Fırınların fırsatçılığına karşı Van Metropol ilçe belediyeleri halk ekmek için harekete geçti

Van’da daha önceki yıllarda da çokça tartışılan Halk Ekmek uygulaması Tuşba Belediyesi eliyle Tuşba sınırlarında kaldığı yerden devam ediyor. Koronavirüs salgınının zirve yaptığı bu günlerde fırsatçı fırıncıların ekmeği 1

Van 30.03.2020 11:16:36 0
Fırınların fırsatçılığına karşı Van Metropol ilçe belediyeleri halk ekmek için harekete geçti
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van’da daha önce 1 lira, fırsat zammı ile 1.25 TL dan satılan ekmeği, Vanlılar Tuşba Belediyesi Halk Ekmek büfelerinden 80 kuruşa alıyor. Daha önce Van Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerin de gündemine aldığı, fakat hayata geçiremediği Halk Ekmek uygulamasına fırıncılar ciddi tepki göstermişti. Ancak fırıncıların koronavirüs salgın krizi sürecini fırsata dönüştürerek 1 liralık ekmeği 1.25 liradan satmaya başlaması ile Halk Ekmek uygulaması, halkın da talebiyle yeniden ilçe belediyelerin gündemine geldi. 

Fırsatçı fırıncıların zammı ile 1.25 liraya satılmaya başlayan ekmeği Tuşba Belediyesi Halk Ekmek Büfelerinden 80 kuruşa alan Tuşba sakinleri uygulamadan memnuniyetini dile getirdi. 

Fırıncıların fırsat zammına tepki gösteren İpekyolu ve Edremit ilçe  ilçe sakinleri de Halk Ekmek uygulamasının kendi ilçelerinde de hayata geçmesini istemesi üzerine İpekyolu ve Edremit ve Tuşba İlçe Belediyeleri harekete geçti. 

SİNAN ASLAN “HALK EKMEK UYGULAMASINI GÜNDEMİMİZE ALDIK”
Kritik süreçte yapılan fiyat artışı nedeniyle Halk Ekmek uygulamasını gündemlerine aldıklarını belirten İpekyolu Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, “Koronavirüs gibi bir salgınla mücadele sürecinde tüm kurumlarımız, belediyelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız halkımıza destek oluyor. Ancak tarifesi daha önce alınmış olsa dahi, bugüne kadar uygulanmamış olan bir zammı, salgınla mücadele edildiği kritik bir süreçte uygulanmış olmasını doğru bulmuyorum. Halkın en temel ihtiyacı olan ekmeğin özellikle kriz süreçlerinde fırsat olarak görülüp zam uygulanması çok yanlış. Bunun üzerine biz de Halk Ekmek uygulamasını gündemimize aldık ve bu yönde araştırma çalışmalarımızı başlattık. Sosyal Devlet anlayışı ve gönül belediyeciliği yaklaşımı ile her zaman halkımızın yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.

İSMAİL SAY, ‘HALK EKMEK ÇALIŞMASI İÇİN GİRİŞİMLERE BAŞLADIK”
Van Edremit Belediye Başkanı Av. İsmail Say, “Fırıncıların bu süreçte yaptığı zam nedeniyle, arkadaşlara talimat verdim Edremit Belediyesi Halk Ekmek çalışması süreci başladı. Ekmeği bir lira kurtarmıyor bunun farkındayız ama fırıncılar daha önce inatlaştılar ekmeği 75 kuruş ve 1 liraya düşürdüler. 25 kuruşluk bir zam daha önce tarifesi alınmış bir zam, ancak bu süreçte yapmaları doğru değil. Bir ay önce veya koronavirüs salgınla mücadele süreci geçtikten sonra zam uygulanmaya başlansa halktan tepki görmeyecekti. Kritik süreçlerde dayanışma içinde olmamız gerekirsen, krizleri fırsata dönüştürme yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Edremit Belediyesi olarak halk ekmek uygulaması için arkadaşlarımız çalışıyor, süreci tamamlayıp halk ekmek hizmetini vatandaşlarımıza sunacağız.” dedi.

SALİH AKMAN, “EKMEK ÜRETİM KAPASİTEMİZİ ARTTIRIYORUZ”
Yıllardır Tuşba ilçesinde Halk Ekmeği uygulamasının vatandaşın hizmetinde olduğunu anımsatan Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, “Sabah 08.00 ve öğle saat 12.00 arası ekmek satış saatimizdir, ekmek fiyatımız ise 80 kuruş. Halk Ekmek Büfelerinde satışa sunduğumuz ekmek sayısını arttıracağız. Çünkü daha önce fırıncıların dernek başkanlarıyla konuştuk onlar ekmeği 1 lira yaptı bize 80 kuruştan halkımıza ekmek satmaya başladık. Sonradan birçok fırın ve market ekmeği 50 kuruşa kadar indirdi, koronavirüsü salgını olunca bunu fırsata çevirerek yine 1.25 liradan ekmek satmaya başladılar. Tuşba Belediyesi olarak ekmek satışlarımızı arttırarak devam edeceğiz. Halkımızın temel ihtiyacı olan ekmeği uygun fiyatla alması gerekiyor. Bizim amacımız da halkımıza hizmeti uygun şartlarda vermektir” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR