HDP’yi Van’da kim nasıl protesto etti? 

HDP’yi Van’da kim ya da kimlerin protesto ettiği Van başta olmak üzere, Türkiye kamuoyu tarafından merak ediliyor. 

Van 3.09.2019 13:23:06 0
HDP’yi Van’da kim nasıl protesto etti? 
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi

Devletin veya hükümetin yaptığı olumlu olumsuz her şeyde protesto etmeyi alışkanlık ve gelenek haline getiren HDP’nin Van’da protesto edilmesi dikkat çekti. 

HDP’nin protesto edildiği haberini okuyanlar, bir grubun sokağa çıkıp HDP aleyhinde slogan atıp protesto ettiğini düşünmüş olabilir. 

Ancak HDP’yi Van’da küçük bir gurup değil 1 milyon 200 bin nüfuslu Van şehri protesto etti. 

VANLILAR HDP’Yİ NEREDE PROTESTO ETTİ?
Van Demokrasi Platformu olarak da isimlendirilen ve HDP çizgisinde faaliyet yürüten, görüş açıklayan ve faaliyetlerinde HDP hassasiyetine dikkat eten KESK, DİSK, Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) gibi 20’ye yakın STK’nın da destek verip katıldığı 1 Eylül Barış Mitingi, İpekyolu İlçesi Musa Anter Parkı’nda Pazar günü saat 14.00’de yapıldı. 

MİTİNGİ DESTEKLEYEN STK’LARIN ÜYELERİ MİTİNGE GELMEDİ
Van Demokrasi Platformu olarak isimlendirilen 20’den fazla STK’nın destek verdiği mitingde sadece 1.400 kişi vardı.

Destek veren STK’ların yöneticileri ve üyelerinin toplamı dahi miting alanına gelen kişilerin sayısından fazla olmasına rağmen, destek verdiğini açıklayan STK’ların üyeleri dahi HDP’nin kayyumları protesto etmek amacıyla yaptığı mitinge katılmadı. 

HDP DESTEKÇİSİ STK'LAR KAYYUM PROTESTOSUNDA BİR ARAYA GELEMEDİ
İçişleri Bakanlığı’nın Van Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarını görevden uzaklaştırıp yerine valileri belediye başkan vekili olarak atamasını protesto etmek isteyen HDP ve destekçisi STK’lar, Van’da bir araya gelemedi. 

Hakkari, Şırnak, Muş ve Iğdır Milletvekilleri, KESK Genel Başkanı, Orkam-Sen Genel Başkanı ve KESK’e Bağlı SES ve Tüm-Belsen başta olmak üzere tüm sendikaların destek verdiği mitingde, sadece 1400 kişi vardı. Kayyum protestosu için vatandaşı sokağa dökmek isteyen HDP destekçisi STK'lar, miting alanında boş meydana nutuk çekti.

Üyelerini dahi miting alanına getiremeyen HDP destekçisi STK'ların çağrısına vatandaş itibar etmedi.

VANLILAR, HDP’NİN KAYYUM PROTESTOSUNU PROTESTO ETTİ
Iğdır başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden getirilenlerin de katıldığı mitinge bölge halkı katılmadı. 

Van’ın ve bölge halkının ilgi göstermemesi nedeniyle sönük geçen miting, HDP’ye şok yaşattı. HDP’nin "Kayyum tepkisi miting meydanına akacak" çağrısı ve reklamı ile yapılan mitinge halkın ilgi göstermemesi, “protesto etmek için meydana çıkan HDP’yi Vanlılar ve bölge halkı meydanı boş bırakarak protesto etti”  yorumlarına neden oldu.

VATANDAŞTAN HDP'YE “HURUMUZU BOZMAYIN, BİZİMLE OYNAMAYIN” MESAJI
Van ve bölge halkı mitinge ilgi göstermeyerek HDP’ye , “5 aylık belediye başkanlığınız döneminde bizi temsil edemediniz, irademizi bizim için kullanmadınız, kayyum gelmesi için yaptığınız yanlışları bize danışmadan ve bizim için yapmadınız. Şimdi de ‘kayyum gelmiş’ diye bizi çağırıp protesto edin diyorsunuz. Sizin kirletmekten çekinmediğiniz irademize devletimiz sahip çıktı, irademizi kayyum atayarak kirletmenizden kurtardı. Barış Mitingi diye bizi çağırıp, üzerimizden kayyum protestosu yapmanızı kabul etmiyoruz ve mitinge gelmiyoruz” demiş oldu. 


Anahtar Kelimeler: