Bayrama sayılı günler kaldı; Van'da hareketlilik var, alışveriş yok, esnaf dertli

Van’da Kurban Bayramı’na sayılı günler kalmasıyla, çarşıda hareketlilik başlarken, esnaflar alışverişin olmadığını söylediler. 

Van 28.07.2020 11:49:39 0
Bayrama sayılı günler kaldı; Van'da hareketlilik var, alışveriş yok, esnaf dertli
Tarih: 01.01.0001 00:00

İKİNİSAN  GAZETESİ ÖZEL

Kurban Bayramına birkaç gün kalmasıyla özellikle ana caddelerde yoğunluk yaşanırken, esnaflar ise vatandaşların alışveriş yapmadığını belirttiler.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle çarşıda az da olsa bir hareketlilik yaşanıyor. Esnaflar, bayram öncesi bekledikleri alış veriş yoğunluğunun halen olmadığını söyleyerek, eski bayramları özlediklerini ifade ettiler.

Son yıllarda bayram alışverişlerinde gözle görülür bir düşüşün olduğunu belirten esnaflar, bazı sektörler hariç birçok esnafın satış yapamadığını söylediler.

“ESKİ BAYRAMLARI ARAR OLDUK”
Konuyla ilgili Van Postası Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Hz. Ömer Camii pasajı esnaflarından Metin Baykal, “45 yıldır burada esnaflık yapıyorum. Hiçbir zaman bu kadar sıkıntı yaşamadık. Pandemi döneminde zaten 2-3 ay dükkânlarımızı doğru düzgün açamadık. Dükkânların kirası için birkaç kez diyanetle görüştük. Bize yardımcı olunmasını istedik. 3 ay kira alınmasın diye talep ettik. 3 aylık kiramızı ertelediler. Bu kiralarımız diğer aylara yayılacak. 6 ay içerisinde bu kiraları ödeyeceğiz. Sıkıntılar bu şekilde devam ederse birçok esnaf kepenk indirir. Dükkânlarımızın 4-5 bin TL gideri var fakat bir lira gelir yok. Eski bayramlarda bu pasajda iğne atsaydı yere düşmezdi. Şimdi adeta sinek avlıyoruz. Hiçbir gelirimiz yok. Günlük harçlığımızı çıkarmanın peşine düştük. Eski bayramları arar olduk. Kira, vergi, Bağ-Kur, stopajımızı dahi çıkaramıyoruz. Destek bekliyoruz. Pandemi döneminde 25 bin TL kredi çektik, onu da faiziyle birlikte geri ödeyeceğiz. 25 bin TL’yi 29 bin TL olarak geri ödeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“BU DURUM BÖYLE DEVAM EDERSE ESNAFLAR YAVAŞ YAVAŞ BATMAYA BAŞLAR”
Aydın Talay Yeraltı Çarşısı esnaflarından Dursun Aydın ise zor bir süreçten geçtiklerini belirterek, “Pandemi süreciyle birlikte çok zor bir süreçten geçtik. Borçlarımızı, kredilerimizi ödeyemez duruma geldik. İşlerimiz şuanda tamamen durmuş durumda. Bayram öncesi mal almayı düşünüyorduk fakat iş yapamadığımız için alamadık. Bayrama birkaç gün kalmasına rağmen 2-3 parça eşya satmışız. Eski bayramları artık yaşamıyoruz. Bu durumda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kiralarımızı dahi çıkaramıyoruz. Eski bayramlarda bugünlerde buralar tık tıklım dolu olurdu. Şuanda bu pasajda top oynayabiliriz. O kadar boş diyebiliriz. Bu durum böyle devam ederse küçük esnaflar yavaş yavaş batmaya başlar. Bununla beraber büyük esnafta batar” diye konuştu. 

“HAREKETLİLİK VAR AMA ALIŞVERİŞ YOK”
Cumhuriyet Caddesi esnaflarından İsmail Kaya, pandemi süreciyle birlikte zor bir süreç yaşadıklarını belirterek, “Bayrama sayılı günler kala herhangi bir hareketlilik göremiyoruz. Azda olsa hareketlilik var ama alışveriş yok. Eski bayramları arar olduk. Her bayram bir önceki bayramı arattırıyor. Böyle giderse esnaflar kepenk kapatır. İş yapamıyoruz. Geçtiğimiz yıllardaki bayramlarda büyük cirolar yapıyorduk. Şuanda kiramızı dahi çıkaramıyoruz. Kentte bayram alışverişi yok. Bunun sebebi ise insanlar işsiz kaldı. Pandemiyle beraber vatandaşların ceplerinde para kalmadı. Pandemiyle beraber işsizlik çok arttı. Buda esnafı ciddi anlamda etkiledi. Borcu borçla kapatıyoruz” dedi.

“DÜKKÂNIMIZ SİFTAHSIZ KAPATIYORUZ”
Cumhuriyet Caddesi esnaflarından Cumhur Gencer ise bayrama kısa bir süre kalmasına rağmen herhangi bir hareketliliğin olmadığını söyleyerek, “İşlerimiz yok diyecek kadar az. Kimi günler dükkânımızı siftahsız kapatıyoruz. Geçen bayramlarla şimdiki bayramlar arasında %100 fark var diyebiliriz. Şuanda işlerimiz %80-90 düşmüş. Dükkânlarımızı borçla çevirmeye çalışıyoruz. Borcu borçla kapatmaya çalışıyoruz. Bu süreç nereye kadar böyle devam eder bilmiyorum. Son çare kepenkleri indirip evlerimizi yolunu tutmak olacak. Bu süreçte herhangi bir destek alamadık. Dükkân sahipleri azda olsa yardımcı oldu. Bayrama birkaç gün var, inşallah son günlerde bir hareketlilik olur diye ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR