Seçim Barajının düşürülmesine “Van’da ki Muhalefet Partileri” nasıl bakıyor?

Ülkemizde yapılan seçimde partilerin meclise milletvekili göndermeleri için yüzde 10’luk barajı geçmeleri gerekiyor. Bu yüzde 10’luk baraj konusunu uzun yıllardır tartışılıp duruyor. Bazı kesimler düşürülmesini isterken kimileri de

Van 4.09.2021 13:40:00 0
Seçim Barajının düşürülmesine “Van’da ki Muhalefet Partileri” nasıl bakıyor?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Dün ise AK Parti MYK toplantısı sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulunarak, “Seçim barajının yüzde 7 olarak netleştiğini söyledi.”
Bizlerde Vangölü TV ailesi olarak Van’daki muhalefet partilerine seçim barajının yüzde 10’a düşürülmesini nasıl bulduklarını sorduk. Halkların Demokratik Parti İl Başkanı Fikret Doğan  mmüsait olmadığından Cumhuriyet Partisi Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu ise Ankarada olduğu için müsait olamadığını ifade ettiler. İşte o cevaplar…
Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık; “AK Parti 20 yıldır iktidarda. Her seçim öncesi muhalefet partilerinden iktidardan barajı düşürmesi yönünden yüksek ses gelir, hatta sadece siyasi partilerden değil haltanda geliyor. Yüzde 10’luk bir baraj sistemi getirmişler bununla beraber baraj altında kalan iradeler yok oluyor. Hak etmedikleri halde birilerinin hanesine geçiyor ve iktidar oluyorlar. 20 yıllık AK Parti iktidarından sonra yüzde 7’ye düşürülmesinin tek gayesi, tek amaç bu güne kadar seslerini yükselterek barajı indirin oylarımız boşa gitmesin diyen insanlar için değil. Sadece küçük ortağı olan Milliyetçi Hareket Partisini baraj altında bırakmamak için kurtarma operasyonudur. Gelecek partisi olarak baraj kaç olursa olsun bizim için sorun değil baraja takılacak bir parti de değiliz. İnşallah göreceksiniz gelecek partisi önümüzdeki seçimlerde tek başına iktidar veyahut çok güçlü bir şekilde iktidara yakın bir oy alacak. Mesela Saadet Partisi belli bir tabanı ve kitlesi vardır. Ama 20 yıldır milletvekili çıkaramıyorlar. Çünkü baraja takılıyorlar. Yüzde 7 olması yine birçok partinin iradesi sandığa yansımayacaktır. Mademki böyle bir kural getireceksiniz sadece MHP’nin barajı geçmesi için değil, MHP’nin dışındaki partilerinde barajı aşmaları önündeki engellerin kaldırılmasını da istiyoruz. 
Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan; Türkiye son 10 yılını seçim muhabbetleriyle heba etmiş bir ülke konumdadır. Ülkemizde her ne kadar tek başına iktidar olsa da iktidarın süresi uzatmak adına ülkenin problemleri değil biz ne zaman seçim olurda süremizi uzatırız derdine düşmüştür. Özellikle başkanlık sistemine geçmekle birlikte Türkiye de seçim barajı bir nevi yüzde 50+1 durumuna gelmiştir. Mevcut iktidar partisi MHP ile birlikte bir seçim ittifakı yaparak Türkiye’de yönetime gelmiştir. Fakat ülkemizde son zamanlarda iki partinin gün geçtikçe oy kaybetmesinin bağlı olarak MHP oylarının yüzde 10’nun altın düştüğünü gördüğünden dolayı halı hazırda bu iktidarı eliyle seçim barajının düşürülmesi konusunda girişim başlatmıştır. İktidarda kendi ortağının teklifini geri çevirmeyerek yüzde 7 de anlaşmıştır. Aslında bu bir batışın göstergesidir. AK Parti ve MHP ülkeyi yönettiği 3-5 yıllık süreçte getirdiği noktada kan kaybettiğinin göstergesidir. Ne iktidarın büyük ortağının nede küçük ortağının ülke diye bir derdinin olmadığının da bir göstergesidir. Aslında demokratik ülkelerde baraj diye bir şeyi yoktur. Ülkemizde tamamı kalkması yazda yüzde 1 gibi cüzi bir rakamın sabitlenmesi gerekmektedir. Fakat burada ülkedeki temsiliyeti artırmaya yönelik bir adım söz konusu değildir. 

DEVA PARTİSİ Van İl Başkanı Semra Odabaşı; Öncelikle biz iktidara yürüyen bir partiyiz.  Parti programımız, çalışmalarımız ve ideallerimiz yönünde kararlılıkla ve azimle yürümekteyiz. Seçime de parti olarak hazırız.
Siyasi partiler yasasında Parti içi demokrasiyi kurumsallaştıracak ve siyasal çalışmalara, kararlara katılma usul ve şartlarını demokratik esaslar çerçevesinde sağlayacak, değişiklikleri hayata geçirecek bir programa da sahibiz. Seçim yasasında temsilde adaleti sağlamak amacıyla barajın düşürülmesi ve seçim bölgesinin daraltılmasıyla ilgili düzenlemelerde şeffaf ve denetlenebilirliği sağlıklı demokratik bir sistemin en temel unsurları olarak parti programımızda yer almıştır. Seçim barajının 7'ye düşürülmesi bizi etkilemiyor bu olsa olsa MHP'nin kendi durumunu kurtarma hamlesidir. Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin millet iradesinin en yüksek oranda temsil edildiği siyasal sistemin merkezinde yer alan ve yürütmeyi etkin şekilde denetleyen bir organ olarak görüyoruz.
Başarılı demokratik ülkelerle Türkiye'nin hükümet sistemleri konusundaki deneyimleri birlikte dikkate alındığında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye için doğru bir tercih olmadığına inanıyoruz. 
İyi Parti Van İl Başkanı Selim Özgökçe; Cumhurbaşkanımız ve ortağı MHP yüzde 7 barajında anlaşma ve uzlaşma sağladılar bunun bilgisini bizde yeni almış bulunuyoruz. Tabi ki bunun gerekçeleri vardır Avrupa’da Almanya’da yüzde 5 olan seçim barajı Avrupa’nın diğer ülkelerinde yüzde 0 olan seçim barajının bugün bizim ülkemizde yüzde 7 olarak belirlenmesini saygıyla karşılıyoruz. Yüzde 7 de olsa, yüzde 5 de olsa, yüzde 10 da olsa bizi çok etkilemiyor ama biz bugün temsiliyete oy veren insanların her kesiminin mecliste temsiliyet hakkının olmasını isteriz. Şöyle ki yani bir milletvekili dahi çıkarmış olsalar o milletvekilinin mecliste olması onlara oy veren insanları temsil etmesini canı gönülden istiyorum açıkçası. Çünkü bu demokrasinin gereğidir ülkemizde demokrasi ile yönetilen bir ülkedir. Ben baraj sisteminin kesinlikle kaldırılması kanaatindeyim. Bütün insanların oy verdikleri partilerin mecliste bulunmasını isterim.
Hüda Par Van İl Başkanı Rasim Saygın; Seçim barajı parlamenter sistemden kalan bir seçim modelidir. Ve seçim engelidir. Parlamenter sistemi içerisinde yönetimde istikrarı sağlamak adına temsili adaletten vazgeçilmiştir. Parlamenter sistem içerisinde meclis içerisinde milletvekillerin seçimde bir hükümet kurulduğundan dolayı daha rahat bir hükümet kurulması adına yüzde 10’luk bir baraj bırakıldı. Bu barajların beraberinde barajı aşamayan partilerin oy oranı barajı aşan partilere ilave edildi. Ve bu şekilde daha güçlü daha az sayıda partinin meclise gidilmesi amaçlanıyordu. Fakat bugün başkanlık seçmekle beraber artık buna ihtiyaç kalmadı. Nedeni ise çünkü başkanlık sisteminde cumhurbaşkanlığı birinci turda seçilemez ise ikinci turda en fazla oy alarak seçilecektir. Meclis ile başkanlık artık birbirinden ayrılmış. Yani iktidar partisi ve partinin yapmış olduğu faaliyetleri ve hükümet faaliyetleri ile meclis faaliyeti kesin çizgilerle birbirinden ayrılmıştır. Dolayısıyla bugün mecliste artık yüzde 10’luk gibi bir baraja veya bugün açıklanan yüzde 7’lik bir oranla artık Türkiye’nin ihtiyacı yoktur. Barajın hiçbir mantığı yoktur. Yani yüzde 10 bir baraj kurulduğunda bunun Türkiye’ye sağlayacağı fayda nedir? bunun açıklanması gerekmektedir. Bugün yüzde 7 ile yarın yüzde 6 ile giremeyen olacaktır dolayısıyla milyonlarca oy kendisini mecliste temsil ettiremeyecektir. 

Kaynak: Vangölü TV


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR