Van'da yapı ruhsatı almanın tam zamanı

13 milyon konutun imar ve ruhsat sorununu çözecek imar barışı 81 il gibi Van’ı da yakından ilgilendiriyor. İmar barışıyla 1984 yılından bu yana imar ve gecekondu mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş ve şu anda inşa halinde olan büt

Van 4.09.2019 17:40:41 0
Van'da yapı ruhsatı almanın tam zamanı
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

İmar barışından elde edilen gelirin, deprem kuşağındaki Türkiye’nin afete hazırlık kapsamında kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak olması ayrı bir önem oluşturuyor. Hükümet, yıllar içerisinde sanayinin ve hizmet sektörünün gelişmesi, kırsal alanlarda tarım ve hayvancılık sektörünün gerilemesi sonucu şehirlerde ortaya çıkan hızlı kentleşmenin getirdiği çarpık yapılaşmayı giderecek önemli bir adımı hayata geçirdi. Yapılan imar barışı tüm Türkiye’de olduğu gibi Van için de büyük önem taşıyor. 

Konuyla ilgili  konuşan Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, imar barışı Van’a hayat kattığını söyledi. Özdek, “yapılan imar barışında yine çoğu vatandaşımız yararlandı ama birçok vatandaşımız ise bundan habersiz, uzatılan imar barışında bütün vatandaşlarımızın bilinçlenmesi ve bundan faydalanan vatandaşlarımız gibi faydalanmalıdır.” dedi.

RUHSATSIZ YAPI İSİMSİZ İNSAN GİBİDİR
Van’ımızın şuan mevcut olan yapısal konumu geçmişten beri yapıların ruhsatsız olarak yapıldığını biliyoruz, bölge olarak vatandaşlarımızın ruhsata önem vermediğini görmekteyiz. Son çıkan imar yasaların içinde imar barışı da söz konusu oldu. İmar barışı gerek ulusal anlamda, gerekse de Van’da çok olumlu tepkilerle karşılandı. Van bölgesinde birçok kaçak yapı söz konusu ve Türkiye’nin tamamı yine Van gibi kaçak yapı söz konusu bu yapılan imar barışı kaçak yapıların kayıt altına alınması, yapı kayıt belgelerinin alınması, ülkemiz ve ilimiz açısından çok faydalı bir çalışma. İmar barışından vatandaşlarımızın tamamen yararlanmasını istiyoruz. İmar barışı demek yapının kayıt altına alınması demek, yapının bir kayıt belgesinin olması demek. Bir yapı ruhsatsız ise isimsiz bir insan gibidir. Yapılan yapıların mutlaka kayıtta olması gerek, imar barışı da bu konuda ülkemiz ve ilimiz için bir fırsat olmuş durumda.” diye konuştu.

VAN’DA Kİ YAPILARIN YÜZDE 45’İ KAYITLI
İmar barışının Van’a hayat kattığını anımsatan Özdek, “Van halkı olarak imar barışı adı altında bu fırsatı iyi bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Van halkı son çıkan imar barışından sonra yüzde 45’lik bir kayıt söz konusu oldu, şuan Van’da bulunan yapıların yüzde 45’i ruhsatlı yapı. Bundan sonra yapılan yapıların gerek bina, gerek dükkân olmak üzere, bunların artık tamamının kayıt altına alınması lazım. Van’da şuan birçok eski yapı bulunmakta, bu yapıların imar barışından faydalanması lazım, bu fırsat göz ardı edilmemelidir. Van olarak bir deprem geçirdik, depremden sonra yapı kayıt belgeleri verilmeden önce deprem geçirmiş yapı denetlenmeli. Şuan var olan binaların depreme ne kadar dayanıklı olduğunun analizi yapılması gerekiyor, dikkat edilmesinin sebebi ise depremlerde can kaybı yaşıyoruz. Bugün Van’da imar barışının olumlu karşılandığını, bilmeyen vatandaşlarında haberdar olması gerektiğini buradan duyurmak istiyorum, imar barışının topluma fayda getireceğini, bina ve yapılara değer katacağını ekonomik olarak ta topluma fayda sağlayacağını unutmayalım.” İfadelerini kullandı.

BÜTÜN VATANDAŞLAR İMAR BARIŞINDAN FAYDALANMALI
Uzatılan imar barışı süresinde vatandaşlara imar barışından faydalanması için çağrıda bulunan Özdek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kaçak yapılaşmanın bu güne kadar imar barışının gelmemesinden dolayı insanlarımız da bu konuda gayreti yoktu, çevre şehircilik bakanlığının bu konuda yaptığı imar barışının gerek ülkemize, gerekse de ilimize olduğunu düşünüyoruz. Bu güne kadar imar barışından faydalanmamış olan vatandaşlarımızın imar barışından yararlanması için bir fırsat daha oldu, mutlaka imar barışından yararlanmaları gerekiyor. İmar barışı noktasında vatandaşlarımız bilgilendirilmedi bununla ilgili bir tanıtım semineri de düzenlenmedi, insanlarımız kulaktan dolma ve televizyondan görmüş olduğu haberlerle, gidip imar barışından faydalanmanın peşine düştü. Bugün imar barışının süreside uzatıldı,2019 yılın aralık ayına kadar süresi uzatılmış olan imar barışının insanlara fayda getireceğini, yapı sahiplerinin muhakkak imar barışından faydalanması gerekiyor. Sürenin uzatılması insanları rahatlattı, Van’da imar barışından faydalanamayan diğer yüzde 45 ise bu uzatılan sürede imar barışından faydalanmalarını bekliyoruz.”

İMAR SORUNU ÇÖZÜLSÜN
Van’ın imar sorunun olduğuna değinen Özdek, “Van’ın bir imar sorunu var, Van’ın bu imar sorununa derhal bir el atılmalı. Van’da var olan imar sorunundan dolayı bu kadar kaçak yapısı sayısı yüksek. Van’ın iyi bir imar yapısı yok. Belediyelerin bir an önce Van’ın imarına el atması gerekiyor. Açılmamış yollarımız açılmalı, alt ve üst yapı sorunlarımız giderilmeli, buda ilimiz için daha ileri daha sağlıklı daha rahat bir il olması için önemli. Buradan bursa, Diyarbakır ve birçok ile baktığımız zaman yeni şehir, eski şehir diye ikiye ayrılıyor ama biz Van olarak yerimizde sayıyoruz. Çevre yolunun bir an önce açılması tamamlanmasını istiyoruz, 10 yıldır Van’da bir çevre yolu yapılacak ama bir türlü yapılmadı, bakanlar geliyor, gidiyor ama bununla ilgili kimse bir çalışma yapmıyor, derhal çevre yoluna el atılsın, yetkililere sesleniyoruz, Van için elini taşına koysunlar.” Şeklinde konuştu.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR