Tarihi Van evleri ziyaretçilerini geçmişe götürecek

Van’ın Tuşba Belediyesi tarafından yapımı devam eden ve proje maliyeti 4 milyon TL olan tarihi Van evleri, ziyaretçilerini geçmişe götürecek.

Van 1.01.2018 10:42:19 0
Tarihi Van evleri ziyaretçilerini geçmişe götürecek
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Belediyesi tarafından Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) finansmanıyla yapımında sona gelinen ‘Tarihi Van Evleri’ projesi, kentin kültür-turizm potansiyeline katkı sağlayacak. Van'da betonlaşmanın artması, apartman kültürünün yaygınlaşmasıyla yok olan tarihi Van evleri, kentin yeni cazibe merkezi oluyor. Proje kapsamında saman, tuz ve odun parçacıklarının karışımıyla oluşturulan çamurla üretilen kerpiçlerin kullanılmasıyla yazın serin, kışın ise sıcak tutan 2 katlı tarihi evlerden 4 adet inşa edildi. Kurulan Tarihi Van Evleri Mahallesi’nde 500 kişilik açık amfi, 400 metrekarelik alan üzerine taş yapılı 2 katlı kafeterya ve yöresel ürünlerin satışı amacıyla 6 adet taş yapılı dükkan inşa edildi.
 

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, eski Van evleri kültürünü yaşatmak, canlandırmak ve kent turizmine gelir sağlamak amacıyla 4 adet tarihi Van evi inşa ederek, ilin kültür-turizm potansiyeline katkı sağlayacaklarını belirtti. Başkan Özgökçe, “Tarihi Van evlerimiz, Tuşba Belediyesi ile turizme kazandırılıyor. Tarihi Van evleri, insanlarımızın nefes alabileceği ve betonlaşmadan çıkıp kendilerini geçmişle huzur içerisinde yaşayabilecekleri uygun bir ortamdır. Şu an açılışı bekleniliyor. Bu kapsamda 5 dilde tanıtımını hazırlıyoruz. Tarihi Van evlerimiz, Van’ın yeni cazibe merkezi oluyor. Van’ımız hakikaten geçmişiyle, geleceğiyle bu bölgenin turizminde, ekonomisinde, eğitiminde ve kalkınmasında öncü bir ildir” dedi.

“Tarihi Van evlerimiz, uğrak noktalardan bir tanesi olacaktır”
 

Tarihi Van evleri, Van’a gelen ziyaretçilerin uğrak noktalardan bir tanesi olacağını ifade eden Özgökçe, sözlerini şöyle sürdürdü:
 

“Evlerimizde insanlarımız açık havada seyir terası olan bir yerde Van kahvaltısını, yöresel yemeklerini yiyebilecekler. Amfi tiyatrosuyla yaz döneminde yazarlarımızı, şairlerimizi, kanaat önderlerimizi ve bu bölgeye getireceğimiz bütün sanatçılarımızı burada Vanlılarla buluşturacağız. Bugüne kadar unutulmaya yüz tutmuş Van kayasıyla inşa ettiğimiz taş kafeteryamızı; insanımızın gelip görebilecekleri, içerisinde yemeğini yiyebileceği, eğlenebileceği ve dinlenebileceği uygun bir mekan haline getirdik. Tarihi Van evlerimiz Van’a gelen herkes için uğrak noktalardan bir tanesi olacaktır.”

“Ortaya güzel bir eser çıktı”
Tuşba Belediyesiyle birlikte 2013-2015 yılı 'Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı' kapsamında hayata geçirilen ‘Tarihi Van Evleri’ projesini oldukça önemsediklerini belirten DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise, “Van, 1915 olaylarından sonra özellikle mimari açıdan tarihi mekanlara ne yazık ki sahip değil. Mevcut olan mekanlar da zamanın etkisiyle, iklimsel koşullarla, depremlerle ayakta kalamadı. Tuşba Belediyesi ise bu eksikliği çok iyi gördü ve turizm anlamında dışarıdan gelen gerek yerli, gerekse yabancı misafirlerimize Van’ın kültürünü, geçmiş mimari yapısını anlatabilmek adına böyle bir adım attı. Bizler de bunu desteklemeye değer gördük ve destekledik. Proje sonunda ortaya güzel bir eser çıktı. Bundan dolayı Tuşba Belediyesi Başkanı ve emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Tarihi Van evlerinin gerek Van açısından, gerek bölge açısından bir cazibe merkezi olacağına inanıyorum” diye konuştu.


YAZARLAR