Van esnafından seyyar satıcı sorununa çözüm çağrısı

Van’ın Bahçıvan Mahallesi Hacı Osman Camii yakınlarında bulunan ilin ilk ‘Giyimciler Çarşısı’nın esnafı ve otelciler mağdur.

Van 9.10.2019 14:48:56 0
Van esnafından seyyar satıcı sorununa çözüm çağrısı
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Van’da semt pazarlarının kurulmasına rağmen buralara gitmek istemeyen seyyar satıcıların merkezdeki sayısı her geçen gün artıyor. Van Belediyesi eski başkanı Burhan Yenigün döneminde hayata geçirilen semt pazarları ile Van, boşalan sokaklarla rahat bir nefes almıştı. 

Pazarların kurulmasının üzerinden uzun bir süre sürenin geçmesine rağmen tekrar çarşı merkezine akın eden bir grup seyyar satıcı, konuşlandıkları yerlerden vazgeçmek bilmezken, her geçen gün bu sayının arttığı gözlemlendi. 

Hacı Osman Camii etrafını adeta mesken tutan seyyarlara yönelik ilgili belediyelerin çalışmaları yetersiz kalırken, aynı manzaranın şehrin birçok noktasında yaşandığı görüldü. Çirkin görüntü oluşturan bu manzara zaman zaman trafiğin de aksamasına neden olurken, kaldırımlarda adeta işgal altına alınmış durumda. İşgal nedeni ile yollarda yürümek isteyen vatandaşlar ise araçların geçişini engelliyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç, yetkililere seslenerek olumsuz görüntü barındıran sokakların temizlenmesi gerektiğini söyledi. 

BIRAKIN KALDIRIM İŞGALİNİ, CADDELER İŞGAL EDİLİYOR
Yeşilağaç, “Van’da sadece bitpazarının bulunduğu nokta değil, Maraş caddesinde bulunana Akdamar otelinden, Şişli öğretmenevine oradan, Zübeyde hanım caddesine, oradan sıhke caddesi, Urartu otelinden, egemenlik caddesinden Kültür Tiyatro Salonuna kadar Otellerimizin olduğu gölgenin tamamında bu sıkıntıları yaşıyoruz, ciddi anlamda sıkıntı teşkil eden bir sorun bu. Bırakın, kaldırımları, şuan caddelerin işgali söz konusu.” Dedi.

ERKEK BU SOKAKLARI RAHAT BİR ŞEKİLDE GEZEMİYOR, BİR KADIN NASIL GEZER
Van’da turist ve yerli vatandaşın söz konusu sokaklardan geçerken can korkusu yaşadığını ifade eden Yeşilağaç, “Turizmciler olarak ne gelen misafirlerimizi alabiliyoruz, Ne minibüs alabiliyoruz, ne Otobüs alabiliyoruz, nede misafirlerimizi çıkara biliyoruz.  Öyle bir duruma geldik ki ne misafir alabiliyoruz ne misafir verebiliyoruz. Gelen guruplarımızı alamıyoruz bu ciddi anlamda sıkıntı teşkil ediyor. Umarız bu sorunu bir çözüm bulurlar. Bahçıvan mahallesi üzerinde tezhag kuran seyyar satıcılar çakı, bucak gibi kesici aletler satıyor, bu durum sadece Van’a gelen turistlerimizi değil, burada yaşayanları da korkuyor. Bir erkek bu sokakları rahat bir şekilde gezemiyor, bir kadın nasıl gezer, nasıl korkmadan dolaşa bilir bu sokaklarda. Gelen turistlerimizin çoğu İran’dan gelen araçsız misafirlerdir. Bunun şikayeti çok geliyor. Bunun üzerine bizde gerekli kurumlara bu şikayetleri iletiyoruz ama her hangi bir çalışma yapılmıyor bile.” Diye konuştu.

VAN’I BU KİRLİ GÖRÜNTÜDEN KURTARALIM 
Otellerimizin çoğu bahçıvan mahallesi bölgesinde, burada da herhangi bir çalışma yapılmıyor diyen Yeşilağaç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Her tarafta bıçak satılıyor, her tarafta kesici malzemeler satılıyor, tehlikeli maddeler ve materyaller çok rahat bir şekilde satılıyor, buna müdahale edilmesi gerekiyor. Gelen misafirlerimizi rahat bir şekilde gezdiremiyoruz da, kaldırımlar gezilecek, yürünecek durumda değil.  Sokaklar işgal edilmiş durumda, kaldırım işgali de artık sorun değil, caddeler işgal ediliyor, yollar işgal ediliyor Van’a büyük zarardır bunlar. Yetkililerin biran önce bu pislikleri, görüntü kirliliğini ortadan kaldırsın. Biz turizm şehri diyoruz, Van’ın geleceği için hepimiz konuşuyoruz, sadece konuşmakla kalıyor böyle olmaması lazım, Van’ın bu sıkıntısı var ise bunun da çözülmesi lazım, sadece konuşmak ile sorunlar çözülmüyor. Bütün kurumlar, bütün odalar bir araya gelerek buna bir çözüm getirmeleri lazım. Sadece Twettir üzerinden bir sıkıntıyı dillendirmekle olmuyor, buna çözüm yolu sunulmalı, bu sorun için çözüm yolları aranmalı. Bir turizmci olarak bunu istiyoruz, Van’da ki bütün kurumlar birlik halinde Van’ın bu sorunu çöze bilir, çözebilecek güce de sahipler. Van’ı bu kirli görüntüden kurtaralım.” 

SOKAĞIN EN BÜYÜK SORUNU KALDIRIM İHLALİ VE SEYYAR SATICILAR
Yaşadıkları mağduriyeti dile getiren Esnaf Nedim Kına “Yıllardır burada esnafım, Eskiden Van’ın en işlek sokakları buralardı, şimdi yine bayram arifelerinde bu canlılığını koruyor. Bu sokakların en büyük sorunu seyyar satıcılar, kaldırım işgali ve park sorunu oldu. Bu güne kadar kimse bu soruna bir el atmadı. Esnaf olarak bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Buraya gelen millet artık alışveriş için gelmiyor, alışveriş yapanlar bu sokağa adım atmıyor, ya korkuyorlar, ya da araçlar ve kaldırım işgalinden dolayı sokağa giremiyorlar. Yetkililere çağrımız, biliyoruz belki yine boşa olacak ama bu soruna el atılsın.” dedi.

CAN GÜVENLİĞİ SORUNU YAŞIYORUZ
Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekiplerinin bu soruna artık el atması gerektiğini belirten Esnaf Cevdet Yamaç, “Burada esnaf da, vatandaş da can güveliği sorunu yaşıyor. Kaldırım işgali, araç işgali, en kötüsü de seyyar satıcıların işgali sokağı öldürüyor. Bütün ilçe insanı, köy insanı, şehir insanı burada alışveriş yapıyor, bayramdan, bayrama yoğun olur, kaldırım işgal edilir tamam ama bunun her gün olması işimize etki ediyor. Aşağıda Hz. Osman Camisi var oradan geçmek daha sıkıntı, normalde çakı, bıçak satmak yasak ama dizmişler yol ortasına satıyorlar. Bu şekilde kim olursa olsun, canından korkar. Yetkililerden talebimiz burada gerekli kontrol ve denetimlerin yapılması, sokak esnafı anca kira parasına çalışıyor, bu defa o para da seyyar satıcılara gidiyor.” diye konuştu.

HİÇ BİR SİYASİ PARTİ BURAYA UĞRAMADI
Bu duruma derhal müdahale edilmesi gerektiğini ifade eden İbrahim Öner ise, “Yıllardır sokaklarımız bu halde, gerek HDP, gerekse de Ak Parti dönemi olsun hiçbir belediyenin burada bir çalışma yaptığını görmedik. Bu sorumunuz çözmeleri için hangi kapıyı çalalım, bu şekilde her hafta nerdeyse haberciler geliyor bu sorunları gündeme getirmek için esnafta konuşmak istemiyor, biz konuşuyor, biz duyuyoruz buda gereksiz oluyor, Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Başkanlığına sesleniyoruz, burada illa birileri can verecek sonra mı önlem alınacak, Van’ın bu sorununa el atılsın. Eskiden turistlerin uğrak yeri olan bitpazarı şimdi adı gibi bit avlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR