Gürpınar'da Türkiye'nin ihtişamlı kalesi için 25 milyon liralık proje

Van Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, Hoşap Mahallesi çehresini baştan aşağı yenileyecek "Ayağa Kalk Hoşap" projesiyle ilgili çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Van 29.05.2020 12:39:40 0
Gürpınar'da Türkiye'nin ihtişamlı kalesi için 25 milyon liralık proje
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van'ın Gürpınar Belediyesi tarafından başlatılan yaklaşık 400 yıllık Hoşap Kalesi'nin çevresinde 25 milyon liraya mal olacak proje ile kalenin etrafındaki metruk ve tarihi dokuyu bozan yapılar yıkılacak ve buna uyumlu dükkanlar yapılacak.

Van’ın Gürpınar ilçesinde 1643 yılında sarp kayalıklar üzerinde Mahmudi Süleyman tarafından yaptırılan Hoşap Kalesi’nin bir kısmı, yüzyıllar boyunca savaşlar ve doğal koşullar nedeniyle yıkıldı. Hoşap Kalesi, dünyadaki kaleler arasında önemli bir yere sahip ve ülkemizde de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yayınlanan en ihtişamlı 13 kale arasında yer alıyor. 19’uncu yüzyıl ortalarında terk edilmiş olan Hoşap Kalesi’nde 2 kez restorasyon ile kazı çalışmaları yapıldı ve çok önemli bilgilere ulaşıldı. Van’ın geleneksel olarak tükettiği otlu peynirinin 200 yıllık numunesi de bulundu.

Kale içinde restorasyon ve kazı çalışmaları yapılırken, ilk kez kalenin çevresiyle ilgili bir proje hayata geçirildi. Gürpınar Belediyesi’nce hayata geçirilecek proje kapsamında tarihi kalenin etrafında bulunan metruk yapılar yıkılacak ve tarihi dokuya uyumlu yeni yerler inşa edilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, ‘Ayağa Kalk Hoşap’ projesi için bütün resmi işlemleri bitirdiklerini söyledi. Başkan Tanış, “Yaklaşık 25 milyon lira maliyetle bunun ihalesine çıkacağız. Tabi 2 etaplı bir proje olacak. Hepsini bir yılda bitirmemiz mümkün değil” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR