Beş Kardeşler Tekstil Atölyesi’ni ziyaret eden Vali Bilmez, yatırımcıları Van’a davet etti

Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve Eşi Meral Bilmez, Beş Kardeşler Tekstil Atölyesi’ni ziyaret etti. Vali Bilmez, bölgede tekstilin gelişmesi için çabaladıklarını söyleyerek, Vanlıları Van’a yat

Van 14.11.2020 17:46:27 0
Beş Kardeşler Tekstil Atölyesi’ni ziyaret eden Vali Bilmez, yatırımcıları Van’a davet etti
Tarih: 01.01.0001 00:00

İKİNİSAN  GAZETESİ ÖZEL

Beş Kardeşler Tekstil Atölyesi’ni ziyaret eden Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve Eşi Meral Bilmez, Firma Yetkilisi Mehmet Cesim Utanğaç’tan bilgi alarak çalışanlarla sohbet etti.

Milli Egemenlik Caddesi Kültür Bulvarı’nda hizmet veren ve 100’ün üzerinde kişiye istihdam olanağı sağlayan Beş Kardeşler Tekstil Atölyesi’ni ziyaret eden Vali Bilmez ve eşi Meral Bilmez, atölyeyi tek tek dolaşarak üretilen ürünler hakkında bilgi aldı.

“TEKSTİLDE HALEN İŞİN BAŞINDAYIZ”

Ziyaretten sonra açıklamalarda bulunan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, “Tekstilde biz halen işin başındayız. Van’da şuanda 3-4 bin arasında kişi tekstilde ekmek yiyor. Belki de bizim bölgemizde en çok istihdam yaratan sektör şuanda tekstil sektörü. Hükümetimizin bu bölgeye teşvikleri var. O yüzden bu bölge terörden arındıkça, güven ve huzur sağlandıkça özel firmaların ilgisi daha da artıyor. Ama şuan siz öncü firmalardan birisiniz. Bu bölgede tekstil işinin yapılabileceğini, bu bölgenin gençlerinin ellerinin yatkın olduğunu aslında siz kendi sektörünüzdeki batıdaki diğer firmalara da bunu göstermiş oldunuz. Bu öncü olan firmalara hep birlikte sahip çıkmamız lazım, kentin sahip çıkması lazım, halkın sahip çıkması lazım, umarım siz bu bölgede lokomotif olursunuz ve arkadan daha başka firmalarda bölgeye gelir. Bu sektörde çalışan 4 bin değil de en az 40 bin kişinin tekstilden ekmek yediği bir sektör olması lazım” dedi.

“KOBANİ OLAYLARINDA YAŞANANLAR İŞ DÜNYASINI HALA TEDİRGİN EDİYOR”

Daha çok tekstil, çağrı merkezlerinin bu bölgeye gelmesini istediklerini belirten Vali Bilmez, “Hükümetimizin de bu anlamda ciddi teşvikleri de var. Ama hala bölgeyle ilgili zaman zaman geçmişte özellikle bu Kobani olaylarında yaşananlar iş dünyasını hala tedirgin ediyor. Bütün sivil toplum örgütlerimizden, bütün kanaat önderlerimizden kentimize istihdam yaratan kişinin dini, dili, ırkı, mezhebi, siyasi düşüncesi ne olursa olsun bu insanlara sahip çıkılması ve bu bölgede de faaliyette bulunan bu tür firmalarımızın da işletmelerini her türlü tartışmanın dışında tutması gerektiğine inanıyoruz. Genç nüfusumuz oldukça fazla. Yaş ortalamamız 22 civarında. Göç veren bir kentiz ama çok fazla göç alan da bir kentiz. En büyük sorunumuz işsizlik. Gençlerimizin büyük bir kısmı iş arıyor. Üniversitemizde 30 bin civarında öğrenci var. Bunun 11 bin öğrencisi Vanlı. Öğrencilerin %80’ni çevre, bölge illerinden. İnanıyorum firmalarımız biraz kurumsal bir şekilde buraya yaklaşırlarsa burada çok büyüme potansiyelini bulurlar” diye konuştu.

“LOJİSTİK ANLAMINDA ÖNEMLİ BİR KAVŞAKTAYIZ”

İran ve Irak’ın Van için önemli bir pazar olduğunu söyleyen Vali Bilmez, “İnşallah bu pandemi süreci de sona erdikten sonra İran, Irak bile bu sektör için ciddi bir pazar. Pazara çok uzak değiliz. En son Ticaret Bakanlığını ziyaretimizde buranın tekstil anlamında da İhtisas Gümrüğü olması konusundaki buradaki firmalarımızın talebini ilettik. Sayın Bakanımızda ilgileneceğini söylediler. O bile psikolojik anlamda ciddi bir katkı sunar. Lojistik anlamında önemli bir kavşaktayız. Ham madde temininde belki biraz uzağız ama geri kalan kısımda ciddi bir avantajı olan bir bölgeyiz. Bölgede eksik olan veya daha çok görmek istediğimiz huzur, asayiş, insanların birbirini farklılıklarına saygı duyup kardeşçe bir arada yaşamasıdır. Geçmişte buralarda farklı dine mensup insanların bile binlerce yıl kardeşte yaşadığı bir kent. Şuan baktığımızda aynı aşirete mensup insanlar arasında sıkıntı yaşanabiliyor” dedi.

“BÖLGEDE ŞİDDETİN ETKİSİYLE TOPLUMSAL İLİŞKİLERİMİZ BOZULDU”

Bölgede bozulan sosyal dokuya değinen Vali Bilmez, “Uzun süredir bu bölgede şiddetin etkisiyle toplumsal ilişkilerimiz bozuldu. Toplumda kanaat önderi dediğimiz, topluma laf geçirebilen insanların sayısında azalış olduğundan böyle bir toplum oluştu. İnsanlar artık birbirini dinlemiyor. İnşallah bozulan bu sosyal dokumuzu tekrar onaracağız. İnşallah tekrar ihya edeceğiz. Tekrar büyüğünü bilen, ak saçlıları olan insanları iyiliğe teşvik eden, insanları, kötülükten alıkoyan insanların olduğu, o insanlar bugünde var ama o insanlar söz söyleyemiyor, söylese de muhatap bulamıyor. Özlediğimiz eski Van’ı tekrar yakalarız. Ekonomik anlamda da ben inanıyorum siz öncü olacaksınız. Siz en zor dönemde geldiniz. Bundan sonraki dönemler daha rahat dönemler olacak. Bize de düşen bu bölgenin istihdamının gelişebileceği huzur ortamını ve altyapıyı oluşturmak. İnşallah önceliğimiz şeytan taşlamaktan kendi günlük hayat işlerimize daha yoğunlaşabileceğimiz döneme gireriz” diye konuştu.

“VANLILARI VAN’A YATIRIM YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”

Bu tür tekstil atölyelerinin artması gerektiğini vurgulayan Vali Bilmez, “5 kardeşler firmamıza teşekkür ediyorum. Öncü bir firma rolünü üstlenmişler. Bölgemizde tekstilin gelişmesi için çabalıyoruz. Bu arkadaşlarımız da rol modellik yaptılar. Batıda diğer iş yapan Vanlıları da Van’a yatırım yapmaya davet ediyoruz. En kıt, en zor şartlarda bile Van’daki bu atölye kendini çevirebiliyorsa, ben inanıyorum bu potansiyel var. Bu pandemi sürecini de tekstilde Türkiye, dünyada bir fırsata çevirme ihtimali gözüküyor. İnşallah hem ülkemiz, hem ilimiz bu pandemi sürecini tekstil yönüyle ciddi bir fırsata çevirir. Arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Çalışanları görünce insanlara gerçekten umut veriyor. Dört elle işine sarılmış, heyecanla işlerini yapıyorlar. Rabbim bu tür atölyelerin sayısını arttırsın” ifadelerini kullandı.

Ziyarette Beş Kardeş Tekstil Atölyesi ortaklarından Cevat Utanğaç, Mehmet Nesim Utanğaç’ta yer aldı. Daha sonra firma yöneticisi Zerrin Alpaslan’ın Vali Bilmez’in eşi Meral Bilmez’e çiçek takdim etmesiyle ziyaret sona erdi.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR