Van'da berivanların zorlu yayla yolculuğu

Van’ın Bahçesaray ve Gürpınar ilçelerinde Berivanlar koyun sağımı için kilometrelerce yol yürüyüp bazen de At sırtında yolculuk yaparak koyun sağmaya gidiyor.

Van 17.08.2021 21:28:28 0
Van'da berivanların zorlu yayla yolculuğu
Tarih: 01.01.0001 00:00

VANGÖLÜ TV ÖZEL

Berivanlar, kışın yoğun yağış alan bölgelerde yeşile bürünen yaylalarda şifalı otlarla beslenen hayvanları sağmak için her gün sürülerinin bulunduğu bölgeye gidiyor. Yaklaşık 2 saat süren sağım sonrası sütler, süzgeçten geçirilerek başka bir kaba boşaltılıyor. Sağımın ardından da aynı yolu kullanarak evlerine dönüyor.
Günde iki kez yaylada sağım yaptıklarını dile getiren berivanlar, koyunları bin bir türlü zahmetle sağıyoruz. Sağdığımız hayvanların sütünü ise, peynir ve yoğurt yapıp satarak aile bütçesine katkı sağlıyoruz ifadelerine yer verdiler.

“SAATLERCE YÜRÜYORUZ”
Yaylaya zorlu şartlarla geldiklerini ifade eden Berivan Hatice, “Yayla yollarımız çok uzak, saatlerce atlara binip geliyoruz. Koyun sağımını bitirdikten sonra sütlerimizi atların sırtına yükleyerek evimize dönüyoruz. Bu yıl yağış olmadığı için süt verimi de çok az, her yıl sütümüz çok olurdu ve satardık ama bu sene ev halkına bile yetmeyecek sütler.” dedi.
İsmini vermek istemeyen Berivan olan vatandaş da, “Koyun sağmaya geliyoruz. Yollarımız çok uzak bu yıl yağışlar olmadığı için hayvanlarımız yeterince beslenemiyor ve hasta. Sütlerimizi eve götürdükten sonra yoğurt, peynir yapıyoruz. Yaptığımız peynirlerin içine de dağlarda topladığımız otları koyarız. Bütün yaşamımız da süt ve pancar üzerinedir” Şeklinde konuştu.

“KURAKLIKTAN BU YIL SÜT VERİMİ ÇOK AZ”
Yaylalara gelip koyun sağmanın çok zor olduğunu ifade eden Nazlı adında Berivan da, “Yaylalara at sırtında geliyoruz. Yaklaşık 100 koyun sağıyorum. Koyun sağarken hayvanlarımızın başını çocuklarımız tutar ve öyle tamamlarız. Bu yıl kuraklık olduğu için pek fazla sütümüz yok. Bu yıl yeterince süt tutamadığımız için peynir almak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Köyde çobanlık yapan ve ismini vermek istemeyen vatandaş ise, şu ifadelere yer verdi;
“Çobanlık yapmak çok zor. Yaklaşık Bin 100 hayvan bakıyorum. Bölgede kar yağışı başlayana kadar dağlarda hayvanları otlatıyoruz. Kış bastırınca hayvanları köye götürüp ahırlarda besliyoruz. Ek parası olduğu için bu zorlu işe katlanıyoruz. Baktığımız koyunlar da norduz koyunudur”.

Kaynak Vangölü Tv


Anahtar Kelimeler: