Van’ın birçok ilçesinin dağlarında doğal olarak yetişen kalp ve damar dostu olarak bilinen 'Alıç' tezgâhtaki yerini aldı.
Dağlık kesimlerde doğal olarak yetişen sarı ve kırmızı meyveleri olan çalıya benzer ağaçtan toplanan alıç, kent merkezi olmak üzere, semt pazarlarının yanı sıra cadde ve sokaklardaki tezgahlarda halk tarafından yoğun ilgi görüyor. Soğuk havanın etkisini artırmaya başladığı dönemde tezgahlarda alıcısıyla buluşan alıç, aynı zamanda kışın habercisi olarak da biliniyor. Fındık büyüklüğünde olan çekirdekli bir yapıya sahip ve mayhoş bir tadı olan alıcın çıkması, yaz mevsiminin tamamen bittiği anlamına geldiği belirtiliyor. Kilogram fiyatı 20 TL’nin üzerinde olan alıçın genellikle bardak usulü ile satıldığını belirten Ayhan Demir isimli satıcı, “Alıç Gevaş’tan toplanıyor. Kilosunu 20 TL’den satılıyor ancak vatandaşlar bardak usulüyle alıyor. Şeker, kalp için iyi olduğu söyleniyor. Alıç meyvesine yöre halkı arasında ‘yumuşan’ olarak adlandırıyor. Çocuklar başta olmak üzere herkes alıca ilgi gösteriyor” dedi.
Kuşburnu meyvesi ile alıçın aynı şartlarda yetiştiğini dile getiren Ömerhan Bekirhan isimli vatandaş ise, “Alıç Gevaş, Bahçesaray ve Çatak’a bağlı köylerden geliyor. Dikensi bir ağaçta yetişen alıçın meyvesi kırmızı, turuncu ve sarı olur. Kuşburnu meyvesi gibi soğuk algınlığı için kaynatıp içilir. Kuşburnu ile alıç meyvesi birbirine benzer şartlarda yetişir, ancak kuşburnu dikenliyken, yumuşan ise dikensizdir. Yumuşanın mayhoş bir tadı vardır” diye konuştu.
Öte yandan, verimsiz topraklarda bile yetişen su ihtiyacını sadece yağmur suyundan alan alıç ağacı 5 metreye kadar ulaşıyor. Ağacın çiçekleri pembe, beyaz olup, meyvesi turuncu, kırmızı ve sarıdır. Uzmanlar kuşburnu gibi soğuk algınlığına iyi geldiğini, özellikle de kalp ve damar dostu olduğunu belirtiyor.