Van Gölü havzasındaki 20 yıllık 'afet kodu' sorunu çözülüyor

Bitlis ve Van illerini kapsayan Van Gölü havzasındaki yerleşim alanlarında 20 yılı aşkın bir süredir devam eden “afet kodu” sorunun çözümü konusunda sona yaklaşıldı.

Van 17.08.2016 14:42:22 0
Van Gölü havzasındaki 20 yıllık
Tarih: 01.01.0001 00:00

Afet kodunun düşürülmesi konusunda ilgili birimler, milletvekilleri ve belediye başkanlarının katılımıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapılan toplantı neticesinde 1995 yılında 1655 koduna çekilerek afet kapsamına alınan Van Gölü havzasının afet kodunun 1652 - 1653 bandına çekilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

 

Bakanlıkta yapılan toplantı neticesinde karara bağlanarak onaylanmak üzere Bakanlar Kuruluna sevk edilen kararın bu yılın sonunda onaylanması bekleniyor. Kararın onaylanmasıyla birlikte Bitlis ve Van illeri ile ilçelerini kapsayan 20 yıllık afet sorunu sona ereceği gibi yıllardır afet kodu sorunundan kaynaklı olarak kirlilikle karşı karşıya kalan Türkiye’nin en büyük gölünün de artık kirlenmesinin önüne geçilmiş olunacak.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapılan toplantıya katıldıktan sonra ilçeye dönen Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, afet kodu sorunuyla ilgili müjdeli haberi verdi. Tatvan ilçesi başta olmak üzere Van Gölü havzasında 20 yılı aşkın bir süredir devam “afet kodu” sorunun çözümü konusunda sona yaklaşıldığını belirten Başkan Aksoy, “Bilindiği gibi Tatvan ilçemiz ve Van Gölü havzası 1995 yılında gölün yükselmesi sonucu afet kapsamına alınmıştı. Yaklaşık 20 yıldır bölgemiz 1655 metre koduyla afet bölgesi olarak ilan edilmişti. Zaman içerisinde göl çekildi, ancak afet kodumuz 1655 olarak sabit kaldı. Bu kodun 1655 olarak sabit kalması birçok vatandaşımızın yapı ve ikamet izni alamamasından kaynaklı bir mağduriyete sebep oluyordu. Bizde bu mağduriyetin giderilmesi noktasında yaklaşık 3 yıldır milletvekillerimizle birlikte çalışma yapıyoruz. Bunun neticesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ilgili tüm birimlerin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz toplantı neticesinde afet kodu ve yaşanan sıkıntıları bu toplantıda masaya yatırdık. Toplantı neticesinde afet kodunun düşürülmesi noktasında bir fikir birliğine varıldı. Şu anda 1655 olan kodun 1652 - 1653 bandında olması gerektiği, yapılan teknik çalışmalar neticesinde teknik açıdan kodun daha da aşağı indirilmesinin söz konusu olamayacağı tarafımıza iletildi. Dolayısıyla 1652 - 1653’te çoğu mahalle ve vatandaşımızın mağduriyetini giderecek bir kod seviyesidir. Daha ötesi zaten kıyı kenar çizgisine katılıyor. İnşallah ilgili birimler gerekli raporlarını topladıktan sonra AFAD İşleri Başkanlığı bu kararı Bakanlar Kuruluna takdim edecek. Çünkü afet kodu kararı bu kurul kararıyla gelmişti, dolayısıyla tekrardan bu kurul kararıyla kod düşürülecek. Tahminimce bu karar bu yılsonuna kadar Bakanlar Kurulundan çıkacaktır. Bu kararın çıkmasıyla yılladır devam eden bir sorunun çözüleceği gibi bir mağduriyetinde sona ermesini de sağlayacaktır. İnşallah 20 yıldır bu müjdeli haberi bekleyen mağdur vatandaşlarımız da artık bekledikleri bu haberi alacaklar. Bizde belediye olarak vatandaşlarımızın gerek yapılarını yapma ve gerekse onarma konusunda gereken kolaylığı sağlayacağız. Ancak vatandaşlarımız sahile yakın alanlardaki yapılarını yaparken biz buralarda herkesin göl manzarasından istifade etmesi adına çok katlı yapıların yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Burada yapılacak olan yapılar ancak plan ve proje dahilinde kademeli olarak yapılmasına müsaade edilecek” diye konuştu.

 

Afet kodu sorununun çözümüyle birlikte Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’ndeki kirliliğin de önüne geçileceğini kaydeden Başkan Aksoy, “Afet kodu sorunu nedeniyle birde Van Gölü’ne akan bir kanalizasyon sorunumuz vardı. Bu akıntı gölü kirletiyor ve çevreye kötü kokular yayılmasına neden oluyordu. Dolayısıyla yine afet kodu sorunu nedeniyle Van Gölü’ne akan bu kirliliğin önüne geçemiyor ve bununla ilgili yatırımlar da yatırım programlarının dışında kalıyordu. Afetin kalkmasıyla birlikte Van Gölü’ne direk akan kanallarında yeni ihalesi yapılan kanalizasyon ve iç suyu işimizin içinde değerlendirerek en azında göle akan bu kirli atıkları da arıtmaya verme imkanına da kavuşmuş olacağız. Bu sayede yıllardı afet kodu sorunu nedeniyle kirlilikle yüz yüze kalan Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün de artık kirlenmesinin önüne geçmiş olacağız” şeklinde konuştu.


YAZARLAR