Van İpekyolu ADEM'lerin yıl sonu sergisi Şişli Öğretmenevinde açıldı

Van’daki İpekyolu Aile Destek Merkezi (ADEM kursiyerlerinin el işi göz nuru eserlerinin yer aldığı yıl sonu sergisi Şişli Öğretmenevinde açıldı. 

Van 25.10.2019 13:20:39 0
Van İpekyolu ADEM'lerin yıl sonu sergisi Şişli Öğretmenevinde açıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL

Aile Destek Merkezi (ADEM) tarafından düzenlenen kursiyerlerinin ürettiği el işlerinin yer aldığı yılsonu sergisinin açılışı Şişli Öğretmenevi bahçesinde yapıldı. 



Sergi açılışına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Emin Bilmez’in Eşi Meral Bilmez, İpekyolu Kaymakamı Sinan Aslan, İpekyolu İlçe Müftüsü Sacit Emiri, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrüllah Yavuzer, İpekyolu köy ve mahalle muhtarları, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İpekyolu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı bünyesinde bulunan, İpekyolu SYDV Müdürü Mehmet Ali Şalem, Aile Destek Merkezleri Koordinatörü Mustafa Ateş, İpekyolu ADEM -1 Koordinatörü Çiğdem Saypak, İpekyolu ADEM - 2 Koordinatörü Özgül Yıldırım ve İpekyolu Adem -3  Koordinatörü Esma Uludağ'dan oluşan yönetim kadrosu ile Aile Destek Merkezleri, aileleri eğitim başta olmak üzere bir çok yönden destekliyor. 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Emin Bilmez’in Eşi Meral Bilmez ve İpekyolu Kaymakamı Sinan Aslan beraberinde ki heyet ile sergiyi dolaşarak birbirinden güzel el emeği ürünleri inceleyerek kursiyerlerle sohbet etti. 

MERAL BİLMEZ, “TOPLUMUN İĞLEŞMESİ ANNELERİN ELİNDE”
Van Postası Gazetesi Yazarı Ziya Türk'e ADEM’ler yıl sonu sergisi ile ilgili görüş ve düşüncelerini aktaran Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ’in eşi Meral Bilmez, “ADEM’ler bizim toplumumuzda dışarıya çıkma imkânı bulamayan, hiç bir şekilde sosyal bir aktiviteye katılmayan, iş yapma imkânına sahip olamayan, evin dışına çıkabilme imkânı bulamamış hanımlarımızı bir araya getirmeye çalıştığımız, sosyal hayatın içine katmaya çalıştığımız, kendilerini ifade edebilme yetenek ve becerilerini geliştirmeye çalıştığımız bir yer. O yüzden de toplumun kılcal damarlarına hitap ettiğini düşünüyorum. Halk Eğitim ve ADEM’ler bana göre eğitimin en kıymetli alanlarından iki nokta, iki faktör. Tıpkı Milli Eğitimin bünyesinde bulunan diğer eğitim kurumları ilkokullar, ortaokullar ve liseler gibi. Annelerin eğitiminin çok önemli, çok kıymetli olduğuna inanıyorum. ADEM’ler de annelerin daha eğitimli ve daha özgüvenli olması için bu amaca hizmet ediyor. Bizler sadece el becerilerini geliştirmek üzerine değil de daha kültürel anlamda çalışmalar yapalım istiyorum. Bu anlamda eğitim vermeyi tercih ederim, ADEM’leri bu şekilde desteklemeye çalışacağım. Çünkü gençlerin iyi yetişmesi, toplumun sağlıklı yetişmesi, sağlıklı düşünebilen, kendini iyi hissedebilen, kendini iyi ifade edebilen öz güveni gelişmiş ve nitelikli annelerle mümkün olur” ifadelerini kullandı.
 

SİNAN ASLAN, “ADEM’LERDEKİ KURSİYERLERİMİZİN ÜRETTİĞİ ÜRÜNLER HALKIMIZLA BULUŞTU”
ADEM yıl sonu sergisi açılışına katılan İpekyolu Kaymakamı Sinan Aslan, Van Postası Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “İlçemizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bağlı 3 tane Aile Destek Merkezi (ADEM) faaliyet gösteriyor. ADEM’lerde  dez avantajlı gruplara kadınlara ve çocuklara yönelik kurslarımız oluyor. Kuaförlükten tutun aşçılığa kadar çok çeşitli alanlarda kurslarımız var. Kursiyerlerimizin ürettiği el emeği göz nuru ürünlerini sergileme talebini biz de uygun gördük ve böyle bir sergi düzenledik.  Sayın Valimizin eşi Saygıdeğer Hanımefendi açılışımıza teşrif etti, ilimizin ve ilçemizin protokolünden çok değerli katılımcılar oldu. Kursiyerlerimizin ürettiği ürünleri değerli Van halkı ile buluşturduk” dedi.

SİNAN ASLAN “SERGİLER ÇALIŞMALARIMIZIN KAMUOYUNA İFADESİ GİBİDİR”
Yapılan serilerin önemine de değinen Aslan, “Bu tarz sergiler ile ADEM’lerde gerçekleştirdiğimiz projelerin, yaptığımız kursların önemini ve sonuçlarını burada en azından etkinlik olarak okdaya koymuş, kurumsal olarak kendimizi ifade etmiş oluyoruz. Ayrıca gerek ADEM’leri, gerekse orada kendilerini geliştirmiş olan kursiyerlerimizi de tanıtmış oluyoruz. Bizim ADEM’lere ilgiyi çekmek gibi bir hedefimiz var, çünkü ne kadar kadına çocuğa ulaşabilirsek bu konuda başarıyı yakalamış olacağız. Sergimizde de bu çalışmaların gururunu yaşıyoruz. Gerçekten çok güzel ürünler gördük, hepsi belki günlerce belki haftalarca süren bir emeğin sonucu ürünü. İnşallah, daha da geliştirerek, daha da büyüterek, daha da güzelleştirerek daha yeni sergilerimiz ve çalışmalarımız olacak. Ben emeği geçen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza, ADEM’deki koordinatörlerimize, usta öğreticilerimize, öğrencilerimize ve bu çalışmalarda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Güzel ürünler için de ellerine sağlık diyorum” şeklinde konuştu. 

ESMA ULUDAĞ, “AMACIMIZ KADINLARIMIZI VE AİLELERİNİ DESTEKLEMEK”
Yaptıkları çalışmalar ile ilgili olarak Van Postası Gazetesi’ne bilgi veren Kevenli Aile Destek Merkezi Koordinatörü Esma Uludağ, “Yaklaşık 2 yıldır Kevenli ADEM’de görev yapıyorum.  Faaliyet alanımızda bulunan kesim genellikle dezavantajlı kadınlar ve mağdur kesim. Burada kadınlarımızın psikolojilerinin desteklenmesi başta olmak üzere, kendilerini değerli hissetmeleri, özgüvenlerini kazanmaları için çeşitli kurslar ve seminerler veriyoruz. Okuma – yazma kurslarımız, Kur’an Kurslarımız, el sanatları, cenaze yıkama eğitimi gibi bir çok kursumuz, kursiyerlerimizin hayata tutunmaları, bir iş bulabilmelerini de amaçlıyor. Her bir kursumuzda yaklaşık olarak 20 öğrencimiz bulunuyor, sabahçı öğlenci olmak üzere iki gruba ayırıyoruz. Kursiyerlerimizin çocuklarının bakımı ve eğitimi için bir de kreşimiz var. Orada hem eğitim alıyorlar, hem de vakitlerini eğlenceli bir şekilde geçiriyorlar.” dedi. 

ESMA ULUDAĞ, “GENÇELERİN SAĞLIKLI YETİŞMESİ HUZURLU BİR AİLEDE OLUR”
ADEM olarak yaptıkları çalışmalara ilgili tüm kurumların destek verdiğine dikkat çeken Esma Uludağ,  “Merkezimizde her hafta farklı alanlarda seminerler düzenliyoruz. Mesela aile içi iletişim seminerleri, madde bağımlılığı, haftanın özelliğine, önemli gün ve haftaları da dikkate alarak seminer programı oluşturuyoruz. Aile huzuru ve bütünlüğü çok önemli olduğu için ağırlıklı olarak aile huzuru, aile bütünlüğünün oluşturması için her hafta seminer düzenliyoruz. Bu semerlerimize İlçe Sağlık Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden psikologlar, sosyologlar katılıyor. Kurumlarımızın bu destekleri ile halkımıza faydalı olduğuna inandığımız eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Ayrıca birlikte çalıştığımız sivil toplum kuruluşları da var. Özellikle kadın derneklerinden de destek alıyoruz.” Diyerek yaptıkları çalışmaları anlattı.
 

ÖZGÜL YILDIRIM, “20 ÖĞRENCİMİZ VERDİĞİMİZ KURSLAR SONUCUNDA İŞ SAHİBİ OLDU”
Yaptıkları çalışmaları Van Postası Gazetesine değerlendiren İpekyolu 2 Nolu ADEM Koordinatörü Özgül Yıldırım, “Yapılan bu çalışmalar özellikle mesleki eğitim kursları olarak yapılıyor. Kursiyerlerimizin iş sahibi olması açısında iyi oluyor. Özellikle kuaför eğitimi alan öğrencilerimizden yaklaşık 20 tanesi kursu tamamlayarak işe girdiler. El sanatları kursunda olan öğrencilerimiz, kendi evlerinde bir odada terzihane kurup dışarıdan etek, ceket gibi parçaların dikim işini alarak kendi paralarını kazanıyorlar. Bunların yanı sıra kadınların evde oturarak değil de, üretebilen bir insan olarak özgüveni güçlü bir birey olmalarına destek oluyoruz. Bir insan ben neden yapamayayım, neden olmasın dediği zaman, başarılı oluyor. Kursa başlayan ve özgüvenini kazanamamış kursiyerlerimizden özgüveni güçlü bir çok kişi oldu” şeklinde konuştu.

KADINLARIN ÖZGÜR BİR ŞEKİLDE SOSYAL HAYATA KATILMALARI SAĞLANMAKTADIR
İpekyolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı  tarafından yapılan yazılı açıklamada, Vakıf başkanlığı tarafında toplam üç adet Aile Destek Merkezi projesi yürütüldüğü ifade edilerek şöyle denildi;
“Van Merkez, İpekyolu ilçesi sınırları içinde yaşayan alt gelir gruplarında bulunan, dezavantajlı yoksul kadınların sosyal, kültürel ve eğitsel faaliyetlerle toplumsal entegrasyonu artırılmaktadır. Merkezlerde verilen mesleki ve teknik eğitimler, sosyokültürel faaliyetlerle kadınların kent hayatına katılımı sağlanarak toplumsal bütünleşmeye destek verilmektedir. Ekonomik sermaye yetersizliğinden dolayı kadınlar toplumdan soyutlanmış, adeta dört duvar arasına hapsedilmiştir. Proje kapsamında verilecek destekle beşeri sermaye işlevsel hale getirilerek kadınların sosyal hayata katılım oranı artırılmaktadır Merkezlerimizde aşçılık, kuaför, dikiş, trikotaj, ev tekstili. İğne oyası, tel kırma, ahşap boyama, dantel, örgü, makine nakışı, okuma yazma, bilgisayar okuryazarlığı, Çocuk Bakım Meslek Elemanı, trikotaj, anasınıfı- kreş, kur-an-ı kerim okuma ve geliştirme olmak üzere farklı alanlarda mesleki ve teknik eğitimler verilmektedir. Mesleki ve teknik eğitim kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerlere Halk Eğitim Merkezi onaylı sertifika verilmektedir.. Mesleki eğitimlerle temel becerilerini geliştiren, işi öğrenen kadınlar ev ya da küçük bir atölye ortamında mesleklerine icra ederek ev ekonomisine katkı sağlamaktadırlar. Merkezde sosyo-kültürel faaliyetler ve seminerler düzenlenmektedir. Merkezde gezi, piknik, kurum ziyaretleri, kermes, sergi, aile ziyaretleri gibi sosyal faaliyetlerle kadınların hayata aktif katılarak sosyalleşmesine destek verilmektedir. Ayrıca kadın hakları, aile içi iletişim, çocuk eğitimi, sağlıklı beslenme, ağız ve diş sağlığı, doğum kontrol yöntemleri, hijyen, milli ve manevi değerler konularında seminer düzenlenerek kadınların kendilerine olan güvenleri arttırılarak daha özgür bir şekilde sosyal hayata katılmaları sağlanmaktadır.” 
 

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR