Vali Zorluoğlu, 'Van'ın gelişmesi huzurun sağlanmasına bağlı'

Göreve başlamasından bu yana geçen 2,5 aylık sürede yaptığı çalışmaları değerlendiren Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, “Bu şehrin turizmi ve ticareti gelişecekse, bu şehre dışarıdan turist gelecek

Van 18.09.2017 12:42:09 0
Vali Zorluoğlu,
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ziya Türk’ün Haberi

 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak göreve başladıktan sonra, yoğun ve tempolu bir çalışma süreci içerisine giren Van Valisi Murat Zorluoğlu, Gazete ve İnternet Haber Sitelerinin yöneticileri ile yaptığı sabah kahvaltısında, 2,5 aylık çalışmalarının yanı sıra 2018 yılı için planlanan yatırım ve çalışmaları da paylaştı.

 

BASINLA PERİYODİK İSTİŞARE TOPLANTISI

Göreve başladığı ilk gün yaptığı basın toplantısında, basın mensupları ile yakın ilişki içerisinde olduğunu ve belirli periyotlar ile basınla istişare amaçlı toplantılar yapacağını söyleyen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zorluoğlu, “2.5 aydır Van Valiliği ve Belediye Başkan Vekilliği görevlerini yürütüyorum. Göreve başladığım ilk gün yaptığım basın toplantısında zaman zaman basın camiasının temsilcileri ile bir araya gelip, valilik ve belediye olarak planladığımız yürüttüğümüz hizmetleri, eksikliklerimizi, yapamadıklarımızı istişare edeceğimizi ve kamuoyunu bilgilendirmeye gayret edeceğimizi söylemiştim. Bir taraftan Van’ın geleneksel misafirperverliği nedeniyle yoğun hoş geldin ziyaretleri dönemi yaşadık. Bir taraftan kurumlarımızdan brifing alma ve yaptıkları çalışmaları değerlendirme süreci yaşadık. İlçe ziyaretleri epey bir vaktimizi aldı ve almaya da devam edecek. Sorunların tespiti ve yürütülen projelerin takibine özen gösterdik, yeni projelerin hazırlanması çalışma konularımızdan bir tanesi oldu. Bunun yanı sıra çeşitli toplum kuruluşları temsilcileri ile görüşmelerimiz ve vatandaşlarımızla bireysel görüşmeler yapmaya gayret gösteriyorum. Terör ve uyuşturucu ile mücadelede yoğun bir çalışma yaptık ve büyük mesafe aldık. Bu çalışmaları yaparken yaşadığımız yoğunluk nedeniyle ilk basın istişare toplantımızı 2,5 ay sonra gerçekleştirebildik. Bu toplantılarımız periyodik olarak devam edecek, sizlerle bir araya gelerek istişarelerimizi sürdüreceğiz” dedi.

 

VAN’IN GÜZELLİKLERİNİ DOYA DOYA YAŞADIK

Öte yandan aile olarak Van’ı sevdiklerini belirten Vali Zorluoğlu, “Van’da Van’ın Valisi ve Belediye Başkanı olmanın yanında eşim ve çocuklarımla birlikte bir sakini bir vatandaşı olarak yaşıyoruz. Biz ailece Van’ı çok sevdiğimizi samimi bir ifade ile sizlerle paylaşmak istiyorum. Göreve başlamadan önce Van’a hiç gelmemiştim. İlk kez 2 Temmuz Pazar günü Van’a geldik ve bu güne kadar Van’ın güzelliklerini doya doya yaşama fırsatı bulduk. Ailem ile birlikte Van’ın güzelliklerini zaman zaman biz de tattık.” diyerek Van’ın güzelliklerine dikkat çekti.

Van ile ilgili izlenimlerini anlatan Vali Zorluoğlu, yapılan çalışmalar başlığı altında şu bilgileri verdi;

 

EĞİTİM ALANINDA YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR

Eğitim konusu Van’ın en öncelikli konularından bir tanesi, bu nedenle göreve başladığım günden bu yana eğitim konusuna ayrı bir zaman ayırdım, ayrı bir önem atfettim. Eğitim camiasındaki yöneticilerimiz ve kaymakamlarımızla 4 kez bir araya geldik. Van’ın eğitim konusunu ayrıntılı bir şekilde masaya yatırarak değerlendirip sorunlarımızı tespit ettik ve hedefler koyduk.

 

HEDEF 2020 YILINA KADAR İLK VE ORTA EĞİTİMDE TAM GÜN EĞİTİM: Van’da Liselerimizin tamamında tam gün eğitim var. Ancak ilk ve ortaokullarımızın tümünün yüzde 40’ında ikili eğitim var. Bu oran Türkiye’de ortalamasının biraz gerisinde yer alıyor. Hedefimiz 2020 yılına kadar Van genelinde, tüm ilçelerimizde okullarımızda tam gün eğitime geçebilecek fiziki altyapıyı 3 yıl içerisinde tamamlamak. Hükümetimizin de ülke genelinde bu yönde bir hedefi ve Valilere verdiği talimatlar var. Bu çerçevede Milli Eğitim ve Maliye Bakanlıklarının kaynak konusunda ciddi bir çalışma içerisinde olduğunu biliyoruz. İlimizde İpekyolu başta olmak üzere yeni okullarımız için arsa problemi vardı. Kamu kuruluşlarının kullanmadıkları veya ihtiyaçları kalmadığı arsaları değerlendirdik, başta Tuşba, İpekyolu, Edremit ve Büyükşehir Belediyemizin kendi özel mülkleri de olmak üzere, kamu kuruluşları eğitime destek verdiler. İl merkezinde kamulaştırma yapmadan okul yapılabilecek alanları büyük oranda tespit ettik. Bunlarla birlikte il genelinde yaklaşık 1000 yeni dersliğin oluşturulabilecek arsaların bilgilerini de Milli Eğitim Bakanlığımıza ilettik. Önümüzdeki günlerde okul yapımları için arsa çalışmaları devam edecek, tam gün eğitime geçebilmek için ihtiyacımız olan 3500 dersliği 3 yıl içerisinde el birliği ile tamamlayacağız

 

HAYIRSEVERLERE VE İŞADAMLARINA OKUL YAPIMINDA DESTEK ÇAĞRISI: Burada çok ciddi bir kaynak problemi yok, ama işadamlarımızın ve hayırsever vatandaşlarımızın da bu yöndeki desteklerini bekliyoruz. Bu kapsamda kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından basınımızın da desteklerini istiyoruz. Burada okul yapacak olan hayırsever vatandaşlarımızın ve işadamlarımızın isimlerini o okullarımıza vermeye hazırız.

 

EĞİTİM ALANINDA AKADEMİK BAŞARININ YÜKSELTİLMESİ: Van Türkiye’de akademik başarı olarak iyi bir noktada değil. Bunu tespit ettikten sonra ona göre adımlar atarak sıralamamızı değiştirebiliriz. Akademik başarısızlığın arkasında yatan nedenleri tespit ettik, benden öncede bu yönde çalışmalar yapılmış. Bu başarıyı arttırmamız gerekiyor. TEOG YGS LYS sınavlarındaki başarı sıralamamızı mutlaka daha önlere çekmemiz gerekiyor. Bu konu ile alakalı olarak benim koordinasyonumda İlde ilgili Vali Yardımcımız ve Milli Eğitim yöneticilerimiz,  ilçelerde kaymakamlarımızın koordinasyonunda ilçe milli eğitim müdürlerimiz, okul müdürlerimiz, okul aile birliklerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte inşallah yoğun bir çalışma dönemine girdik.  Kaymakam arkadaşlarımıza ve Milli Eğitimdeki arkadaşlarımıza yöneticilerimizin performansını değerlendirirken eğitim alanındaki başarı durumlarını öncelikli olarak dikkate alacağımı söyledim. Bütün kaymakam arkadaşlarımız ilçelerde eğitim konusuna özel önem verecekler, eğitimdeki akademik başarıyı arttırmak için de belediye imkanları dahil her türlü yerel imkanı kullanarak, çocuklarımıza daha uygun fiziki ortamlarda hem eğitim görme,  hem de  ders saatleri dışında ders çalışma imkanı sağlamaya gayret edeceğiz.

 

ÜNİVERSİTEYE VE TEOG SINAVLARINA ÜCRETSİZ HAZIRLIK KURSLARI: İl merkezinde Büyükşehir Belediyesi olarak hazırladığımız iki mekanda mezun olmuş ve üniversiteye yerleşememiş gençlerimize üniversiteye hazırlık, ortaokulda TEOG’a hazırlanan çocuklarımıza bir başka mekanda TEOG’a ücretsiz hazırlık kurslarımız olacak. Öncelikle fakir ve başarılı çocuklarımızı hedef alarak bu çocuklarımızı yıl boyunca sınavlara kadar oralarda güzel bir ders vereceğiz. İlçelerimizde de kaymakamlarımız bu doğrultuda bir çalışma yapıyor.

 

İlimiz merkezimizde buna benzer daha başka ve daha küçük yerler de hazırlıyoruz. Ailelerin çocuk sayısı çok olunca, evlerinde çocukların okul çıkışında ders çalışabilecekleri uygun mekanları yok. Bir kısmı maddi yoksulluk nedeniyle ısınma ve aydınlatma problemi yaşıyor. Çocukların okul çıkışında kendilerine hizmet verebilecek uygun mekanlar oluşturuyoruz. Ders çalışırken başlarında bir rehberlik öğretmeni de olmak suretiyle takıldıkları noktalarda onlara destek olunmasını arzu ediyoruz. Akademik başarının arttırılması ile ilgili tek çalışmamız bu değil, ancak en önemli çalışmamız uygun mekanlar hazırlanması ve çocuklarımızı destekleyecek öğretmenler ile bu mekanların güçlendirilmesi. Hem ilimizde hem de ilçelerimizde kaymakamlarımız belediye başkanı olarak da belediyelerin imkanlarını daha fazla eğitime destek olmak için kullanacaklar.

 

OKULLAŞMA ORANININ ARTTIRILMASI: Özellikle liselerde ve ana okullarında Van’ın okullaşma oranı Türkiye ortalamasının altında. Bunun da sebeplerini belirledik,  milli eğitim müdürlerimize ve kaymakamlarımıza bu konuda talimat verdik. Okullaşma oranın arttırılması ile ilgili çalışmaları yürütecekler. Okul çağındaki gençlerimizin, özellikle sokaklarda başıboş dolaşması ciddi bir sorun. Bunun önüne geçmek lazım, gerekirse tek tek aileleri ile görüşerek bu çocuklarımızı tekrar okula döndürme çabası içerisinde olacağız. Yıl boyunca yapacağımız çalışmalar ile okullaşma oranını arttıracağız.

 

GÜVENLİ EĞİTİM İÇİN KAMERA SİSTEMLERİNİN KURULMASI: Güvenli eğitim meselesi Türkiye’nin gündeminde olan bir konu. Güvenli eğitim ile alakalı olarak ilde benim başkanlığımda,  ilçelerde kaymakamların başkanlığında ilgili kesimlerle toplantılar yaptık. Bu yıl içerisinde sürekli takip edeceğimiz bir konudur. En az 4 toplantı yapılacak, ilkini yaptık en az üç kez daha yaparak alacağımız tedbirleri takip edeceğiz. Alacağımız tedbirlerden bir tanesi özellikle riskli okullardan başlayarak okullarımızın içerisini ve dışarısını kameralarla donatılmasıdır. Bu kameralar ileride MOBESE sistemleri ile de entegre olacak.  Böylece okullarımızın içini ve çevresini takip edebileceğiz, bir sıkıntı olması durumunda da anında müdahale edebileceğiz. Bu tabi ciddi bir kaynak meselesi, ancak ilk etapta Milli Eğitim Bakanlığı kaynak ayırdı, biz yerel yönetimler olarak bir kaynak ayırdık, en riskli okullarımızdan başlayarak zaman içerisinde tüm okullarımızı bu şekilde kameralarla donatacağız.

 

GÜVENLİ EĞİTİM KOORDİNASYON GÖREVLİLERİ: Yine güvenli eğitim koordinasyon görevlisi diye bir kavram var. Okullarımızı emniyet ve jandarma bölgesinde her bir okulumuzu birer emniyet ve jandarma görevlisi ile irtibatlandırdık, o okuldan sorumlu kıldık. O okulun idarecileri, velileri, okul aile birliği başkanları ve o mahallenin muhtarları ile sürekli iletişim halinde bulunacaklar, sıklıkla o okula gidip orada toplantılar yapacaklar, olabilecek meseleleri önceden önleyebilecekler, ortaya çıkan sorunları da anında müdahale ederek büyümeden inşallah sona erdireceğiz.

 

OKUL ÇEVRESİNDEKİ ALAKASIZ KİŞİLERİN UZAKLAŞTIRILMASI: Okul çevresindeki alakasız kişiler her zaman sorun olmuştur. Çeşitli saikler ile ortaokulların ve liselerin çevresinde alakasız kişiler olabiliyor. Bir bölümü gayri ahlaki işlerle iştigal ediyor, bir bölümünün gönül işleri oluyor, ama ne olursa olsun biz okulun çevresinde alakasız insan görmek istemiyoruz. Bu konuda emniyet ve jandarmayı talimatlandırdık. Valilik emri çıkardık  5442 sayılı kanuna göre okul çevresindeki alakasız kişileri emniyet görevlilerinin uzaklaştırmasına yetki veren bir valilik emridir. Bu emre aykırı hareket edenler hakkında da kabahatler kanununa göre işlem yapma hakkı getiren hukuki bir metindir. Valilik emrini web sitemizde de yayınlıyoruz.

 

Okullarımız açılıyor, bu vesile ile velilerimize öğrencilerimize ve öğretmenlerimize inşallah güzel hayırlı ve sorunsuz bir eğitim öğretim yılı temenni ediyoruz.

