Van Gölü’nde alınan tedbirler İnci Kefaline yaradı

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan, uçan balık olarak adlandırılan ve üreme dönemizde suyun tersine yüzüp görsel şölen oluşturan İnci Kefali (Van Balığı), alınan tedbirler sonucu hem boyunda hemde ağırlığında ciddi değişi

Van 8.09.2021 17:58:38 0
Van Gölü’nde alınan tedbirler İnci Kefaline yaradı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Konu ile ilgi Vangölü TV muhabirine konuşan Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, “İl müdürlüğümüz, jandarma, emniyet güçleri ve bunlarla beraber valiliğimizin desteğiyle avcılığının önlenme çalışmaları yapılmaktadır.” Dedi. 
“BALIKLARIN HEM BOYU HEMDE KİLOSU ARTTI”
İnci Kefali toplam iç su avcılığın 3’te 1’ini ilimiz yapar diyen Görentaş, “Yaklaşık 10 bin tonluk bir İnci Kefali avcılığı yapılmaktadır. Bununla beraber 15 Nisan-15 temmuz arası jandarmayla beraber sürekli gece gündüz nöbetler tutularak bu yasak takip edilmektedir. Bu yasaklarla beraber balıkların hem boylarında hem de kilolarında ilerlemeler söz konusudur. Bu tedbirler devam ettikçe balığımızın gelecek nesillere ulaşması sağlanacaktır.” Şeklinde konuştu. 
Görentaş, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;
“İlimizdeki baraj ve göletlere bakanlığımız tarafından balıklandırma çalışmalarımızda yapılıyor. Geçtiğimiz hafta 1 milyon 200 bin Sazan Balığı göletlere bırakıldı. 2019-2020 yılında başlattığımız çalışma ile 2 yılda yaklaşık 350 bin bu yıl ise 1 milyon 200 bin balığı bu göletlere bıraktık. Bu da ilimizdeki göletlerinde bunlar da balık popülasyonunda artmasına neden olacaktır. İlimiz su ürünleri olarak hem İnci Kefali, alabalık hem de sazan balığında belli bir noktaya gelmiştir. Şuan ilimizde 38 balık işletmemiz bulunmaktadır. Barajlarda kafes balıkçılığı, diğer sularda havuz balıkçığında Van ili olarak 3 bin tona yakın alabalık üretimi söz konusudur. Bu balık noktasında da hem lezzet hem de verim anlamında iyi olan şehirlerden biriyiz.” 
Kaynak: Vangölü TV


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR