Tarih: 17.02.2017 12:18

Kapıköy Gümrük Kapısı uluslararası kapı oldu

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) görüşülen kanun tasarısına göre, uluslararası yolcu, eşya ve araç trafiğinde kullanılacak güzergâh sayısını arttırmak amacıyla Dilucu-Maku Kara Hudut Kapısı ve Kapıköy-Razi Kara Hudut Kapısı faaliyete geçirilecek. Konuya ilişkin İHA muhabirine açıklamalarda bulunan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, modernizasyon çalışmalarının devam ettiği Kapıköy Gümrük Kapısı için alınan bu kararın son derece önemli olduğunu ve kentin ekonomisine önemli katkı sağlayacağını ifade ettiler.
Bu gelişmenin hem Türkiye’nin hem de Van’ın ekonomisine olumlu anlamda yansıyacağını belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Bu sayede Esendere ve Gürbulak gümrük kapılarından sonra Kapıköy-Razi Sınır Kapımızın da uluslararası ticarete açılması konusunda bir yasal zemin oluşturuldu. Kapıköy’ün modernizasyonu ve İran tarafındaki yol sorununun çözülmesi ile birlikte bu kapımız artık uluslararası ihracat ve ithalatın yapılacağı bir kapı statüsüne kavuşmuş olacak” dedi.
Bu kararın oldukça önemli olduğunu ifade eden Takva, şöyle dedi:
“Dolayısıyla bu çalışmayı yürüten TBMM, Gümrük Ticaret Bakanlığı ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Neticede bizler buraya dünyanın en güzel gümrük kapısını da yapmış olsaydık, yasal zemindeki eksiklikler her zaman önümüzde bir sorun olarak kalacaktı. Ancak TBMM bu kanunla birlikte bizim İran ile olan kara sınır kapımızı uluslararası bir statüye kavuşturmuş oldu. Memnuniyet verici bir karar olarak değerlendiriyoruz.”
Takva, geçen sene ağustos ayında başlatılan modernizasyon çalışmalarının da bu yıl ağustos gibi tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.
Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt da, Kapıköy-Razi Sınır Kapısının ilde aktif olan tek sınır kapısı olduğunu belirterek, “Bu son derece sevindirici bir gelişmedir. Özellikle ilimizin komşu olduğu ülkelerle ticaret hacmini geliştirmesi ve bununla birlikte ilimize yakın olan 6 ülke ile ticari münasebetlerimizi geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu da sınır kapıları ile mümkündür. İhracat ve ithalat anlamında bu kapıların statüleri de son derece önemlidir. Mevcut durumda 8 saat çalışan sınır kapımız, bu sayede 24 saat açık olacak. Bu da ilimize gelecek olan turistler kadar yapılacak ihracat ve ithalatı da olumlu anlamda etkileyecektir” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından daha önce İran ile ortak bir şekilde OSB’lerde kurulması noktasında başlattıkları projeden de söz eden Bozkurt, “Bu da ilimiz için hayati önem taşımaktadır. Buradaki temel felsefe, İran’da bulunan ucuz enerji kaynaklarını Van’da aynı fiyatlarla kullanılmak suretiyle rekabet gücünün geliştirilmesidir. Yine İran’daki üreticilerin Türkiye’deki bütün teşviklerden Türkiye vatandaşı gibi faydalanmasıdır. Bu da bizim için önemli bir sıçrama oluşturacak. Bunun yanı sıra ilimizde ‘Serbest Bölge ve Lojistik Merkezi Karma Projesi’nin de bu projelerle birlikte kazandırılması gerektiğine inanıyorum. Bu da bize cazibe merkezleri kapsamındaki desteklerden gerçek anlamda bir pazar oluşturma fırsatı sağlayacak ve ilimize yakın olan 6 ülke ile tren ve karayolu ağlarının oluşturulması fırsatını verecektir. Bunların hayata geçmesi durumunda Van Türkiye’nin en önemli ticaret merkezlerinden bir tanesi haline gelecek” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —