Çocuklar ve gençler için 6 milyon TL'lik destek programı

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 6 milyon TL bütçeli “Çocuk ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programı”yla Van’ın Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçeleri ile Hakkari’nin Yüksekova

Van 10.01.2018 08:49:58 0
Çocuklar ve gençler için 6 milyon TL
Tarih: 01.01.0001 00:00

Açıklamalarda bulunan Halil İbrahim Güray; Van, Bitlis, Hakkari ve Muş’ta faaliyet gösteren DAKA’nın 2 Ocak 2018 tarihi itibariyle “Çocuk ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programı” için ilana çıktığını hatırlattı. Program kapsamında toplam 6 milyon TL’lik kaynağın, projeleri başarılı bulunan başvuru sahiplerine kullandırılacağının planlandığını kaydeden Güray, proje başvuruları 28 Şubat 2018 günü saat 23.59’a kadar Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden yapılması gerektiğini dile getirdi. Güray, “Saat 23.59 itibarıyla sistem otomatik olarak kapanacak ve sonrasında herhangi bir değişiklik veya gönderim işlemi yapılamayacaktır. Projenin KAYS üzerinden alınan çıktısı, diğer belgelerle birlikte elden 5 Mart 2018 günü saat 17.00’ye kadar DAKA’ya teslim edilmelidir. Zamanında KAYS üzerinden gönderilmeyen veya matbu olarak DAKA’ya sunulmayan proje başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır” dedi.

6 milyon TL’lik bütçe
 

Program bütçesinin 6 milyon TL olduğunu dile getiren Halil İbrahim Güray, desteklerin tutarının asgari 200 bin, azami ise 1 milyon 500 bin TL olacağını söyledi. Güray, “Hiçbir destek, projenin toplam uygun maliyetinin yüzde 25’inden az ve yüzde 90’ından fazla olamaz. Bütçenin insan kaynakları ve seyahat başlıklarının toplamı için tahsis edilebilecek tutar, projenin toplam uygun maliyetlerinin yüzde 20’sini aşamaz. Proje hazırlama çalışmalarına yönelik alınan danışmanlık hizmeti maliyeti, destek miktarının yüzde 2’sini geçemez. Projenin uygulanması için mutlaka gerekli ise küçük ölçekli yapım işleri destek miktarının yüzde 10’unu geçemez” ifadelerini kullandı.
Azami proje süresinin 24 ay olduğunu ve bu sürenin sözleşmenin tüm taraflarca imzaladığı günden bir sonraki gün itibariyle başlayacağını belirten Güray, projenin Van’ın Edremit, İpekyolu ve Tuşba ile Hakkari’nin Yüksekova ilçelerinde uygulanacağını kaydetti.

Programın amacı ve öncelikler
 

Projenin amacına ve önceliklerine de değinen Halil İbrahim Güray, şöyle dedi:
“Van’ın Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçeleri ile Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki çocuk ve gençlerin eğitim, sağlık, bilim, kültür, sanat, spor, girişimcilik gibi alanlarda farkındalıklarını artırarak kalkınmaya
entegrasyonunu sağlamayı amaçlıyoruz. Önceliklerimiz ise; çocuk ve gençlere yönelik yenilikçi, girişimci, yaratıcı düşünce gücünün geliştirilmesi, eğitim, kültür, sanat, spor ile sosyal yaşama uyumunu sağlamak üzere özel ilgi gerektiren alanlarda önleyici ve geliştirici faaliyetlerin desteklenmesidir.”

Kimler başvurabilir?
 

Program kapsamında başvuruda bulunabilecekler hakkında da bilgiler veren Halil İbrahim Güray, “Kaymakamlıklar, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri, gençlik ve spor müdürlükleri, aile ve sosyal politikalar müdürlükleri, kültür ve turizm müdürlükleri ile halk sağlığı il müdürlükleri, yerel yönetimler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler, odalar, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları başvuruda bulunabilirler. Projenin ajans tarafından desteklenebilmesi için her projede en az bir ortak olması zorunludur. Aksi takdirde, yapılan başvuru ön inceleme aşamasında değerlendirme dışı kalacaktır” ifadelerini kullandı.

Örnek proje konuları
 

Program kapsamında yürütülecek örnek proje konularına da değinen Güray, “İlk ve ortaöğretime devam eden öğrenciler ile eğitim ve istihdam dışında olan gençler için eğitim, bilim, sanat, kültür ve spor faaliyetlerine yönelik çalışmaların icra edildiği proje merkezlerin kurulması, çocuklar için kodlama, tasarım (maker) atölyelerinin kurulmasına yönelik faaliyetlerin icra edildiği proje merkezlerinin kurulması, çocuk ve gençler için hizmet sunan sosyal donatı merkezlerinden düzenli faydalanılması için bütüncül ve sürdürülebilir hizmet modellerinin ve ortaklıkların geliştirilmesine yönelik projeler, çocuk ve gençlere yönelik girişimcilik bilincini artıran veya sosyal girişimcilik uygulamalarını hedefleyen projeler, madde bağımlısı çocuk ve gençlere yönelik bilinçlendirme faaliyetlerini içeren projeler, gençlerin meslekler hakkında bilgi sahibi olmalarına katkı sağlayacak kariyer ve danışmanlık hizmetlerini içeren projelerdir” şeklinde konuştu.