Van Bil Koleji Kurucu Müdürü Hemedoğlu’dan önemli açıklamalar

Van Bil Koleji Kurucu Müdürü Abdulmenaf Hemedoğlu eğitim camiası olarak, dünya olarak yüz yüze eğitimin dışında uzaktan eğitim seçeneğinin farkında olduklarını belirterek, öğrencilerin, velilerin, öğretmenler olarak kendilerinin bu

Van 23.06.2020 12:11:57 0
Van Bil Koleji Kurucu Müdürü Hemedoğlu’dan önemli açıklamalar
Tarih: 01.01.0001 00:00

İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL

Mart ayı itibariyle tüm dünyada etkisini gösteren Koronavirüs önlemleri kapsamında bilgiler veren Van Bil Koleji Kurucu Müdürü Abdulmenaf Hemedoğlu, 16 Mart itibariyle öğrencilerine online programlar üzerinden ders vermeye başladıklarını ifade etti.

Müdür Hemedoğlu önemli uyarılarda bulunarak, “Daha önce uzak tutmaya çalıştığımız mecralara yetişkinler olarak bizler çocukları bunlara girmeye zorladık. Buda kendi içerisinde ciddi bir sıkıntı oluşturuyor” dedi.

Müdür Hemedoğlu, bilgisayar başında sadece yüzünü gördükleri, sesini duydukları bir çocuğun 15 çocukla birlikte bağlandığı, hepsiyle teması sadece göz üzerinden sağladıkları, yeteneklerinin kısıtlandığı bir ortamı kullanmaya çalıştıklarını söyledi.

“16 MART’TAN İTİBAREN ONLİNE PROGRAMLAR ÜZERİNDEN DERSLERİMİZİ VERMEYE BAŞLADIK”
20 Mart itibariyle yüz yüze eğitimin Türkiye çapında başladığını belirten Hemedoğlu, “Okullarımızda 13 Mart itibariyle resmi yazılarla eğitim öğretime ara verileceği ve artık yüz yüze eğitimin başlayacağı tebliğ edildi. 16 Mart’tan itibaren 1 haftalık Nisan ayında uygulanması gereken ama öne çekilen bir ara tatil haftası vardı. 20 Mart itibariyle yüz yüze eğitim Türkiye çapında başlamış oldu. Biz Bil Koleji olarak o ara tatili de kullanmaksızın 16 Mart’tan itibaren çocuklarımıza bilgisayar, telefon veya tablet üzerinden erişim sağlamak kaydıyla, online programlar üzerinden derslerimizi vermeye başladık. 19 Haziran gününe kadar bunu günlük periyodik olarak devam ettirdik. Okulumuzun ana sınıflarında günde birer saat, ilkokulda günde 3 saat, ortaokulda 4 saat uzaktan eğitim yaptık. Ayrıca bunu yaparken de, çocuklarımızın ders programlarını günlük olarak yayınlanan EBA TV’deki programları da takip edebilecekleri bir opsiyonda sağlamış olduk. Olabildiğince çocukların derslerinin gelmediği saatlere bizim dersleri koyduk. Dolayısıyla isteyen öğrenci ve velimiz aynı zamanda da EBA üzerinden de bunları takip ettiler. Ayrıca uygulamalı dersler dediğimiz müzik, beden eğitimi, görsel sanatlar derslerimizi de hafta sonuna koymak suretiyle öğrencilerimizin hafta sonları da öğretmenlerimizle ve arkadaşlarıyla buluşabilecekleri bir programı harekete geçirmiş olduk” diye konuştu.

“ONLİNE DENEME SINAVLARIMIZI BİR BÜTÜN OLARAK BU SÜREÇTE TAKİP ETTİK”
Velilerden, öğrencilerden ciddi bir katılım ve ciddi bir beğeni olduğunu söyleyen Hemedoğlu, “Bugüne kadar öğrencilerimizin son dönemde bağlanma durumları düşmekle beraber yüzdelik düzeyleri oldukça yüksek. Öğretmenlerimizin takip süreleri ve süreçleri son derce ciddi ve yerinde oldu. Veli toplantılarımızı, ödev takiplerimizi, ortaokuldaki sınav gruplarında yaptığımız online deneme sınavlarımızı bir bütün olarak bu süreçte takip ettik. 8. Sınıflar için ayrıca kitapçıkların veliler tarafından okuldan alınması kaydıyla evlerine gönderdik. Optiklerini bazen okula getirterek, bazen de optikleri bilgisayarda işaretleyerek öğrencilerin kitap üzerinden yapmış oldukları denemeleri de bu süreçte yaptık. Bugün Türkiye genelinde Liselere Giriş Sınavı yapılıyor. Her öğrenci kendi okulunda sınava girecek. Dolayısıyla bizim öğrencilerimiz de bugün kendi salonlarımızda sınava girdiler. Bu maratonun son ayağını da yerine getirmiş olduk. Buradan bu vesile ile bütün öğrencilere sınavda başarılar diliyorum. Haklarında hayırlısının olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 

“ÖĞRENCİLERİN, VELİLERİN, ÖĞRETMENLER OLARAK BİZLERİN BU SÜRECE ADAPTE OLMASI ZOR BİR SÜREÇTİ”
Eğitim camiası olarak, dünya olarak yüz yüze eğitimin dışında uzaktan eğitim seçeneğinin farkında olduklarını belirten Hemedoğlu, “Belli aralıklarla kullanılan bir şeydi. Fakat bu düzeyde online ve sürekli kullanma deneyimi yaşamış değildik. Dolayısıyla öğrencilerin, velilerin, öğretmenler olarak bizlerin bu sürece adapte olması da zor bir süreçti. Daha önce uzak tutmaya çalıştığımız mecralara yetişkinler olarak bizler çocukları bunlara girmeye zorladık. Buda kendi içerisinde ciddi bir sıkıntı oluşturuyor. Beraberinde şu gelecek muhtemelen; bu kadar alıştırdığımız, zorladığımız araçları yarın, öbür gün terk etmelerini isteyeceğiz. Böyle bir sıkıntı da bizleri bekliyor. Yüz yüze eğitim sırasında okulun avantajları, okulun imkânları, okulun sıcaklığı, iklimi bunu aşmada faydalı olacak fakat ödev yapmayla ilgili evlerine döndüklerinde dünkü bu yaşamları veya alışkanlıkları sık sık çocukların önüne çıkacaktır. 2 Haziran’dan itibaren ana sınıflar, kreşler, gündüz bakım evleri açıldı. Bu kapsamda bizim de okul öncesi sınıflarımız açıldı. 1 Haziran’dan itibaren Bakanlığın talimatları doğrultusunda açtık. Fakat süreç bakanlık tarafından çok ciddiye alınıyor ve bununla ilgili önlemler çok üst düzeyde isteniyor. Okullardan taahhütnameler alındı, velilerden taahhütnameler istendi. Bu taahhütnameler içeriğine bir bütün olarak sınıf mevcutlarının yarıya indirilmesinden tutalım, günlük ateş ölçümleri, bina içerisinde izolasyon odası, dış kıyafetle, iç kıyafetin ayrı olması, yemekhanede birer metre mesafeyle oturtulması, dışarıdan hiçbir şekilde içeriye veli de olsa kimsenin alınmaması, dezenfektan, temizlik, sabun, hijyen, günlük havalandırmalar, periyodik bakım ve temizlikler son derece titizlikle takip ediliyor. Bizde bunları yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

“YENİ ŞEYLER EDİNDİK, YENİ ŞEYLER ÖĞRENDİK”
Velilerle sıkı bir iletişim halinde olduklarını söyleyen Hemedoğlu, “Çevrelerinde, kendilerinde, çocuklarında, yâda temasta bulundukları kişilerden, hastalıkla ilgili en ufak bir belirti, durum, şikâyet vs. olduğunda bunların hiçbir şekilde okula getirilmemesi, okula gelmemeleri, çocuklara temas etmemeleri takip ettiğimiz diğer hususlar. Bütün bunlar bizim için zor süreçler. Sınıflara girdiğimizde bizim mevcutlarımız 20 veya 20’nin altında oluyor genelde. 15-20 öğrenci ile yüz yüze, çak yaparak, sarılarak, el ele tutuşarak eğitim ortamında oyunlar oynayarak bu işi yapıyoruz. Bilgisayar başında sadece yüzünü gördüğümüz, sesini duyduğumuz bir çocuk 15 çocuk ile birlikte bağlandığı, hepsiyle teması sadece göz üzerinden sağladığımız, yeteneklerimizin kısıtlandığı bir ortamı kullanmaya çalıştık. Buda bize birçok şey kattı. Yeni şeyler edindik, yeni şeyler öğrendik. Bu platformları kullanma becerilerimiz gelişti. Çocuklarımız bilgisayarın sadece oyun veya film izlemek, müzik dinlemek için değil, eğitim içinde kullanılabildiğini, uzun süre sayılabilecek bir dönemde deneyimlemiş oldu. Benzer bir durum olur veya mevcut süreç umulmadık bir yere dönerse, tekrar böyle bir şeye döndüğümüzde biz dünden daha deneyimliyiz, daha tecrübeliyiz, daha güçlüyüz. Çünkü sisteme ilk giriş yaptığımız zamanlarda internet bağlantıları, bilgisayarların bazılarında bağlanma sıkıntıları, programı kullanma becerileri, programların özellikleri, programların nitelikleri, programlardaki bazı ayarları, mikrofonları açma, kameraları açma, söz hakkı verme, tahtayı kullanma gibi şeyleri hem biz öğrendik, geliştirmiş olduk hem de çocuklarda bunlarla ders yapmayı öğrenmiş oldular. Bu anlamda çok faydalı bir ortam sağladı. Ama derseniz ki yüz yüze eğitimin yerini tutar mı, bunun tartışılacak bir tarafı yok ve bu tutmaz. Çünkü biz anaokul, ilkokul ve ortaokul çocuklarına hitap ediyoruz. Çocuklarımız oynamalı, sarılmalı, koşturmalı, arkadaşlarıyla şakalaşabilmeli, bir araya gelebilmeli, öğretmenleriyle yakın temas içerisinde olmalı. Bütün bunların sınırlandığı bir ortamdı. Bunun yerini tutmayacaktır. Sabahtan akşama kadar kahvaltı, öğlen yemeği, okuma saatleriyle birlikte 8 saat ders yapıyoruz. Bütün bunların yerini tutacak bir uzaktan eğitim saati ve zamanı olması mümkünde değil zaten” ifadelerini kullandı. 

“KAYITLARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Yeni eğitim ve öğretim yılı kayıtlarına da değinin Hemedoğlu, “Biz bursluluk ve kabul sınavımızı Ocak ayında yapmıştık. Erken kayıtlarımızdan dolayı sınavlardan hemen sonra Şubat itibariyle başlatmıştık. Mart, Nisan itibariyle devam ettirecek. Fakat bu süreç yaşanınca bu iş sekteye uğradı. Özellikle Ramazan Bayramı’ndan sonra bazı normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte insanlar daha rahat kayıt için gelebilecek imkânları yakalamış oldular. Şuanda kayıtlarımız devam ediyor. Çalışmalarımızı yapıyoruz. Erken kayıt dönemimiz 15 Haziran itibariyle sonlanmış oldu. Velilere sosyal medya hesaplarımız üzerinden bunu duyurduk. Şuanda kayıtlarımız devam ediyor. Yine velilerimizin özellikle üst sınıflardaki çocuklarımızın başarı durumlarını göz önünde bulundurarak başarı bursu da veriyoruz. Beraberinde yine diğer sınıflarımızda yine liste fiyatlarımızda belli oranlarda sınıf bazlı olabildiğince şartlarımız çerçevesinde yardım olabileceğiz listeler üzerinden belirlenmiş fiyatlarımızda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim şuanda devam eden eğitim öğretim yılında 675 öğrencimiz vardı. Önümüzdeki yıl için 700’ün üzerinde kayıt yapmayı hedefliyoruz. Şuanda bunun yarısını geçmiş durumdayız. Bu sıkıntılı ve sekteli sürece rağmen, dediğim gibi süreç tersine dönmez ve çok olumsuzluğa evirilmezse biz hedeflerimizi gerçekleştirmiş, 15 Ağustos itibariyle de erkenden eğitim öğretime başlamış olacağız. Bütün öğretmenlerimizle, öğrencilerimizle, veli adaylarımızla görüşmelerimiz 15 Ağustos itibariyle bütün okulumuzda eğitim öğretime başlayacağımız yönündedir. Bunun için tedbirlerimiz, programlarımızı, uygulamalarımızı hazırlamış bulunuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR