Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin kurumsal anlamda önemli bir noktaya geldiğini aktaran Rektör Battal, İran, Ürdün Afganistan gibi birçok ülkeye açıldıklarını ifade etti.
VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL
Van FM’de Ziya Türk’ün hazırlayıp sunduğu Van’da Gündem programına konuk olan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal birçok konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin misyonunun çok önemli olduğunu ve her gün bir adım ilerlediğini ifarederek hedeflerini anlatan Rektör Battal “Van ülkemiz için çok önemli bir kent. Üniversitenin varlığı Van’ın stratejik konumuyla özdeşleşmiş durumdadır. Van’ın Türkiye’nin denge noktası olduğunu ifade eden Battal, “Van’da huzur ve denge yerindeyse Türkiye’ de huzur içinde olur” dedi.
Amaçlarının üniversiteyi uluslararası bir konuma sokmak olduğunu ve kendilerine bu açıdan hedefler koyduklarını anlatan Battal, “Yaptığımız projelerle artık yüzüncü yıl üniversitenin fiziki mekân sorunu kalmayacak. Yüzüncü yıl üniversitesi artık hem ulusal hem de uluslararası akademik başarı göstermesi lazım. Bununla ilgili belli konularda oturduk ve yönetim kimin elinde olursa olsun fark etmeksizin projelerimiz devam edecektir” dedi.
YYÜ’NÜN ULUSLARASI BİR DEĞERİ OLACAK
Rektörlüğe geldiğinde en büyük sorunlarının kurumsallık olduğunu kaydeden Battal, “Hedefim Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni kurumsal hale getirmekti. Kurumsal anlamında çok önemli bir noktaya geldik. Dolayısıyla Yüzüncü Yıl Üniversitesi adımlarını sağlam atarak, akademik alt yapısını güçlendirip daha emin adımlarla geleceğe ilerlemelidir. Van yüzüncü yıl üniversitesi farklı dallarda da birçok ödül almış ve almaya da devam edecektir.
Benim bir hedefim vardı. Biliyorsunuz İran çok farklı ülke, farklı yönetim sistemlerine sahip, bizim de İran’la denklik sorunumuz vardı. Başından beridir uğraşıyorduk ama artık son noktaya geldik. Bizim sağlık bilimleri denkliğimizi kabul etmiyorlardı, ama şimdi kabul ettikleri zaman, Sağlık Meslek Yüksek Okuluna, Tıp Fakültesi’ne çok sayıda İran’dan öğrenci gelebilir. Ürumiye Üniversitesi bize yazı gönderdi. Biz Yüzüncü Yıl Üniversite’sinegittik, gezdik, gördük denkliği kabul edilebilecek bir üniversite dediler.
İkincisi ise şuan Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Ürdün de ortak bir doktora programı açtık. Başka bir hedefimiz ise, üniversitemizin şubesini yurt dışında açmak. Bu belki Türkiye’de bir ilk olacak ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yurt dışında ülkemizi temsil edecek tek üniversitede olabilir ”dedi.
YYÜ DOĞU ÜLKELERİNE EĞİTİM VERECEK
Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin farklı ülkelerde tanınacağını kaydeden Rektör Battal, “Bizim amacımız daha çok doğu ülkeleridir. Şimdiye kadar iyi sonuçlar elde ettik. Bizim amacımız oralarda hem İngilizce eğitimi vermek, hem de Türkçe öğretmek. Biz gittiğimiz ülkelerde liselerden başlayarak Türkçe öğretmeye başlayacağız. Artık dil dönüşümleri programlarla çok mümkün, ama siz büyük bir ülkeyseniz eğer dilinizi farklı ülkelere benimsetmeniz ve öğretmeniz lazım diye düşünüyorum. Bu konuda çok ciddi adımlar attık ve atmaya da devam edeceğiz. Yükseköğretimin gücünün farkında olan çok az insan vardır. Bunun farkında olanlardan biride benim. Biz şimdi üniversitemizi dışarıya açacağız deyince bizim üniversitemizde bir heyecan oluştu. Afganistan’a gittik ve Afganistan’daki kadınların %90’ı okuma yazma bilmiyor. Erkeklerin %65 okuryazar değil. Oradaki Cumhurbaşkanı seferberlik başlattı. Afganistan’ın Cumhurbaşkanı diyor ki özel kurumlar gelip buradaki okulları akşam eğitimleri olarak kullanıp eğitim verebilir. Bende bu konuyu Millî Eğitim ile görüştüm ve çok az masraf ile orada eğitim verebileceğimizi dile getirdim. Onlarda bizim oraya gideceğimiz günü bekliyor.” dedi.
YYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ İHRAÇ EDEN BİR ÜNİVERSİTE
17 tane fakülteleri olduğunu söyleyen Rektör Battal, Hukuk Fakültesi için çalıştıklarını yakında onunda açılacağını kaydetti.
Deprem’de üniversitenin küçüleceği yönünde düşüncelerin olduğunu ifade eden Battal, “Tam aksine fakülte sayımız, öğretim üyesi sayımız, öğrenci sayımız bir hayli arttı. Üniversitemizin öğretim üyelerinin alt yapıları çok iyi olduğu için her yere rahatlıkla kabul ediliyorlar. Biz öğretim üyesi üretip ihraç eden bir üniversiteyiz. Bizim 17 fakülte 9 meslek yüksekokulu 5 enstitümüz var. Bizim üniversitemizin bir özelliği daha var, o da biz bir fakülte ve yüksekokulu kurduğumuz zaman çok hızlı bir şekilde örgütlenip öğrenci alıyoruz. Üniversitemizdeki ders ekipmanları olarak Türkiye’deki birçok üniversiteden daha iyiyiz.
TIP FAKÜLTESİ’NDE TÜP BEBEK MERKEZİ KURULACAK
Tıp Fakültesi’ni doğrudan halka sağlık hizmeti verdiği için daha çok önemsediğini ifade eden Battal, “Tıp Fakültemizin bazı eksikleri vardı. Sağlık bakanlığımızla beraber bu eksiklerin çoğunu tamamladık. Şuan en iyi şekilde hizmet etmeye devam ediyor. Halkımızdan talep gelince biz şehir merkezine bir tane ek poliklinik açtık. Türkiye’de özellikle en iyi döner sermaye veren hastane bizim hastanemizdir. Hastanemizde en kısa zamanda tüp bebek merkezi kurulacak. Van’da yeni fakülteler açmamızın sebebi, insanımızın şehir dışına gitmemesi, kendi memleketlerinde ihtiyaçlarını karşılamaktır” şeklinde konuştu.
TEKNOKENT YENİLİKLERE İMZA ATACAK
Teknokent konusunda iddialı olduklarını belirten ve yaptıkları çalışmaların ses getireceğini ifade eden Battal “YYÜ Teknokent, Türkiye’de yeni açılan genç teknokentlerin içerisinde ilk beşte yer alıyor. Biz teknokent kurarken gözü kapalı bir teknokent kurmadık. Biz kapasiteyi heterojen tuttuk. Sağlık, bilgisayar ve her şey olmalı diyerek Teknokent’te bu yönde kurduk. Teknoket’te üç ayağı var bunlar bilim, sanayici, yatırımcıdır. Bu söylediklerimde Türkiye’de çok az teknokentte var. Şu an teknokent bünyesinde 3 tane fabrika kuruluyor. YYÜ teknokent uluslararası bir teknokenttir. Teknokent’te komposton, tıbbi malzemeler ve toprak üretimi yapılacak. Bu sayede öğrenci alımı da yapılacak. KOSGEB bizim Teknokent’i gelip inceledi. Çok büyük bir yatırım yapılacak. Teknokent’te araştırma yapılacağı gibi pazarlama ve satış da yapılacak. Teknokent’te genç girişimci de yetiştireceğiz. Teknokent’te önemli üretimler de yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi çelik yelek, hafif beton çalışması da yapmakta, eğer bu hafif betonun seri üretimi yapılırsa ses getirecek bir üretim olur. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bilimiyle, çalışmaları ile çok başaralı bir üniversite haline gelmiştir” dedi.
VAN’DA İKİNCİ BİR ÜNİVERSİTEYE GEREK YOK
İkinci bir üniversiteye gerek olmadığını kaydeden Battal, “Üniversitemiz çok verimli bir noktaya gelmişken tutup o üniversiteyi ikiye böldüğünüz zaman ne leylek nede kuş olursunuz. Bizim bünyemizden 4 tane üniversite çıktı zaten. Bu üniversiteler şunlardır; Muş Alpaslan, Hakkâri üniversitesi, Doğu Beyazıt’a iki yüksekokul verdik. Dolayısıyla bizim bünyemizden çıkan yüksekokullarla kuruldu. Üniversitemiz tekrar bölünürse ciddi yaralar alır. İkinci bir üniversitenin açılması kentin coğrafyası, nüfusu ile alakalı değildir. İkinci bir üniversitenin açılması sadece istihdam açısından iyi olur yoksa pek bir başarı elde edeceğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİLERİMİZE ADLİ TIP EĞİTİMİ DE VEREBİLECEĞİZ
Adlı Tıp kurumunun açılmasının çok önemli olduğunu söyleyen, Battal, “Adli Tıp binaları başsavcılığa bağlı binalardır. Sorunlu olan cenazelerde, ölülerde konun detaylı incelenmesi için kullanılan binalardır. Bu adli tıp kurumları da ikiye ayrılıyor bir normal adli tıp birde bölge adli tıp olarak görev vermektedir. Bölge adli tıp olarak görev yaparsa eğer bizde adli tıp kurumunda görev alırız, ama burası henüz bölge adli tıp olmadı. Bu açıdan bizim için de çok iyi olur, en azından öğrencilerimize de orada eğitim verebileceğiz” dedi.
ÜNİVERSİTEDE OTEL HİZMETİ
Hasta yakınlarının mağdur olmaması için otel yaptıklarını kaydeden Battal, “Hastanemiz yaklaşık 3 milyon insana hizmet vermektedir. Hastalarla gelen yakınları için kaç yere başvurduk ama bir sonuç alamadık. Biz de bakanlığa başvurduk ve 4 kez ihaleye çıktık ama ihaleye başvuran olmadı. En sonunda ihaleyi bir iş adamı aldı. Bizim bir otel konseptimiz vardı. Biz kampüsün içine bir otel yaptırdık. Otelimizi 2 bölüme ayırdık birincisi 4 yıldızlı bir bölüm parası olan orda kalsın diğer bölüm ise pansiyon tarzı bir bölüm yaptırdık. İsteyen ailesi ile beraber kalsın diye yaptırdık. Ayrıca otelimizin yanında bulunan bir de apart otellerimiz var. Bunlarda gelen öğretim üyelerimiz veya öğrencilerimizin kiralayıp rahatlıkla kalabileceği yerlerdir” diye konuştu.
ÜNİVERSİTE KENT İLİŞKİSİ GÜÇLENİYOR
Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri de üniversite ve kent ilişkisinin olmaması olduğunu ifade eden Battal, “Rektör olarak atandığım zaman ilk olarak muhtarlarla ve sivil toplum örgütleri ile görüştüm. Birçok farklı çalıştaylar yaptık ve kent için elimizden ne gelirse yapmaya hazırız mesajını verdik. Bugün öyle bir noktaya geldik ki iş kuracak olan bir iş adamımız bize uğrayıp fikrimizi soruyor bizde elimizden geldikçe destek olmaya çalışıyoruz. Çaldıran’da bir seranın kurulmasında öncülük ettik ve o serada istihdam sağladık. Bir diğer çalışmamız ise VATBO ile trb2 bölgesi için cihazlarımızı aldık. Boş olan bir binamız var orada üretime başlayacağız. Buda balın paketlenmesi ve mum üretimimiz başlayacak ve ballarımız kalitesiyle raflarda yer alacak” şeklinde konuştu.
İLKLERE İMZA ATAN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Üniversite ile belediyelerin ve kamu kuruluşlarının katıldığı bir danışma kurulu olduğunu aktaran Battal, “Orada aldığımız kararları hemen projelendiriyoruz. İlk olarak Van’ın değerlerine sahip çıkalım projesiydi, İkincisi gençlik çalıştayı, üçüncüsü ise eğitim kongremiz çıktı. İlgili eğitim kurumları ile toplanacağız 2023 eğitim vizyonu ile ilgili çalıştayımızı yapacağız. Türkiye’de böyle bir çalıştay yok ve bunu da ilk yapan üniversitelerden biriyiz. Çalıştay da eğitimin 8 farklı yönü ile ilgili Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen profesör ve doçentleri çağırdık. Sunum yapmak isteyen 100-200 başvuru var. Yapacağımız çalıştayı kitap haline getireceğiz. Turizm ile ilgili bunları da kitap haline getirdik. Geçmişte eğitimle ilgili çalışmaları da yazılı hale getirdik. Danışma kuruşlumuzda bir karar aldık ve dedik ki bir gençlik çalıştayı yapalım. Gençlik spor, DAKA ve üniversitemiz ile 7 başlık altında çok önemli çalışmalar yürüttük. Sorunlarını, isteklerini, konular hakkında düşüncelerini, geleceğe dair planlarını istişare ettik. Gençlik çalıştayı Türkiye’ye örnek olacaktır ”dedi.
Kaynak: Van Postası Gazetesi