CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu: Esnaf zor durumda

Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu Karpuz ithalatında ticaret yapan esnafları, Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğ Tüccarı zor durumda bırakmıştır dedi.

Van 5.06.2020 12:20:10 0
CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu: Esnaf zor durumda
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Koronavirüs süreciyle birlikte İran ile ticari ilişkilerin minimum seviyeye düştüğü süreçte, kontrollü bir şekilde sadece tren ile getirilen meyve ve sebze sevkiyatı sürerken Bakanlığın aldığı flaş bir karar Vanlı tüccarı ciddi kayıplara uğrattı. 

Türkiye’nin İran ile sınır ticareti yaptığı en önemli il olan Van’da iki ülke arasındaki en önemli ticaret kalemlerinin başında gıda ürünleri geliyor. Özellikle bahar ayları ile birlikte İran’dan gelen sebze ve meyveler ticaretin büyük bölümünü oluştururken bahar ayları ile başlayan karpuz ticareti yazın ortalarına kadar devam ediyor. 

Türkiye’de piyasaya sürülen ilk karpuzların giriş noktası olan Van’da yaşanan sirkülasyon bu yıl da koronavirüs salgını nedeniyle asgari düzeyde yapılmaya devam ederken Ticaret Bakanlığı’ndan flaş bir hamle geldi. Bakanlık 15 Mayıs 2020 tarihinde gece yarısı yayınladığı bir tebliğ ile karpuzdaki ithalat vergisini yüzde 300 oranında artırdı. Bir anda uygulanan o zam, uzun süredir ticaret yapan ve halihazırda tonlarca karpuzu Van’a getiren tacir-tüccarı adeta iflasa sürükledi. Kapıdan geçirilip kente getirilen karpuzlar Van garında adeta çürümeye terkedildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu bir an önce esnafın mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini söyledi. Kurukcu, “ Karpuz ithalatında ticaret yapan esnafları, Ticaret Bakanlığı’nın 15 Mayıs 2020de yayınladığı tebliğ; Tüccarı zor durumda bırakmıştır. Bir gecede karpuzdaki ithalat vergisinin %75 ten %300’e çıkarılması, tonlarca karpuzu Van’a getiren tüccara ciddi bir mağduriyet yaşatmıştır. Bu nedenle tonlarca karpuz Van Garı’nda tren vagonlarında çürüdü kaldı. Tarım işlemleri biten, zirai karantinası yapılan ve beyanname aşamasına getirilen ancak bir gecede çıkarılan genelge ile tüccarlar mağdur edildiler. 4.000 ton karpuz tren vagonlarında çürümeye bırakıldı.” dedi

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR