İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından ulusal kalkınmada yerel yönetimlerin yeri ve önemini vurgulamak amacıyla 11 farklı ilde düzenlenecek olan Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel İstişare Toplantısı Van Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapıldı. Toplantının ilk Van’da gerçekleştirilirken, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Bitlis, Muş, Ağrı ve Iğdır illerinden yetkililer toplantıya katılım sağladı.
Toplantıda katılımcılara hatip eden Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Van için, bölge şehirleri için, bölgesel kalkınmada daha neler yapabiliriz diye Van’da bulunduklarını söyledi.
“VAN’IN BU GÜZELLİĞİNİ GÖRMEK BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ”
Uzun bir aradan sonra Van’da olduklarını belirten Fatma Şahin, “Van bizim gönlümüzde özellikle bölgenin bir evladı olarak, kış kardeşiniz olarak bölge bizim çok önemli. Bölgedeki değişim, gelişim ve yaşanan güzellikler bizim için çok kıymetli. Bugün Van’a baktığımızda ne kadar güzelleştiğini, ne kadar değiştiğini, ne kadar farklı bir hale geldiğini gördüm. Bundan önce Van depreminde yeni bakan olmuştum. Kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olduğumuz ikinci aydı. Van’da çok büyük bir deprem olmuştu. Bakanlık olarak aylarca burada çalıştık. Bütün bakanlarımızla birlikte Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Van’ı yeniden yapılanmasında, Van’ın bu yaşanan sorundan kurtulmasında çok büyük gayret ve destek göstermiştik. O günden bugüne Van’daki değişimi görmek, Van’ın bu güzelliğini görmek bizi çok mutlu etti. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Hep birlikte bölge için, Van için, bölge şehirleri için, bölgesel kalkınmada daha neler yapabiliriz diye buradayız” dedi.
“DEPREM MASTER PLANLARI YAPMALIYIZ”
İzmir depremine de değinin Başkan Şahin, “İzmir’deki deprem ciğerlerimizi yaktı. Ciğerimizi yaktı. Her bir kazıda acaba canlı bir kardeşimiz çıkar mı dediğimiz umutla beklediğimiz sonuçla dün Elif bebek ve Ayda bebek bir mucizenin adı oldu. Bir mucizenin adı oldu. Koruyucu önleyici tedbir almazsak bunlar devam edecek. Bizlere bu anlamda çok işi düşüyor. Bu yaşadığımız sorunlar bir sonuç. Dünya koruyucu önleyici tedbirler üzerinden gidiyor. Bunun maliyeti çok daha düşük. Her depremden sonra canımız yanıyor ama üç beş gün sonra hayata devam ediyor ve yeni bir deprem olana kadar unutuyoruz. önce almamız gerekiyor. Deprem master planları yapmalıyız. Bu çok bir şey değil. Bugün Japonya’da 2-3 kat daha fazla depremlerde can kayıplarının olmadığını görüyoruz. O yüzden deprem değil, bina öldürüyor. İhmal öldürüyor diye bir kanaatimiz oluşmuş durumda. Deprem master planını çok hızlı bir şekilde hayata geçirmemiz gerekiyor. Biz Gaziantep'te çok hızlı deprem master planı yapma kararı aldık. Kiminle yapabiliriz diye de Belediyeler Birliği olarak MAM'a, yani Marmara Üniversitesi'ne gittik. Yaşadığımız birçok sorunu çözecek alt yapı var burada. Maalesef teori ile pratiği birleştirmede sorun yaşıyoruz. Bizim çok hızlı şekilde araştırmaları hayata geçirmemiz gerekiyor. Herkesin kendi şehrinde bunu yapmaması gerekiyor. Biz buna karar verdik. Teknofest'te protokol imzaladık. Master planını hazırlayacağız. Depremde ne yapacağımızı bileceğiz bu sayede. En büyük mucize baştan koruyucu tedbirler almak. Bize düşen ne ise bu konuda sizlerin emrindeyiz. Büyük bir cehaletle de savaşında işte sonuçlar karşımıza çıkıyor. Mucizeler bekliyoruz. En büyük mucize depreme karşı önceden önlem almaktır. Kalkınmada yerel vizyon bölgesel toplantılar. Dünya nereye gidiyor bunu anlamak lazım. Bize düşen ne varsa sizlerin emrindeyiz. Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Her konuda yanınızdayız” diye konuştu.
“KENDİMİZİ YENİLENMEZSEK YENİLİRİZ”
Her gün bir felaket duymaktan yorulduklarını belirten Başkan Şahin, “Biz bugün neden buradayız? Dünya nereye gidiyor önce bunu çok iyi anlamamız lazım. Küreselleşme diyoruz, küresel aşınma diyoruz, dünya büyük bir köy oldu diyoruz. Sınırlar kalktı diyoruz. Bunu anlamadan ne kendi şehrimizi, ne kendi bölgemizi, nede ülkemizde değişimi, gelişimi üretebiliriz. Kendimizi yenilenmezsek yeniliriz. Yenilenmemiz lazım. Bizim medeniyetimizde bunu bize emrediyor. Hiç bilenle bilmeyen aynı olur mu? Bizim medeniyet kodlarımız ‘Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?’ diyor. ‘Bir günü diğerine eşit olan zarardadır’ diyor. Bu medeniyet kodlarımızdan aldığımız büyük bir ilhamla yapmamız ve yapmamız gerekenleri görüyoruz. Neden bu maskeleri takmak zorunda kaldık. Bir virüs bütün planlarımızı bozdu. Başka hesap, bizi başka bir yere götürdü. Her gün bir felaket duymaktan yorulduk diyoruz. O zaman önümüzdeki yıl ne olacağını nerden bileceğiz. Daha kötü günlere hazırlanmak için dünyadaki gelişimi ve değişimi çok iyi görmemiz gerekiyor. Aklımızı kullanmalıyız” ifadelerini kullandı.
“DÜNYAYI CEHENNEME, CENNETE DÖNDÜRMEK DE BİZİM ELİMİZDE”
Birleşmiş Milletler toplantıları çok kez katıldığını hatırlatan Başkan Şahin, “Gittiğimizde konuştuğumuz toplumsal huzur, barış. Yalnız ekonomik kalkınmayla orantılı değil. Böyle olsa Amerika virüse karşı bu kadar çaresiz kalmazdı. Medikal sanayinin bu kadar yükseldiği aşı ne zaman bulunacak, yerli aşıyı ne zaman yapacağız, maskelerden ne zaman kurtulacağız, diye konuşuyoruz. Çevresel kalkınma doğayı koruyacağız, bu coğrafyadaki güzellikleri koruyacağız. Bu bölgede her şey var. Anadolu’daki her şehrin ayrı bir güzelliği var. Dünyanın her yerinde ayrı bir güzellik var. Her şey bize emanet. Doğa, kuşlar, canlılar, ağaçlar, bize emanet. Emanetin gereğini yapmalıyız. Çevreye dokunma, ekosistemi bozma diyor. Dünyayı cehenneme, cennete döndürmek de bizim elimizde. Bugün kişi başına düşen bin doların altında binlerce insan yaşamak zorunda. Su bulamadığı için ölen milyonlarca çocuk var. Sosyal adalık ve sosyal barış kelimelerde kaldı. Bu yaşadıklarımızın hiçbiri tesadüf değil. Başarıda başarısızlıkta tesadüf değil. 'İnsanı kalkınma' diyor, BM. İnsanı merkeze almazsan bugün başımıza bunlar gelir. Büyük kalkınma modelini kendi şehrimizde uygulamalıyız. Bunun içi ne yapmamız gerekiyor, nasıl bir yol gitmemiz gerekiyor. 19 yıl önce bugün bizim iktidar olduğumuz gün. Benim ilk milletvekili olduğum gün. Bölgenin ilk kadın milletvekili olarak parlamentoya gittiğim gün. Büyük bir sınav. Önce insan dedik. Yola çıkarken bir şey söyledik; öncen insan. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Tam da bunun için buradayız. O gün ne kadar doğru çalıştığımızı gösteriyor bize. İsmimizin başı adalet. Dünyanın adalete ihtiyacı var. Adalet olmadan kalkınma olmuyor. Özgürlükler olmadan kalkınma olmuyor. Demokraside kalkınma ikiz kardeş. Birisi olmadan diğeri olmuyor. Bölgesel kalkınmada çok yol kat edildi” dedi.
“GÜVENLİĞİ TESİS ETMEDEN, BİR ŞEY KONUŞAMIYORSUNUZ”
Van Gölü’nün muhteşem fırsatlar verdiğini söyleyen Başkan Şahin, “Kendi fıtratımızı kendimiz görmemişiz. Şimdi bunun üzerinde yeni yeni çalışıyoruz. Şimdi güvenlik açısından özel bir dönemdeyiz. Güvenliği tesis etmeden, bir şey konuşamıyorsunuz. Bunu kendi dönemimde biliyorum. Bir kaos başladı. Üç kıtadan adamlar gelip, terör örgütlerini destekledi. Terör örgütleri komşumuz oldu iki patlama oldu. 55 bebeğimiz vefat etti. Bir insanın buna dayanması mümkün değil. MGK toplantısında Fırat kalkanına karar verildi. Ondan sonra bölge rahatladı. Güveni tesis etmezseniz hiçbir kalkınma modeli işe yaramıyor. Önce güveni tesis etmemiz geriyor. Bölgesel kalkınmada şunu gördük. Her bölgenin kendine göre özel modeli var. Yenidünyada ne kadar altının var, ne kadar petrolün var o kadar zenginsen diye bir şey yok. Ne kadar gıda güvenliğini temin ediyorsun, suyunu, toprağını ne kadar koruyorsun. Ne kadar önemli olduğunu gördük. İş makinesinin oluşturduğu gücü, bütçeyi projelerle oluşturabilirsiniz. Belediyeler Birliği’nde bir bünye kurduk. Proje oluşturma bünyesi. Projeyi oluşturacak beşeri sermayeyi sisteme dahil etmeniz lazım” diye konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZA VE TORUNLARIMIZA GÜZEL BİR TÜRKİYE BIRAKMAK İSTİYORUZ”
Van’ın bir Mezopotamya olduğunu söyleyen Başkan Şahin, “Bizden ne istiyorsanız biz sizin emrinizdeyiz. Bir şeyi çözmek istiyorsanız önce kendi bünyenizi ona göre kuvvetlendirin. Bu çok önemli. Oda beşeri sermaye, bu konuda ne yapmak istiyorsanız yanınızdayız. Bunu birlikte başarmak istiyoruz. Yerli ve milli üretimimizi kendimiz oluşturmamız gerekiyor. Burası bir Mezopotamya, Evliya Çelebi buraya özel sayfalar açıyor. Özel övgüler yapıyor. Bunun gereğini yapmak için buradayız. Bunu yapacak gücümüz var. Bilgi gücümüz var. Aşkımız, sevdamız var. Artık bizim çocuklarımız bizim çektiğimiz çileyi çekmesinler. Benim çocuklarım artık darbe görsün istemiyorum. Bu tedbirleri alırsak çocuklarımıza bırakacağımız en büyük mirastır. İlmi ve aklı kullanarak bunu başarmak zorundayız. Yarın iyi ki geldiler, iyi ki şu çalışmayı yaptılar diyecekleri bir dönem inşa etmek durumundayız. Dünyayı cennet ve cehennem yapmak elimizde. Biz cennete talibiz. Belediye başkanlığı öyle bir şey ki doğumdan ölüme herkesin hayatına dokunuyor. Yaptığın her şeyin karşılığını çabuk görüyorsunuz. Çocuklarımıza ve torunlarımıza güzel bir Türkiye bırakmak istiyoruz. O yüzden buradayız” ifadelerini kullandı.