Siyasi Parti İl Başkanları ve STK temsilcilerinden Ayasofya açıklaması

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesini ve Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılmasını değerlendiren Siyasi Parti İl Başkanları ve

Van 14.07.2020 14:55:49 0
Siyasi Parti İl Başkanları ve STK temsilcilerinden Ayasofya açıklaması
Tarih: 01.01.0001 00:00

İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL

Van’da, Ayasofya'nın ibadete açılması sevinç ve memnuniyetle karşılanmaya devam ediyor. Hz. Ömer Camii avlusunda bir araya gelen yüzlerce Vanlı, Ayasofya’nın açılışını dualarla kutladı. 

86 yıl sonra Ayasofya’nın üzerinde bulunan pranganın kalkmasını Van Postası Gazetesine değerlendiren Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık ile Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı ve Memur-Sen Van İl Temsilcisi Mehmet Ali Uca, mutluluklarını dile getirdi.

“AYASOFYA ASİL KİMLİĞİNE KAVUŞTU”
Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, alınan karardan memnun olduklarını belirterek, “1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul Fethi’nden sonra kendi parasını ödeyerek satın aldığı Ayasofya Camisi o dönemde kurduğu Fatih Sultan Vakfı bünyesinde devam eden bir camiydi. Fakat 1934 yılında bir karar alınarak müzeye çevrilmişti. 86 yılın sonunda Danıştay’ın 1934’te alınan kararın iptaliyle yeniden asil hüviyetine kavuştu. Zaten toplumun nezdinde hiçbir zaman Ayasofya müzesi değil, her zaman Ayasofya camisiydi. Ayasofya asil kimliğine kavuştu. Bu konuda da Milli Görüş Harekâtı bilindiği gibi her yıl İstanbul’un Fethi’nde Ayasofya Camii önünde sabah namazı buluşmaları gerçekleştiriyordu. Bizlerde alınan bu kararlardan dolayı memnunuz. İnşallah ebediyete kadar Camii olarak devam eder. Rabbin bundan sonra bu tarz hadiseleri inşallah Ayasofya’nın ve milletin başına getirmez. Ayasofya’nın Camii olarak yeniden ibadete açılmasıyla da dünyadaki mazlum ve mahzun bütün topluluklar ve Müslümanlarda yeniden bu esaretten kurtulur. Mescidi Aksa’nın da inşallah özgürlüğe kavuşmasına vesile olur. Allah emeği geçen herkesten razı olsun” dedi.

“86 YILDIR ÖZLEMLE BEKLİYORDUK”
Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık ise Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinin son derece önemli ve gurur verici olduğunu belirterek, “86 yıl önce Müslümanların ibadetine kapatılarak müzeye çevrilen Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılması son derece önemlidir. Bunu 86 yıldır özlemle bekliyorduk. Danıştay’ın özellikle almış olduğu karar gereği yeniden Ayasofya’nın asıl amacına uygun hale dönüştürülmesi ve ibadete açılması heyecan yaratmıştır. İktidarıyla, muhalefetiyle topyekûn Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi son derece önemlidir ve gurur vericidir. Ülke menfaatleri söz konusu olduğunda özellikle İslam menfaatleri söz konusu olduğunda bundan sonraki süreçte de özellikle siyasi partiler, siyasi görüşler, A, B, C partisi kim olursa olsun bu şekilde hareket etmeleri Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her vatandaşı memnun etmiştir. İnşallah bundan sonraki süreçte esaret altında olan tüm ibadethanelerimizin tek tek Ayasofya gibi amacına uygun ibadetlere açılmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.  

“TÜRKİYE ARTIK DÜNYA ÇAPINCA KENDİ EGEMENLİĞİNİ KORUYABİLECEK BİR DURUMA GELMİŞTİR”
Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı ve Memur-Sen Van İl Temsilcisi Mehmet Ali Uca, Ayasofya’nın gerçek hüviyetine kavuşmuş olmasının aynı zamanda bir bağımsızlık sembolü olduğunu söyleyerek, “Gerçekten milletimizin özlemle beklediği bir haberdi bu. Fatih Sultan Mehmet özellikle İstanbul’u Fethedişinden buyana batı dünyasının İstanbul’la ilgili hayalleri hiç bitmedi. Ayasofya’yı da özellikle koz olarak kullanıyorlardı. Ayasofya Camii içerisinde tarihi figürlerin olması onlar için her zaman bir beklenti oluşturmuştu. Ancak bu beklentiyi 86 yıl sonra yıktık. Milletimizin var gücüyle, devlet büyüklerimizin büyük cesaretiyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın büyük özverisi ile bu noktalandı. Şunu söyleyebilirim bu, Selahaddin’i Eyyubi ruhunun yeniden canlanması, Fatih Sultan Mehmet ruhunun tekrar canlanması demek. Bu Türkiye’nin artık dünya çapınca kendi egemenliğini koruyabilecek bir duruma gelmiş olması demek. Ayasofya’nın gerçek hüviyetine kavuşmuş olması da aynı zamanda bir bağımsızlık sembolüdür. Bu bağımsızlık sembolü ile birlikte hem milletimize bir cesaret gelmiştir hem de Müslüman âlemine bir cesaret gelmiştir” diye konuştu. 

“BU ÜLKEYİ KALKINDIRMAMIZ GEREKİYOR”
Ayasofya’nın gerçek hüviyetine kavuşmuş olması batıyı pejmürde ettiğini belirten Başkan Uca, “Ülkemiz insanları ve Müslümanlar büyük bir sevince boğulmuşlardır. Önümüzdeki günlerde Cuma namazının kılınmasıyla birlikte artık insanların Ayasofya’ya bakışları da değişmiş olacak. Bu anlamda dünyanın da bakış açısı değişmiş oldu. Bugün UNESCO’nun biz dünya kültür mirası noktasında Ayasofya’yı tekrar değerlendirmeye alacağız söylemi, Papa’nın açıklamaları, Yunanistan’ın kahrolmuşçasına şuan ki söylemleri, batının Ayasofya ile ilgili basında yer alan haberlerine baktığımızda gerçekten de ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkıyor. UNESCO’nun ne yapacağı, Avrupa Birliği’nin ne yapacağı, batının, Amerika’nın ne yapacağı bizi ilgilendirmez. Bizi ilgilendiren kısmı şu; Fatih Mehmet Sultan ruhu, Osmanlı ruhunu biz tekrar canlandırabilecek miyiz, yâda bunu yapabildik mi bizim için önemli olan kısım bu. Elhamdülillah bu kısmı yaptık ve bu ruhu canlandırdık. Artık millet olarak bizim birbirimize sarılmamız, artık birbirimizle uğraşmamamız ve bu ülkeyi kalkındırmamız gerekiyor. Bize dışarıda bakış açısı gibi içerideki insanların bize bakmaması gerekiyor. İçerideki şer odaklarının da artık susması gerekiyor. Bunun bir başlangıç olacağını düşünüyorum” dedi.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR