kullandı.

“BU YIL İLİMİZDEN AYRILAN ÖĞRETMEN SAYISI BİN 700 CİVARINDADIR”

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki öğrencilerin dezavantajlarının olduğunu belirten Başkan Uca, “Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmada öncelikli diğer yörelere göre dezavantajları vardır. Bunu göz ardı etmiyoruz. Bu konuya sürekli gündeme getiriyoruz. Örneğin öğretmen sirkülasyonu bu bölgedeki öğrencilerin öğretmenlerine adapte olma noktası diğer öğrencilere göre daha zayıftır. Bu yıl ilimizden ayrılan öğretmen sayısı bin 700 civarındadır. Bu rakam çok az bir rakam değil. Neredeyse öğrencilerin %20’sine yakın olan kısmı öğretmenlerini değiştirmiş olacaklar. Yeni bir öğretmenle tanışmış olacaklar. Evet, bu bölgeye Haziran ayında bin 200’e yakın öğretmen ve Eylül başında da yaklaşık olarak bin 500 öğretmen ataması yapıldı. Bir şekilde öğretmen açığımız son dönemlerde kapatılabiliyor. Ama süreklilik anlamında bizim çok dezavantajlarımız var. Yani bizim aynı öğretmenle devam etme hayallerimiz maalesef suya düşüyor. Buda eğitimde bu bölgede yada kalkınmada öncelikli yörelerdeki öğrenciler açısından büyük bir dezavantaj. Bunlar karşımıza çıkıyor. Bu bölgenin iklim şartları, velilerin sosyoekonomik durumları, öğrencilerin mecburen belki kısmen başka işlerde çalıştırmak zorunda kalmaları gibi konularla yine bu dezavantajların içerisindedir. Bu sınava her ne kadar pandemi anlamında herkes eşit şartlarda sınava giriyor olsa da ancak bu bölgedeki öğrencilerin kalkınmada öncelikli olmayan yörelere göre, yani kalkınma düzeyi yüksek olan yörelerdeki öğrencilere göre daha dezavantajlı olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

“YARIN SINAVA GİRECEK OLAN ÖĞRENCİLERDE BİR HEYECAN BEKLEMİYORUM”

Yarın yapılacak olan sınavın kaybetme korkusu olmayan bir sınav olacağını belirten Başkan Uca, “Açıkçası yüz yüze devam eden bir eğitim-öğretim dönemi olmadığı için öğrencilerde şuanda bir heyecan yok. Yarın sınava girecek olan öğrencilerde bir heyecan beklemiyorum. Daha önceki sınavlarda biz öğrencilerimize sürekli şunu derdik; sınav ortamına girdiğinizde, soruları çözmeye başladığınızda üzerinizdeki heyecanı atın. Yanlış yapma yada başarılı olma kaygısından uzak durun diyorduk. Ama yarın muhtemelen böyle bir sınav olmayacak. Çocuklar çok rahat girecekler. Kaybetme korkusu olmayan bir sınav zaten. Bu bir rekabet, yarışma sınavı değil. Bu tamamen öğrencilerin ileriki dönemlerde devlet tarafından kendilerine sağlanacak bursla alakalı bir durum. Dolayısıyla burada kaygı üst düzeyde olmayacak. Devletimiz son zamanlarda burs miktarını epey bir yukarı çekti. Bu anlamda gerçekten bakanlık üzerine düşeni yaptı. Her ne kadar bir miktarda olsa öğrenci elbette bu paraya ulaşmak ister ama kaybetme korkusu olmayan bir sınav. Yine buna binaen şunu söylemek istiyorum; öğrencilerimiz öncelikli olarak çok iyi oldukları konulardan sorularına başlasınlar ve çözdükleri soru ile cevap anahtarına geçirdikleri soru numarasına kaydırma yapmamak için mutlaka dikkat etsinler. Her ne kadar bir heyecan olmayacağını söylesek te, bir heyecana kapılmalarına gerek yok. Burada hayatlarını üst düzeyde değiştirecek bir nokta yok. Bir kaybetme korkusu olmayacak, onun için rahat bir şekilde sınavlarına girip çıksınlar. Ailelerde sınav öncesi çocuklarını çok gerginleştirmesinler. Çünkü öğrenciler sınavdan çıktıktan sonra bir hayal kırıklığına uğrayabilirler. Normal bir deneme sınavıymış gibi çocuklarını sınava uğurlasınlar” dedi.

“ÖĞRETMEN OLMAYI BEKLEYEN BİRÇOK KARDEŞİMİZ VAR”

Pazar günü yapılacak olan KPSS sınavına da değinen Başkan Uca, “Pazar günü ise üniversite mezunu birçok kardeşimiz bunu sınavı bekliyordu. Ancak pandemiden dolayı buda ertelendi. 6 Eylül’de genel kültür ve genel yetenek sınavı da yapılacak. Sondaki hafta alan soruları sorulacak. Öğretmen olmayı bekleyen birçok kardeşimiz var. Bu sınavın bursluluk sınavından çok farkı var. Burada bir rekabet söz konusu, bir yarışma söz konusu. Büyük hayallerin gerçeğe dönüştürülme noktası söz konusu. Yani insanlar çok büyük hayaller içerisinde. Bu sınav onlar için belki de hayat memat meselesi. 0,05’lerle atamaların kaybedildiği bir sınav tarzıdır bu sınav. Her bir yanlış cevabın bile çok çok kıymetli olduğu bir sınav. Burada kardeşlerimize heyecanlanmayın demek çok yerinde olmayacak. İster istemez heyecanlanacaklar. Kimisinin belki 6-7 yıldır girdiği sınav. Kimisi daha bu yıl mezun olup gireceği bir sınav. Hayatın sonu değil. Kardeşlerimiz rahat olabildikleri kadar, o enerji kendilerinde bulabildikleri kadar rahat olsunlar. Uzmanlar sürekli söylüyor; ne kadar sınava rahat başlarsanız başarılı olma oranınız o kadar yüksektir. Burada yanlışlar doğruyu götürecek. Emin olmadıkları soruları sonlara bırakabilirler. Hiç emin değillerse hiç çözmesinler. Bütün öğrenci kardeşlerimize başarılar diliyorum. Çalışanların hak ettiği ve çalışmalarının boşa gitmeyeceği bir sınav maratonu diliyorum. Herkesten başarı beklemek mümkün değil. Burada çok emek sarf eden kardeşlerimiz var. İnşallah çalışmalarının ve emeklerinin karşılığını alırlar. Az çalışmış veya çalışmamış kardeşlerimizin şansıda yaver gitsin diyorum” ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR