OSB Müteşebbis Heyet Üyesi Yavuz Yaşar Neden İstifa Etti?

Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Üyesi Yavuz Yaşar, Mehmet Aslan’ın ben bilirim şeklindeki yönetim anlayışından ve yapılan hatalardan duyduğu rahatsızlık nedeniyle istifa ettiğini söyledi.

Van 1.12.2018 09:56:33 0
OSB Müteşebbis Heyet Üyesi Yavuz Yaşar Neden İstifa Etti?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ziya Türk'ün Haberi

 

Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Üyesi Yavuz Yaşar, Mehmet Aslan’ın ben bilirim şeklindeki yönetim anlayışından ve yapılan hatalardan duyduğu rahatsızlık nedeniyle istifa ettiğini söyledi.

 

Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Üyesi Yavuz Yaşar, Yönetim Kurulu Başkanlığına verdiği dilekçe ile görevinden istifa etti. “Gördüğüm lüzum üzerine Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Üyeliği görevimden istifa ediyorum” diyerek istifa dilekçesi veren Yavuz Yaşar OSB’de kararların istişare süreçleri ile değil, başkanın ben bilirim yaklaşımı ile alınarak keyfi bir yönetim sergilendiğini söyledi.

 

İSTİFA KARARINI DAHA ÖNCE VERMİŞTİM

Bir vefa duygusu ile bugüne kadar istifa etmediğini belirten Yavuz Yaşar, “Aslında daha önce istifa etmeye karar vermiştim. Ancak çevremdeki arkadaşlarımın yol arkadaşlarını yarı yolda bıraktı eleştirisi olmasın diye bugüne kadar istifa etmedim. Ayrıca olağanüstü genel kurul toplantısına kadar olan süreci lehte veya aleyhte etkilemek istemediğim için sabrettim. Ben bilirim yaklaşımı ile istişaresiz bir şekilde yapılan yanlışlara ve alınan kararlara seyirci kalmamak için istifa kararını daha önce vermiş olmama rağmen, bugün geldiğimiz noktada kimseye yarar veya zarar da vermeyecek şekilde istifamı verdim” dedi.

 

KARARI KENDİSİ ALIP İMZAYI BİZE ATTIRMAK İSTEDİ

Yetkili kurulları OSB’yi ortak akıl ile yönetmek için çalıştırmak yerine, kendi aldığı yanlış kararları onaylatmak için kullanma anlayışından rahatsız olduğunu dile getiren Yavuz Yaşar, “Alınan personelden ve kararlardan haberim olmadı. Bana farklı zamanlarda ve ortamlarda gelip şurada bir imzan eksik diyerek sadece imza attırarak, istişareden ve ortak akıldan uzak, ben bilirim yaklaşımı ile OSB’yi yönetmeye devam etmek istiyorlar. Bu kadar duyarsız ve ben bilirim anlayışına sahip, ötekileştirmeyi temel uygulama haline getirmiş yönetim anlayışına sahip bir yaklaşımla bir arada olamam” dedi.

 

OSB’Yİ YETKİLİ KURULLARLA DEĞİL, KİŞİSEL ÇEVRESİ İLE YÖNETİLİYOR

Mehmet Aslan’ın OSB’yi istişare kültüründen uzak, kurulları çalıştırmadan ben bilirim anlayışı ile yönetmeye çalıştığını belirten Yavuz Yaşar, “Alınacak veya alınan kararları yetkili kurullarda olmayanların bilmesi,  OSB Mütevelli Heyet Üyesi olmama rağmen benim karar alma süreçlerine dâhil edilmemem kabul edilebilir bir durum değildir. Ne toplantılara davet edildim, ne de konular hakkında karar öncesi ve sonrası bilgilendirilmedim. Hatta Organize Sanayi Bölgesi Müdürü görevinden ayrıldıktan sonra geçici olarak 3-4 ay bu görevi sürdürmeme rağmen yine alınan kararlar hakkında bilgilendirme yapılmıyordu. Yani alınan karar süreçlerine hiçbir zaman dâhil edilmedim, yapılan hataların içerisinde olmadım. Bu durum ile ilgili serzenişte bulunduğumda ise istifa edebileceğimi ifade ettiler” dedi.

 

GENEL KURUL TOPLANTISI VAR DAHİ DEMEDİLER

Yönetim tarafından kendisine genel kurul bilgisinin dahi verilmediğini dile getiren Yavuz Yaşar, “Yola çıktıklarımı yarı yolda bırakmamak adına bugüne kadar görevimde kaldım, ancak bu durumu daha fazla sürdürmem mümkün değil. Cumartesi günü olağan üstü genel kurul toplantısı var ve ben de OSB Müteşebbis Heyet Üyesi olmama rağmen şu ana kadar yönetim tarafından bana “genel kurul toplantısı var” diye bir bilgilendirme yapılmadı. Bu kadar duyarsız, ortak yönetim  ve istişare kültüründen uzak, ekip anlayışı olmayan bir yerde olamam” dedi.

 

İŞTE VAN OSB MESLEKİ VE TEKNİK KOLEJİ YAPIMINDA CEVAP BEKLEYEN SORULAR

1- Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji Genel Kurul kararıyla mı, Müteşebbis Heyet kararıyla mı, Yönetim Kurulu karıyla mı yapılıyor?

 

a- Genel Kurul kararı ile yapılıyorsa temel atma töreninden sonra 40 üye yazılı dilekçe ile neden bilgi istiyor?

 

b- Müteşebbis Heyet kararı ile yapılıyorsa temel atma töreninden sonra Müteşebbis Heyet üyesi Yavuz Yaşar iki kişinin yanında “böyle bir karardan haberim yok, bu konu ile ilgili bir toplantı çağrısı da yapılmadı”neden diyor?

 

c- Yönetim Kurulu kararı ile yapılıyorsa, yönetim kurulu böyle bir yatırım için karar almaya yetkili mi?

 

2- Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji yapım ve işletilmesi işi Mavi Dünya Teknik Eğitim Anonim Şirketi’ne hangi usulle verildi?

 

a- İhale usulü ile verilmişse, Van OSB’nin internet sitesinde ilan yapıldı mı?

 

b- OSB’nin internet sitesinde teknik ve idari şartname yayınlandı mı?

 

c- Kaç firma müracaat etti?

 

d- Teklif usulü ile yapılmışsa, kaç firmaya teklif dağıtıldı ve kaç firma teklif verdi?

 

e- İşin verilme usulü OSB Uygulama Yönetmeliğinin hangi kriterlerine göre belirlendi?

 

f- Okul yapım ve işletme işi Mavi Dünya Teknik Eğitim AŞ’ye hangi şartlarla verildi?

 

3- OSB Uygulama yönetmeliğinin 44/1 Maddesi (c) bendinde “Yönetim kurulu aralarında iş ortaklığı bulunmamak” şeklinde kesin hüküm bulunmaktadır.

 

a-  Buna göre Mavi Dünya Teknik Eğitim Anonim Şirketi’nin 28.03.2018 tarihli Anonim Şirket Hisse Devir Vadi Sözleşmesi ile Van OSB Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Üyelerinin ORTAKLIK KURMASI mevzuata uygun mu? Uygun değilse ne yapmayı düşünüyorsunuz?

 

b- Müteşebbis Heyet üyelerinin, Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin bir kısmının, OSB’yi temsilen karar verme süreçlerinde kendilerinin de olacağı bir işe ortak olmaları, kamu menfaati açısından etik ve ilkesel mi?

 

c- İş verildiği sırada ortağı olmayan Van OSB Müteşebbis Heyeti üyelerinden, Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinden bazıları, daha sonra Anonim Şirket Hisse Devri Vadi Sözleşmesi ile ortağı oldukları Mavi Dünya Teknik Eğitim Anonim Şirketi, hülle yapılmak üzere paravan olarak mı değerlendirildi?

 

d- Feyat Gültepe’nin Tek hissedarlı olduğu Mavi Dünya Teknik Eğitim Anonim Şirketi hisselerinin Yüzde 85’ini devrettiği 16 ortağın isimlerinin yer aldığı anonim şirket hisse devir vadi sözleşmesinde 17’inci ortağın ismi yerine neden Bilgevan Eğitim Tic. Ve San A.Ş. olarak şirket ismi yer aldı? 17’inci ortağın yetkilisinin ismini saklama ihtiyacı mı duyuldu? Bu ismin kim olduğu açıklanacak mı?

 

e- Genel Kurul üyelerinin büyük bölümünün temel atma töreni ile haberdar olduğu, 721/131 ortak kullanım parselinde yapılan, Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji kimlere kazandırılacak?

 

4- Özel Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji kaç liraya mal olacak?

 

a- Temel atma töreninde OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan yaptığı konuşmada yatırım yaklaşık maliyetinin 13 milyon TL olacağını söyledi. Oysa işin verildiği Mavi Dünya Tenkik Eğitim AŞ’nin OSB Yönetim Kurulu ve Müteşebbis Heyet üyelerinin ağırlıkta olduğu kişilerle imzaladığı Anonim Şirket Hisse Devir Vadi Sözleşmesi’nde “10 milyon TL maliyetli 721/131 ortak kullanım parselinde, okulun inşaat ve 29 yıllığına işletilmesi işi” diyor. Aradaki 3 milyon TL’lik fark yuvarlanabilecek bir miktar değil. Okulun yaklaşık maliyeti 10 milyon TL mi, 13 milyon TL mi?

 

b- 2016 yılı Kasım ayında 8 milyon 200 bin TL yaklaşık maliyetle yapılıp, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren 12 yıl işletilip Van OSB’ye devredilme teklifi için, bu işte bir rant var mı yok mu endişesi ile inceleme yapmak üzere kurulan komisyon bir rapor hazırladı mı ve içeriğinde neler var?

 

c- 12 yıllık ve 8 milyon 200 bin TL’lik yaklaşık maliyette şayet rant olabilir endişesi ile komisyon kurulmuşsa, 29 yıllık ve 10 milyon TL’lik yaklaşık maliyette rant olabilir ihtimali ile komisyon kuruldu mu? Kurulmadıysa kurulacak mı?

 

d- Yaklaşık maliyetleri arasında 1,8 milyon TL fark olmasına rağmen OSB’ye devredilme süreleri 12 yıldan 29 yıla çıkarılmış olması, arada 17 yıl farkın olmasının makul ve mantıklı bir açıklaması var mı?

 

e- Okul binasının ekonomik ömrü ne kadar olacak? Okul OSB’ye devredildikten sonra kaç yıl hizmet verebilecek?

 

5- Okula kaydolacak öğrencilerin okul ücretleri nasıl karşılanacak?

 

a- Okula kaydolacak öğrencilerin okul ücretleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı projesi ile mi karşılanacak?

 

b- Okul ücretlerini şayet bakanlık tarafından karşılanacaksa, öğrenci başına kaç yıl süre ile ve yılda ne kadar ücret ödenecek?

 

c- Okulda çalıştırılması düşünülen personel ve okul giderlerinin dışındaki gelir okulun yapım maliyetini kaç yılda amorti edecek?

 

d- İşin verildiği şirket ve ortakları 29 yıl süresince yaklaşık kazançları ne kadar olacak?

 

Yukarıda sorduğum sorulara yazımda ismi geçen, sürecin içerisinde ister kurumsal, ister kişisel olarak yer almış olan tüm muhataplardan cevap bekliyorum. Verilecek cevaplar, kamuoyunun doğru ve sağlıklı bilgilendirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

 

TÜM DETAYLARI ANLATAN YAZI AŞAĞIDAKİ LİNKTE YER ALIYOR 

Van OSB Mesleki ve Teknik Koleji Yapımında Neler Oluyor? TIKLA OKU

 

Kaynak: Van Postası Gazetesi