 

SAĞLIK ÇALIŞMALARI

Sağlık alanında ilimizin çok şükür bir eksiği yok, oldukça iyi yatırımlar yapılmış, hastanelerimiz vatandaş memnuniyeti bakımından iyi hizmet veriyorlar. Sağlık teşkilatı iyi çalışıyor, kendilerine teşekkür ediyorum.

 

ERCİŞ DEVLET HASTANESİ’NİN YAPIMI TAMAMLANIYOR: Yapılmış önemli yatırımlar var şu anda devam eden önemli çalışmalardan Erciş Devlet Hastanesi bir yılan hikâyesine dönmüştü.  Erciş Devlet Hastanesi’ni ziyaret ettim orada hummalı bir çalışma var, yapımı yüzde 92-93 seviyesinde, Devlet Hastanesi konusu gündemden düşmüştür. Bizim hesabımız 15 Ekim itibariyle geçici kabulünün yapılmasıdır.

 

İLÇELERDE YENİ HASTANE VE SAĞLIK TESİSLERİ YAPILIYOR: Gürpınar ve Çatak’da devlet hastanelerinin yapımı devam ediyor. Yine aile sağlık merkezleri ve toplum merkezleri olmak üzere birinci basamak sağlık hizmeti verecek 20 civarında tesisimizin çalışmaları devam ediyor. Bunları yakından takip ediyoruz.  

 

VAN MERKEZDE YENİ YAPILACAKHASTANELER: İlimizde eksikliği sağlık yatırımlarının ihaleleri yapıldı. Şehir hastanelerinin mütemmim cüzleri olan Fizik tedavi ve rehabilitasyon, psikiyatri, yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi eksikti ihaleleri tamamlandı, firmaya yer teslimi yapıldı, inşaatı başlıyor. Toplamda 450 yataklı üç ana branşta hizmet verecek hastaneler yapılıyor.

 

2018 YILI YATIRIM PROGRAMINDA OLAN SAĞLIK TESİSLERİ: 2018 yılında Çaldıran’da 75 yataklı, Bahçesaray’da 25 yataklı, Gevaş’ta da 50 yataklı devlet hastanesi yapılması Sağlık Bakanlığı’nın yatırım programında var. Şu anda proje çalışmaları devam ediyor, 2018 yılında yapılacak ve bu ilçelerimizde sağlık hizmetleri halkımıza daha kaliteli olarak verilecek.

 

KÜLTÜR TURİZM YATIRIMLARI VE ÇALIŞMALARI

Kültür ve turizm çalışmaları ilimiz için önemli bir alan ve bir anlamda dinamo görevi üstleniyor. 

 

2017 YILI YABANCI TURİST AÇISINDAN BEREKETLİ BİR YIL OLDU: 2017 yılı çok güzel ve bereketli bir yıl oldu. Bugüne kadar rakamlarla ifade etmek gerekirse, Kapıköy Sınır Kapısı’ndan 2016 yılında toplam 271 bin kişi girmiş,  2017 yılı 15 eylül itibariyle 334 bin kişi girmiş. 9 aylık bir sürede geçen yılın bir hayli üzerine çıktık, yıl sonuna kadar 400 bini geçeceğini düşünüyoruz.

 

FERİT MELEN HAVALİMANI TÜRKİYE’DE 13. SIRADA: Türkiye’de yolcu sayısını arttıran havaalanlarından bir tanesi Van Ferit Melen Havalimanı.  Ağustos ayı itibariyle  1 milyon 67 bin kişi havalimanımızdan gelmiş geçmiş. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8’lik bir artış olmuş. Türkiye’de yolcu sayısı düşen Havaalanları da var. Türkiye içerisindeki tüm havaalanları içerisinde Van Ferit Melen Havalimanı yolcu artışı bakımından 13. Sırada.

 

VAN’A TÜRKİYE’NİN ÇEŞİTLİ İLLERİNDEN DE ZİYARETÇİLER GELİYOR: İlimize İranlının yanı sıra ülkemizin farklı illerinden gelen ziyaretçilerimiz de var. Bu Turizm anlamında Van’ın potansiyelini ortaya koyuyor. Geçmiş yıllarda bu şehrin bir turizm altyapısı olduğunu biliyorum, 80’li yıllarda bu şehre Batı Avrupa’dan ve Amerika’dan çok sayıda turistin geldiğini kayıtlardan biliyorum. Burada bir turizm geleneği ve altyapısı var. Gerçekten insanların bir alışmışlığı da var. Burada yapılacak yeni yatırımlarla hem genel idare ve yerel yönetimler olarak devletin yapacağı,  hem de özel sektörün yapacağı yeni yatırımlarla huzur ve güven ortamının bugün olduğu gibi devam edeceğini varsayarsak, önümüzdeki yıllarda Van’ın turizm alanında çok daha büyük patlama yapacağına inanıyorum. Bayram öncesinde ve sonrasında cadde ve sokaklarda dolaştık esnafımızın çok memnun olduğunu müşahade ettik. Bundan biz de mutluluk duyuyoruz.

 

UTARTU MÜZESİ YIL SONUNDA AÇILACAK: Urartu müzesi uzayan bir konuydu, yakından takip ediyoruz gerekli talimatları verdik. Kültür Bakanlığı da yakından takip ediyor. İnşallah bu yıl sonu itibariyle Urartu müzesi faaliyete hazır hale gelecek.

 

KÜLTÜR MERKEZİ VE KÜTÜPHANE YAPILACAK: Kültür merkezi ve kütüphane konusu var. Onunla da yakından ilgileniyoruz, imar ile ilgili konuyu İpekyolu Belediyemiz halletti, bakanlığa tüm bilgi ve belgeleri gönderdik, yakında çok kısa zaman içerisinde yani 15-20 gün içerisinde proje ödeneğimiz de gelecek, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığımız (YiKOB) tarafından projesi hazırlanacak ve inşaatı 2018 yılı baharında başlayacak şekilde de süratle hareket edeceğiz. İhtiyaç duyduğumuz  kütüphane ve kültür merkezine ilimizi kavuşturacağız.

 

ESKİ VAN ŞEHRİ RESTORASYON ÇALIŞMALARI: Eski Van Şehri kültür ve turizm anlamında çok önemli bir mekan, burası ile ilgili yapılmış çok önemli çalışmalar var, ama orada halen yürütmemiz gereken önemli restorasyon çalışmaları da var. Ulu Cami, Kızıl Minareli Cami ve Abbas Ağa Camii ile alakalı Vakıflar Genel Müdürümüz ile defalarca görüştük. Geçtiğimiz hafta bir daire başkanı ekibi ile birlikte Bölge Müdürümüz de olmak üzere geldiler. Bu restorasyon çalışmalarını değerlendirdik projeler yapılmış ve eski van şehri içinde bulunan vakıflar genel müdürlüğüne ait bu eserlerin restorasyon çalışması yapılarak ayağa kaldırılacak. Van şehrinin bütün olarak eski haline kavuşturmak için Kalkınma Bakanlığımıza gönderdiğimiz bir projemiz var. Van için çok önemli bir yer, çok önemsiyoruz inşallah Kalkınma Bakanlığımızın destek vermesi halinde Eski Van Şehrimizi tekrar canlandırmaya gayret göstereceğiz.  

 

8. DOĞU ANADOLU KÜLTÜR VE TURİZM FUARI: Önümüzdeki günlerde Van’da 8.Doğu Anadolu Kültür ve Turizm Fuarı yapılacak. Yakından ilgileniyoruz, Valilik olarak tarafları bir araya getirerek bir hazırlık toplantısı da yaptık. Nerede eksiğimiz var yapılacak olan etkinlikler nelerdir şeklinde. Bu sene aynı zamanda Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından yapılacak bir kongre ile de desteklenerek daha kapsamlı bir fuar düzenlenmiş olacak. Biz de Valilik, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak destekliyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak fuarın ses getirebilmesi için Anadolu Ateşi Grubu olarak bilinen ve gittiği yerlerde ilgi gören bu grubu tarafından fuar süreci içerisinde 29 Eylül’de fuar alanı içerisinde bir gösteri yapılacak. İnşallah bu gösteri ile ulusal basında daha fazla yer almış olacağız.

 

TURİZM FAALİYETLERİ VE YATIRIM TALEPLERİ: Belediyelerimizin turizm ile ilgili güzel çalışmaları var. İpekyolu Belediyemizin özellikle sokak projeleri çok güzel ve ilgi görüyor. Gevaş, Edremit, Erciş ve Tuşba belediyemizin yeni plaj alanlarını ve sahil yollarını şehrimize kazandırmaları yabancı turistlerin de bizim insanımızın da hoşuna gidiyor. Güzel işler yapılıyor, bunlara devam edeceğiz. Yeni hizmet mekânlarının oluşturulması, yeni konaklama tesislerinin yapılması ihtiyaç olarak gözüküyor. Yatırımcılar da yeni yeni bize ulaşmaya başladılar. Otel yapma arayışları var, bu sene otellerimiz de yetmedi, otellerimiz Kasım ayına kadar önemli ölçüde dolu. Bu bir taraftan çok kıymetli bir şey, diğer taraftan da bir eksikliği gösteriyor. İnşallah özel sektör eksikliği gördü ve süratle tamamlar.

 

AKDAMAR ADASINA TATLI SU KAZANDIRILACAK: Akdamar Adasını 2016 yılında yıl boyunca 70 bin kişi ziyaret etmiş, bu yıl 15 Eylül itibariyle 104 bin kişi ziyaret etmiş. Yıl sonuna kadar daha da artacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla Akdamar Adası turizm açısından önemli bir cazibe merkezidir. Oraya hak ettiği değeri gösteriyoruz, temizlik ve bakım ile ilgili olarak hem Gevaş Belediyemiz hem de Büyükşehir Belediyesi olarak özel tedbirler aldık. Orada su problemi var, VASKİ Genel Müdürlüğümüz oraya denizin altından tatlı su götürülmesi ile ilgili fizibilitesi yapılıyor, çok maliyet ortaya çıkmazsa, çıkmayacağı anlaşılıyor. Oraya denizin altından su götürüp, oranın daha yeşil kalmasını sağlayacak sulama sistemini adaya kazandırmak istiyoruz. Orası sadece bahar aylarında değil, Haziran ve Temmuz aylarında da yeşil kalmasını sağlayacak sulama sistemini orayla buluşturmak istiyoruz. Orayı ziyaret eden misafirlere de daha güzel bir çevre sunmayı arzu ediyoruz. Bu yanı zamanda da bir prestij proje olacak ve yaptığımızda da ulusal basında Van’ın tanıtımı bakımından önemli bir yer tutacak.

 

EKONOMİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE YATIRIMLARIN TEŞVİK EDİLMESİ

Biz Turizm tarım hayvancılık ve güneş enerjisi konusunda önemli potansiyele sahip bir iliz. Turizmi az önce arzettim, hayvancılık konusunda da hakikaten iddialı bir şehiriz.

 

HAYVANCILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ: Hayvancılık konusunda da önemli potansiyele sahibiz Türkiye’nin hayvan varlığının yüzde 8’i Van’da. Bu oran geçmişte daha fazlaymış, o yıllarda turizm gibi hayvancılık da çok daha canlıymış. Bizim hedefimiz önümüzdeki yıllarda tekrar eski günleri yakalayabilmek. Bu manada daha fazla mera ve yaylanın çiftçilerimizin hizmetine açılması ile ilgili bir duruşumuz var. Özellikle küçükbaş hayvancılığa uygun meralarımız ve yaylalarımız var. Bunu da önümüzdeki yıldan itibaren gerçekleştirmek istiyoruz. Kullanılmayan birçok yaylanın da vatandaşlarımızın hizmetine sunulması ile birlikte önümüzdeki yıldan itibaren hayvan varlığının artacağını ve hayvancılığın ilimiz ekonomisine daha fazla katkı yapacağını göreceğiz.

 

VOTAŞ’DAKİ BELEDİYE HİSSELERİNİN SATIŞI: Votaş’taki Van Büyükşehir Belediyesi hisseleri satılacak. Daha önce ihale aşamasına gelinmişti, ancak diğer ortaklar satış sonrası durum ile ilgili hazırlık yapmak için süre istedi. Bu nedenle ihale ertelendi. Kısa bir süre sonra verilen süre dolacak ve belediye hisseleri ihale yoluyla satışa çıkarılacak.

 

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YATIRIM ÇALIŞMALARI: Şu anda OSB’de 109 firma var ve yaklaşık olarak 2500 kişi çalışıyor. Bu Van için kabul edilebilir bir rakam değildir. Van 1 milyonun üzerinde nüfusu olan büyük bir şehir, bir bölge ve cazibe merkezi, OSB’mizin bu kadar küçük kalmasını kabul etmek mümkün değildir. Hükümetimizin uygulamaya koyduğu Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 156 tane firma müracaat etti. Cazibe Merkezleri Programı tarafından müracaatların değerlendirmesi tamamlanmak üzere, inşallah o programla birlikte OSB’mizde yeni yatırımların yükseleceğini hep birlikte göreceğiz. Yeni yatırımlar ile istihdam sayısı da arttırılacak. OSB yönetimi ile birlikte yakından çalışıyoruz. İnşallah özellikle imalat sanayi yatırımları bakımından da önümüzdeki günlerde güzel gelişmeler olacak.

 

TEKSTİL KENT’İN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ: Bir diğer önemli ekonomik aktivite merkezi Tekstil Kent. Tekstil Kent’te yaklaşık 1300 civarında ağırlık kadınlardan oluşan çalışan var. Kadınlarımızın kendi ekonomilerine, aile ekonomilerine bu şekilde destek sağlayabilecekleri önemli bir sektör tekstil sektörü, biz de bunu önemsiyoruz. Tekstil Kent’in sorunlarının çözümde önemli bir mesafe aldık. Altyapı ve yol sorunlarının çözümü için çalışıyoruz. Özellikle stabilize yollar, yağmur ve atık suların kanallarının olmaması orasını bir çamur deryasına döndürdüğü hepimiz tarafından biliniyordu. Biz oranın yol, aydınlatma, atık su ve benzeri kanallarının yapımını OSB üzerinden ihale ettik. Geçtiğimiz hafta yer teslimi yapıldı. Orada  6/7 milyon liralık bir yatırım yapılıyor. Bu kaynağı da bizzat Sayın Bakanımız ile görüşmek suretiyle Kalkınma Bakanlığımızdan temin ettik. Kış gelmeden Eylül ve Ekim ayı içerisinde sıcak asfaltı, kaldırımları yapılacak. Orası çok daha cazip hale gelecek.

 

Binaların ve işletmelerin ruhsatlandırılması sorunu vardı. Orada ihracatçı firmalar faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla uluslararası ticarette sözleşme yapmadan önce ruhsatların olup olmadığına, işgüvenliği ile ilgili tedbirlerin olup olmadığına, iskan ruhsatı var mı yok mu bakıyorlar. Yasal prosedürler var mıdır diye bunlara bakıyorlar. Bu konuda da Edremit Belediyemize talimat verdik, gerekli kolaylıkları sağladılar, ruhsatlandırması da bitmek üzere. O iki temel  sorununu çözdük, şu anda yüzde 60 seviyesinde bir kapasite kullanımı var. Bunu yüzde 100’e çıkardığımızda yaklaşık 2500-3000 kişiye istihdam sağlayacak bir alan haline gelmiş olacak. Devamında da uygun alanlar var, şayet talep olursa ki olacak inşallah. Bu alanların da alt yapısını hazırlayıp yatırımcılarımızın istifadesine sunacağız. O alanı büyütüp daha fazla yatırım daha fazla istihdam sağlamaya gayret göstereceğiz.

 

KAPIKÖY SINIR KAPISININ TAMAMLANMASI: Kapıköy Sınır Kapısı Van için önemli bir sınır kapısı. Oradaki yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor, inşallah 2018 yılının ilkbaharında tamamlanıp açılışı yapılarak faaliyete başlayacak. 70 milyar dolarlık İran pazarına hem ticaret hem de turizm açısından daha kolay ulaşabilecek bir imkâna kavuşacağız. İnşallah Kapıköy Sınır Kapısı tamamlandığında İran’la olan ticari ve turizm faaliyetlerimiz daha yoğun olarak gerçekleşecek.

 

ÇEVRE YOLU YAPIM ÇALIŞMALARI: Çevre yolu bu şehrin bana göre bir numaralı yatırımdır. İpekyolu caddesini rahatlatacak çevre yolu başta trafik sorunun çözümü olmak üzere birçok ciddi katkılar sağlayacaktır. Çevre yolları aynı zamanda yeni yaşam alanlarının oluştuğu bölgelerdir. Şehrin içindeki sıkışıklığın aşılmasına önemli katkısı olacaktır. Oralarda yeni yerleşim alanları hazırlayarak kentin sıkışıklığının önünü açmamız gerekiyor. Başka türlü şehir merkezinde kat artışı taleplerinin alternatifi yeni yerleşim alanlarının açılmasıdır.

 

Çevre yolu yakından takip ettiğimiz bir konudur. Biliyorsunuz ben Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda 3 yıl çalıştım. Üst düzey yönetimi bizim arkadaşlarımız. İlgili genel müdür ve müsteşar yardımcıları ile haftada bir görüşüyorum. Sayın Bakanımız ile de bu konuyu istişare etme imkânımız oldu.  Önümüzdeki hafta çevre şehircilik bakanlığından da bir heyet gelecek. Hem yerinde inceleyeceğiz ve görüşeceğiz. Aynı zamanda bu planlamayı yapan firma da gelecek, onlar da alanda çalışmalarını süratle devam ettirecekler. Orası etap etap planlanıyor, etap bittikçe karayollarına teslim edeceğiz. Karayolları zaten 20 Km’lik bölümün ihalesini yapmıştı, yer teslimi ile birlikte inşallah orada bir çalışma başlatacağız. Bu konuyu yakından takip edip her aşaması ile ilgileniyoruz.

 

ET ve SÜT KURUMU: ET ve Süt Kurumu yapımı 50 küsür milyon liralık önemli bir yatırım. Van Güçbirliği platformu çalışmasının sonucunda Van’a kazandırılmış önemli bir yatırım. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Alaköy’de yapılıyor, inşaatı su basmanı seviyesine geldi. 2018 yılında tamamlanacak ve bölgemizdeki hayvancılığa ciddi katkı sağlayacak yatırım olarak dikkat çekiyor.

 

ŞEHİR STADYUMU: Şehrin gündeminde olan önemli konular arasında bir Stadyum yapımı var. Biz de bu konunun takipçisiyiz, yeni Spor Bakanımıza gidip buna olumlu anlamda nokta koymak istiyoruz. Yerinde mi yapılacak, yoksa başka bir yerde mi yapılacak konusuna hemen karar verip, bir an önce projelendirip ihalesinin yapılması konusunda Spor Bakanlığımızın daha fazla inisiyatif alması için uğraşacağız.  

 

HAFİF RAYLI SİSTEM: Şehir içi hafif raylı sistem zaman zaman sosyal medyada çok yoğun gündeme getirilen bir konu. Bunu atlamıyoruz, çünkü vatantaşlarımızın talepleri bizim için çok kıymetli, dolayısıyla halkımızın taleplerini mutlaka değerlendiriyoruz. Bununla ilgili Büyükşehir belediyesi olarak ön fizibilite diyebileceğimiz bir çalışma yapıyoruz.  Bu çalışmamız 31 Aralık itibariyle tamamlanacak. Bu hakikaten titiz bir çalışmayı gerektiriyor, hatlar ve durakların yerlerinin tespitinin yanı sıra anket çalışmaları da yapılıyor. Bu çalışmanın neticesini yıl sonu itibariyle inşallah kamuoyu ile paylaşacağız. Yapılabilir olup olmadığını gördükten sonra da projelendirme ve kaynak arayışına girilmesi gerekiyor. Bu konuda inşallah Hükümetimizden gerekli desteği alacağımızı ümid ediyorum. Hafif Raylı Sistem projemizi Ulaştırma Bakanlığımızın programına katabilirsek çok daha kolay ve süratli bir şekilde yapılmış olur. Bunun için de her türlü gayreti göstereceğimizi, şehir olarak da bu gayrete destek verilmesi gerektiğini paylaşmak istiyorum.

 

GRUP MAHALLE YOLLARI ASFAL ÇALIŞMALARI: Büyükşehir belediyesi bu yıl asfaltsız yol kalmayacak düsturu ile yoğun bir çalışma yapıyor. Halkımızın sorun öncelikleri alındı, değerlendirildi ve projelendirilerek uygulamaya geçildi. Özellikle ilçelerimizde eski grup köy şimdi ise mahalle yollarının asfalt sorunu hızlı bir asfaltlama çalışması ile gideriliyor. Bu yıl içerisinde bütün ilçelerimizde 257 milyon liralık bir bütçe ile 607 km’si sıcak karışımlı asfalt BSK, bir bölümü satıh kaplama, stabilize yol çalışmaları ile büyük bir hamle yapıldı. Bu çalışmalardan tamamlananlar var, bir bölümü halen devam ediyor. Asfalt sezonu bitene kadar bu çalışmalar devam edecek. İlçelerimizde muhtarlarla yaptığımız toplantılarda yaptığımız çalışmalardan duyulan memnuniyeti görüyoruz.  2018 yılındaki yol çalışmalarımızda da merkeze ağırlık vererek devam edeceğiz.

 

SU VE KANALİZASYON ÇALIŞMALARI: Su ve kanalizasyon çalışmaları için ciddi yatırımlarımız var ancak bunlar daha da arttırmamız gerekiyor.  VASKİ Genel Müdürümüz Ali Tekateş Bey de göreve başladı, Elazığ’da 2,5 yıl birlikte çalıştığımız, Elazığ İller Bankası Bölge Müdürü olarak görevliydi. Orada bizzat benim de çok yakından şahit olduğum önemli çalışmaları vardı. Van’a bu bakımdan önemli hizmet vereceğine yürekten inanıyorum. Başarılar diliyorum. Gelir gelmez kucağına bir atık su arıtma tesisi projesi verdik. Yerinde gidip inceledik, atık su arıtma tesisi Van’ın en az çevre yolu kadar önemli bir meselesidir. Dolayısıyla oranın ihalesini süratle yapılması için var olan projenin revizyonu yapılıyor. Bu projeyi memnuniyetle ifade edeyim ki enerji sarfiyatını minimize etmek için yeni genel müdürümüzün fikri ile bir güneş enerjisi üretim projesi ilave ediliyor. Dolayısıyla tam kapasite ile çalışmaya başladığında güneş enerjisi sayesinde daha az enerji maliyeti ile çalışacak. Bu büyük proje ile ilgili 75 milyon liralık bir kaynağı İller Bankasından temin ettik. Bu sene ihalesini yapıp, önümüzdeki yıl da inşaatına başlamak istiyoruz. Süratli bir çalışma ile Van Gölü’nün kirlenmesini büyük ölçüde ortadan kaldıracak olan bu proje hayata geçmiş olacak.

 

VASKİ Genel Müdürlüğümüzün 218 Km içme suyu şebeke isale hattı çalışmaları var. Erciş İçme Suyu Projesi yüzde 80’i geçti, tamamlanmak üzere. Yine Saray Edremit ilçelerimizdeki kanalizasyon işleri de VASKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından devam ettiriliyor.

 

KATI ATIK BERTARAF TESİSİ: Büyükşehir Belediyemizin bir başka önemli yatırımı, önümüzdeki günlerde vahşi çöp alanının rehabilitasyonu olacak. Bir belediyenin var olmasının birkaç tane sebebi vardır. Bir tanesi su ve atık sudur, diğeri katı atıktır. Maalesef Van’da devraldığımız manzara, adeta belediyelerin varlık sebebi olan yatırımların da maalesef bugüne kadar gerçekleştirilmemiş olduğunu gördük. Önceki dönemlerde yapılan atık su arıtma tesisinin kapasitesi çok yetersiz, ama katı atık ile ilgili Van’da çok hizmet yaptığını söyleyen bizden önceki arkadaşların hakikaten dönüp kendilerini sorgulamaları gerekir. Atık su gibi çok kıymetli bir yatırım geciktirilmiş yapılmamış, çöplerimiz şu anda Özalp yolundaki tesiste, tesis demeye de benim dilim varmıyor ama söyleyeyim, vahşi depolama biçiminde, etrafa koku yayarak, burada Van’ın ilçelerin çöpleri depolanıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir, bunun için süratli bir çalışmamız var. Orayı rehabilite ederek ve oradan da enerji elde ederek şehrimize kazandırmak istiyoruz. Ara istasyonlar kurarak yakın ilçelerimizin çöplerini de oraya toplamak istiyoruz. Bu çalışmayı da Van şehri ile buluşturacağız, bunda da çok acele davrandığımızı ifade etmek istiyorum.

 

OKULLARIN BAKIM VE ONARIMLARI: Büşükşehir Belediyemizin Van tarihinde ilk kez okullarımızın onarılması çalışması oldu. Bu yıl Büyükşehir Belediyesi bütçesinden  7 milyon liranın üzerinde bir kaynak harcayarak 238 tane okulumuzu onardık. Bu büyük şehir belediyemizin eğitime verdiği destek ile önemli bir projedir. Eğitim alanımızdaki eksiklerimizi sadece Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden tamamlamamız mümkün değil. Bu bakımdan hem Büyükşehir hem de ilçe belediyelerimizin, İpekyolu belediyemizin eğitim alanında önemli destek çalışmaları var. Önümüzdeki yıl onarım ve okul bahçelerinin düzenlenmesi asfaltlanması çalışmalarını daha erken başlayarak, okullar açılmadan da tamamlamak üzere sürdüreceğiz.

 

HAYVAN BAKIM EVİ: Hayvan bakım evimiz çok modern bir tesis, orayla ilgili ihale çalışmamız başladı, personel alımı yapıyoruz. 1 ay içerisinde buradaki çalışmayı başlatıyoruz. Sokaklarda başıboş gezen sokak hayvanları ile ilgili çok özel ve güzel bir mekan. Orada gereken çalışmaları yürüteceğiz.

 

2 NİSAN CADDESİ PRESTİJ ÇALIŞMAMIZ: 2 Nisan Caddesi düzenleme çalışmaları prestij projelerimizden bir tanesi.  Belediye ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Oradaki çalışmalar tamamlanınca, önümüzdeki yılın da Van’ın kurtuluşunun 100 yılı olduğunu düşündüğümüzde güzel bir zamanlama oldu. İki nisan caddemiz çok da güzel bir görünüme kavuşarak halkımıza hizmet verecek. Önümüzdeki yıl şehir merkezindeki başka önemli caddelerimizde de bunun gibi prestij çalışmaları yapılarak güzelleştirilecek. 

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMINDAKİ SORUNLAR ÇÖZÜLECEK: Şehir içi ulaşımında ciddi sorunlarımız var. Bununla ilgili olarak Ulaşım Daire Başkanlığımız ile çalışmalar yürütüyoruz. Şoförler Odası ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışıyoruz. İlgili tarafları bir araya getiriyoruz. Vatandaşlarımızın da minibüslerde üst üste yolcu alınıyor ve sıkıntılar oluşuyor diye yakınmaları oluyor. Hem emniyet ile hem de belediye trafik zabıtası kuruyoruz, hem şoförler odası ve ilgili esnaf odalarımızla hem şoför esnafımızla bu meseleyi çözmemiz gerekiyor.

 

TOPLU TAŞIMADA ELEKTRONİK ÜCRET TOPLAMA SİSTEMİ: Elektronik ücret toplama sistemi sorunların tespiti ve çözümü için önemli katkı yapacak.  İstanbul’da akbil deniyor, bizim de Van’da bir hafta 10 gün içerisinde akbillerimiz belediye ve halk otobüslerimizde uygulamaya geçiyor. Bundan sonra herkes önceden elindeki kartı doldurmak suretiyle otobüslere binebilecek. Bu sistem ile yolcular daha seri binebilecek, biz de güzergahlarda ve duraklarda ki yolcu yoğunluğu ile yoğunluk zamanları hakkındaki istatistikleri daha rahat tutabileceğiz. Bunun sonucunda Ulaşım Daire Başkanlığımız daha rahat planlama yaparak yoğun olan zamanlarda, araç sayılarını arttırarak vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamalarını önlemiş olacağız.

 

CİTY VAN: City Van alışveriş merkezi yönetim ihalesi yapıldı. Van’ın 2. Alışveriş merkezi olan City Van 1 Ocak itibariyle hizmete başlıyor.

 

PARKOMAT UYGULAMASI: Şehir merkezinde ücretli otopark hizmetine geçildi. Bu ana caddelerde park konusunda önemli bir rahatlama sağladı. Şu aşamada iyi gidiyor çok şükür.

 

İTFAİYE ARACI ALIMI: İtfaiye açısından devrim yapıyoruz. İlçelerimizde de faaliyet göstermek üzere 28 adet yeni itfaiye aracı alıyoruz. 9 Ekim 2017 tarihinde yapacağımız ihale ile alacağımız itfaiye araçları içerisinde çok katlı binalara hizmet edecek yüksek merdiven özellikli araçlar da bulunuyor. Bu araçları da temin ettiğimizde, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yangınlara müdahale konusunda çok daha etkin bir hale gelmiş olacak.

 

PARK VE SERA ÇALIŞMALARI: AK köprü üçüncü etap park işi tamamlanmak üzere. Yeni parklar yapmaya devam ediyoruz. Süphan Mahallesine 5 adet çiçek serası yapıyoruz. Gelecek yıl kendi imkânlarımızla, kendi ürettiğimiz çiçekler ile kavşaklarımızı, caddelerimizi ve sokaklarımızı donatacağız.

 

PLANLANAN VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇALIŞMALARI

TOPRAK KALE PARK ÇALIŞMASI: Toprak Kalede belediyemizin eski bir asfalt plenti var, gidip yerinde yaptığımız inceleme ile artık devrini tamamlamış olduğunu gördük. Orayı boşaltıyoruz, orada 63 dönümlük alanımız var, yanında bulunan hazine arazisini de projeye dahil edilerek büyültülebilir. Oraya yeşil alan yapmak için proje çalışmasını başlattık. O alana hem civardaki vatandaşlarımız hem de şehir merkezine yakın olması nedeniyle herkesin ilgi göstereceğini düşünüyorum.  Oraya giden caddeyi de elden geçirerek, oranın çölü andıran görüntüsünü değiştirmek istiyoruz. Kaleye doğru da ışıklandırmalar ve dokunuşlarla o bölgeyi vahaya dönüştürme arzusundayız.

 

MURADİYE ŞELALESİ: İlimizin Turizm değerlerinden ve coğrafi güzelliklerinden olan Muradiye şelalesi büyük ilgi çekiyor. Ancak yapılacak bir çevre düzenlemesi ile çok daha ilgi çekeceğini düşünüyoruz.  Muradiye Kaymakamlığı’nın bir proje çalışması olmuştu, onun üzerinde çalışıyoruz, bu kapsamda oraya da bir dokunuş yapmak istiyoruz.

 

İSKELE HAVAALANI REKREASYON ALANI: Bir büyük prestij proje olarak iskele havaalanı arasındaki   yaklaşık 7 Km’lik sahil alanında rekreasyon çalışmayı yapmayı planlıyoruz. Bu bizim hayalimiz, bir proje olarak alanı yaklaşık olarak 2 milyon metre karedir.  Güzel sahilleri, sazlıkları, düzenleme yapılması halinde spor alanları, yeni kafeleri, yürüyüş alanları, bisiklet yolları, sazlıkların arasında ahşap yürüyüş yolları ile hakikaten bir prestij çalışması olacak. Hem turizme hem şehrin ekonomisine çok değer katabilecek ve beni de çok heyecanlandıran önemli bir iştir.  İnşallah bu kış hazırlıklarını yapıp, kaynağını temin edebilirsek, bunun için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki inşaat sezonu başında orada etap etap bir çalışmayı başlatmak istiyoruz. 

 

ŞEHİR İÇİNDE ALTERNATİF YOLLAR: Gelecek yıl şehir içindeki trafik sıkışıklığını hafifletmek için alternatif yollar yapmak istiyoruz. Beşyol Kavşağı’nın sıkışıklığını telafi edecek, beşyol trafiğe kapatıldığında alternatif yollarla çevre yollara bağlanabilecek yeni yollar açmak istiyoruz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. İnşallah bu şekilde de şehrin trafiğine bir rahatlama sağlayacağız.

 

YENİ HÜKÜMET KONAĞI YAPILACAK: Yeni bir hükümet konağı çalışmalarına başladık. Projesini yaptırıyoruz. Geçen hafta proje firması geldi, çalışmalarını gözden geçirdik. Van’a yakışan çok güzel bir proje hazırlatıyoruz. Nihai halini aldığında sizlerle paylaşacağım.  YİKOB’un hizmet ettiği, şu anda Tuşba Kaymakamlığı’nın bulunduğu, eski özel idare alanında 27 dönümlük arazide yapılacak.   Çok güzel ve görkemli, Van’a ve devletimizin büyüklüğüne, ihtişamına yaraşır güzel bir proje hazırlıyoruz. O projeyi bitirdiğimizde ihalesini yapacağız. İçişleri Bakanlığı yatırım programında olan bir iş, orayı tamamladıktan sonra da mevcut yerimizi yeşil alan ve park olarak da halkımızın istifadesine sunmak istiyoruz.

 

İLAVE KAT TALEPLERİNİ REDDEDİYORUZ: Arkadaşlar kilitlenen bir şey yok. Bir kez biz insanların hakları olan bir şeyi insanlardan esirgiyor değiliz.  Bir kez bu şehrin Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013 yılında yapılmış 1/5000 lik nazım imar planı var. Buna uygun da ilçelerde uygulama imar planları var.  Buralarda şehrin bölgelerinde 3 kat, belli bölgelerinde 5 kat, belli bölgelerinde ise 7 kat ve üstü olarak bu planda katlar verilmiş. Bunu ben yapmadım, şu anda Van ilindeki geçerli planlar da bunlar. Bunlar yapılırken de Van’ın nüfusu, önümüzdeki dönemlerde olabilecek nüfusu da hesaba katarak, caddelerin genişlikleri, büyüklükleri, yeşil alanlara kadar, diğer sosyal donatı alanlarına kadar, yaşayacak nüfusun sayısına kadar, herşey hesaplanıyor. İmar işi bir matematik işidir. Buna göre en uygun olan yükseklikler, yoğunluklar, ticari alanlar, fonksiyonlandırmalar yapılıyor. Benim uzmanlık alanım değil ancak Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda çalıştığım için imar işine kıyısından köşesinden ulaşmış birisiyim.

 

Şimdi burada talep edilen şey genel bir imar revizyonu değil, talep edilen parsel bazında benim 5 katımı 6 kata, 6 katımı 7 kata 8 kata çıkaralım talebidir. Bu doğru bir yaklaşım değildir arkadaşlar, bu şehirde imar planında genel bir sıkıntı varsa genel olarak revizyon şeklinde yapmak gerekir ki az önce bahsettiğim yeşil alan ve sosyal donatılar da gözönüne alınmalı.

 

İmar planında 5 kat olarak gözüken birada veya parselde siz 7 veya 8 kat verirseniz, oto parktan başlayarak, yeşil alan, sosyal donatı alanları, kanalizasyon, içme suyundan başlayarak ciddi sıkıntılar ortaya çıkar. Biz sabah kalkıp da burayı 7 katlı yaptım diyemeyiz.  Bunun bir hesabı ve matematiği var, her şey ona göre planlanıyor. VASKİ ona göre yatırım yapıyor, suyu kanalizasyonu ona göre yapıyor, biz yeşil alanı ona göre hesaplıyoruz.

 

 Çok açık bir şekilde söylüyorum, Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü bu planı yaptı, oradan Çarşamba günü bir genel müdür yardımcısı, daire başkanı ve birkaç tane uzman beraber geliyorlar. Oturacağız, belediyenin imar daire başkanı, merkezdeki ilçelerimizin belediye başkanları, onların imar müdürleri ve genel sekreterimiz. Bu vatandaşlarımızın talepleri var Büyükşehir’de örnek olarak bakacağız. İlk görüşmemizde bunun olamayacağını bana söylediler, ancak gelip bakalım, somut örnekler üzerinden bakalım dediler.

 

Kamuoyunun bu konuda mutlaka doğru bilgilendirilmesi lazım arkadaşlar.  Bu konu şehrin geleceği ile alakalı bir konu. Biz buralı değiliz, görev süremizi bitirince ayrılırız bu şehir sizin şehriniz, bu şehri sizin çok sahip çıkmanız gerekir. Burada bir kat fazla almak için cami çıkışında bana bir kat verir misin diyebilecek bir noktada, bu kabul edilebilir bir şey değil.  Şehircilik ilkeleri bakımından imar planı temel ilkeleri bakamından kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Dolayısıyla biz, büyükşehir olarak benim dönemim ile ilgili olarak bu tür ilave kat taleplerini reddediyoruz. Ama eğer bir ihtiyaç varsa, yeni yerleşim yerleri oluşturmak bizim görevimiz, yeni alanlarla bu şehrin merkezindeki sıkışmışlığını aşmamız lazım. O da bizim görevimiz yapmamız lazım.

 

Tek tek parsel veya ada bazında sana 6 kat, sana 7 kat, sana 8 kat verdim diyerek bu şehre büyük bir kötülük yapmış oluruz, bunu bizden kimse beklemesin. Çok net bir şekilde buradan ifade ediyorum. Ancak her şeye rağmen mevzuatı da bilmeme rağmen, yine de taleptir geliyor, Çevre Şehircilik Bakanlığı bu işin uzman bakanlığıdır. O heyetle Çarşamba günü oturacağız, bu taleplerin hukuka, imar planlama ilkelerine uygun olup olmadığına, nasıl karşılanabileceğine, nasıl karşılanamayacağına bakacağız ve birlikte tartışacağız. Şayet bizim yaptığımız bir eksiklik varsa onu da tamamlayacağız.

 

Ama burada sanki vatandaşın bir hakkı varmış da belediye bu hakkı vermiyor gibi bir algı külliyen uydurmadır. Zaten imar planında 5 kattır, istenen bunun üzerinde katlardır. Yani hakkı olmayan bir şeyi istiyor. Bunu hasseten altını çizerek tekrar söylüyorum. Bir mağduriyet oluşturulması söz konusu değildir. Bir bina 8 katlı yapılıyor da 5 katlı yapılamıyor mu, inşaat sektörünün önünü nasıl kapatıyor? Burada istenen talep haksız bir taleptir, onun için biz buna karşı duracağız.

 

5 kat yerine 7 kat verelim ama senin kazandığın paranın şu kadarını da en iyimser şekilde söylüyorum belediyeye getir ver. Bu bundan başlayan bir süreçtir, spor kulüplerine giden, başka yerlere giden bu şekilde maalesef imar üzerinden dedikosu bir şehri bitiren işlerdir bunlar. Ekip arkadaşlarla birlikte bunlara girmeyeceğiz. Biz bunları yapmayacağız, çünkü biz hukuku temsil ediyoruz, netice itibariyle ben valiyim aynı zamanda, dolayısıyla bir takım hukuka uygun olmayan talep ve tasarrufları karşılamamız mümkün olmayacaktır.  Bunu buradan tüm kamuoyuna çok net ve şeffaf bir şekilde açıklıyorum. Şayet yanlış karar alıyorsak, devletin adli mercileri var, belediye meclisinin kararını götürür, yargı bizi haksız bulursa da 30 gün içerisinde de yargının kararını yerine getiririz.

 

GÖLGESİ KALMAYINCAYA KADAR TERÖRLE MÜCADELE EDECEĞİZ

Terörle ve uyuşturucu ile mücadele bizim öncelikli çalışma alanlarımız. Gerçekten güvenlik güçlerimiz cansiperane çalışıyor. Bu şehrin huzur ve güvenini sağlamaya özel gayret gösteriyoruz. Çünkü her ekonomik faaliyet, turizm, tarım ve hayvancılığın gelişmesi şehrin huzuru ile alakalı. Bu şehrin turizmi ve ticareti gelişecekse, bu şehre dışarıdan turist gelecekse, bu şehre dışarıdan yatırımcı gelecekse, bu ancak Van’ın huzur ve güveninin sağlanması ile mümkündür. Huzur ve güven ortamı olmayan hiçbir yere hiçbir yatırımcı gelmez. Dolayısıyla bizim öncelikli konumuzdur, ciddi operasyonlar yaptık, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu şehre, bu şehrin ilçelerine, bu şehrin mahallelerine terörün gölgesi düşmeyinceye kadar da bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hükümetimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda kararlılık mesajlarını hepimiz biliyoruz, o talimatlar bize yazılı olarak geliyor. Biz de bütün imkânlarımız ve halkımızın da desteği ile terörle mücadeleyi başarılı bir şekilde sürdürüp artık terörü bu şehrin gündeminden çıkaracağız.

 

UYUŞTURUCU TACİRLERİNE ASLA FIRSAT VERMEYECEĞİZ

Uyuşturucu ile mücadele emniyet ve jandarmaya özel olarak talimat verdiğim bir konudur. Tabi kendi görevleri yapacaklar ama bizzat ilgileniyorum. Bizim yakaladığımız esrar ve eroin maddesi olarak Türkiye’de ilk sıradayız, hakikaten geçtiğimiz yılları da çok aşacak şekilde yakalamalar gerçekleşiyor. Emniyetimizi ve jandarmamızı tebrik ediyorum. Bu tacirlere asla fırsat vermeyeceğiz ve çalışmalarımız bu alanda yoğunlaşarak devam edecek. 

Van Postası Haber