Mazhar Sarıkaya, “12 Eylül 1980 darbesini yaşadığım için zorluğunu biliyordum“

Van Marangozlar Ve Mobilyacılar Başkanı Mazhar Sarıkaya 15 Temmuz 2016 yılında FETÖ  terör örgütü tarafından yapılan hain darbe girişimi ile ilgili yaşadıklarını Vangölü TV’ye anlattı.

Van 20.07.2021 09:53:21 0
Mazhar Sarıkaya, “12 Eylül 1980 darbesini yaşadığım için zorluğunu biliyordum“
Tarih: 01.01.0001 00:00

Konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk’ün egemenlik kayıtsız şartsız milletindir sözüyle başlayan Sarıkaya, “20.45 civarı iş yerinden çıkıyordum. Oğlumun baba duydun mu? Askeri darbe oldu dedi. Tabi ki ben bunu fazla ciddiye almadım. Önce bir şaka olduğunu sandım. Bu çağ da askeri darbenin yapılacağını kuşlara söylesen gülerler dedim. Televizyonu açtım özellikle İstanbul’da köprüde olduklarını, birçok yeri işgal ettiğini koruma altına aldıklarını gördüm. Düşündüğüm hayal ettiğim şeyi bir türlü idrak edemedim. 12 Eylül 1980 darbesini yaşadığım için zorluğunu biliyordum. Çocuklarım sordu baba askeri darbe nedir? Bende halkın iradesine vesayetin konmasıdır dedim.“

“HALKIN İRADESİ HER ŞEYİN ÜSTESİNDEN GELDİ“

Van’da çok büyük bir yoğunluğun olduğunu söyleyen Sarıkaya, “Van’da asla tahmin edemeyeceğim bir yoğunluk vardı. Türkiye’nin 81 ilinde olduğu gibi Van halkıda din, dil, ırk ayırt etmeksizin beş yol meydanın da toplanarak bu direnişi sahip çıktık. Cumhurbaşkanımız halkı sokağa çağırması bu işin tuzu biberi oldu. Üzerimizdeki bütün tedirginliği korkuyu atarak büyük kitleler halin de sokağa çıktık. Merkezi bir yerde ikamet ettiğim için hemen bütün ailemle ile beraber sokağa indim. Vatandaşlarımızın ilk yaptığı şey kışlalara yürümek oldu. Bireysel ve toplumsal olarak anladık ki halkımız askeri vesayete artık yol vermeyecek canını bedeni ne pahasına olursa olsun göğsünü gererek şehit olacağını anladık. Halkın iradesi her şeyin üstesinden geldi.” Dedi.

DEMOKRASİ YOK İSE İNSAN HAKLARI DA YOK

O gece 250 tane şehit verildiğini, bunların 50 tanesinin esnaf ve sanatkârdan olduğunu açıklayan Sarıkaya, “Bu tür kaoslar dan esnaflar olarak çok çabuk etkileniyoruz. Olmayacağını biliyorduk bu şiarla sokaklara döküldük. Sabaha karşı polis teşkilatımızın asayişi çok güzel sağladığını ve bizimle beraber bu direnişe sahip çıktığını gözlemledik. Buda bizim için büyük bir cesaret oldu. Bu terör örgütleri insanları avuçlarına alacaklarını düşüyorlar ama unutmasınlar ki bu düşündükleri yanlarında kalacaktır. 250 kişi şehit vermiş bir halk 3 bin üzerinde gazi olmuş bir toplum buna müsaade etmez. Bu unutulmayan bir anı olarak kılacaktır. Bunların amacı mevcut olan sistemi çökertmek, demokratik bütün kanalları kapatmak baskı uygulamaktı.  Kurtuluş savaşını kazanmış bir halkın torunları olarak bu kör zihniyetlerin düşünceleri kabullenmedik kabullenmiyoruz. Gelecek nesillere bunu bir nasihat olarak anlatacağız“. Şeklinde konuştu.

Kaynak: Vangölü TV


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR