Van Otlu Peyniri fiyatları dudak uçuklatıyor

Van denince akla ilk gelen, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi otlu peynirin yeni fiyatı görenleri şaşkına uğratıyor. Yaz aylarında 130-150 TL bandında satılan otlu peynir fiyatları, kışın yaklaşmasıyla zamlandı.

Van 11.10.2023 17:41:00 0
Van Otlu Peyniri fiyatları dudak uçuklatıyor
Tarih: 11.10.2023 17:42

Tarihi Van Peynirciler Çarşısı’nda kış hazırlıkları son sürat devam ediyor. Kahvaltının vazgeçilmezi olan Van Otlu Peyniri almak isteyen vatandaşlar dudak uçuklatan fiyatlardan yakınırken otlu peynirden vazgeçemediğini söylüyor.

Kente gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Tarihi Peynirciler Çarşısı’na bu günlerde ilgi yoğun. Kışa hazırlık yapan vatandaşlar, Van Otlu Peyniri satın almak üzere çarşıya geliyor. Vatandaşlar, fiyatlardan şikâyetçi olsa da otlu peynirden vazgeçemiyor.

Yüksek bölgelerde yetişen ‘Sirmo, heliz ve mendi gibi endemik bitkilerin karışımıyla yapılan ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan Van Otlu Peyniri, Türkiye'nin her yerinden sipariş alıyor.

İlkbahar aylarında toplanan çeşitli otlar ile yaylalarda sağılan sütün buluşmasıyla yapılan Van'ın tescilli ürünü olan otlu peynir, taze bir şekilde evlerin bodrum katlarında veya serin yerlerde bekletiliyor. Bir süre bekletilen peynirler, süzüldükten sonra çarşı-pazardaki tezgâhlarda yerini alıyor. Tarihi Peynirciler Çarşısı’nda kalitesine göre değişen fiyatlara satılan otlu peyniri, Vanlıların yanı sıra diğer illerden de çok yoğun talep görüyor.

FİYATLAR ZAMLANDI

Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntılar birçok ürünü etkilediği gibi meşhur Van Otlu Peynirini de etkiliyor. Yaz aylarında 130-150 TL arasında değişen fiyatlarla satılan otlu peynir, bugünlerde 180-250 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Peynir almakta geç kalan vatandaşlar fiyatlardan dert yansa da peynirden vazgeçemediklerini belirtti.

Peynir fiyatlarına ilişkin konuşan esnaflar, “Salamura peynirin kilogram fiyatı 200 TL‘dir. Gömme peynirin fiyatı 230-250 arası değişiyor. Peynir gelmediği için fazla kar etmiyoruz 5-10 lira kar ediyoruz. Müşterilerimiz en fazla gömme peynir tercih ediyor. Gömme peynirimiz lezzetlidir, fiyatı da 230 TL’dir. Kış sezonuna girdiğimiz için peynir şuan üreticiden peynir gelmiyor. Onun için fiyatlar artıyor. Bir de yakıt fiyatlarının artması ister istemez peynir fiyatlarını yükseltiyor” ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler: Peyniri fiyatları dudak uçuklatıyor

YAZARLAR