Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yılmaz’dan ahır yıkımına destek

Van Postası Gazetesi’nin yaptığı haberlerle gündeme getirdiği şehir merkezindeki ahırlarla ilgi açıklamalarda bulunan Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, Van şehir merkezinde bulunan ahırların yıkılma kararın

Van 18.06.2020 14:27:46 0
Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yılmaz’dan ahır yıkımına destek
Tarih: 01.01.0001 00:00

İKİNİSAN GAZETESİ ÖZEL

Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, valilik kararı doğrultusunda, yıkımına başlanan ahırların, biran evvel şehir dışına çıkarılması konusunu desteklediğini belirtti. Başkan Yılmaz, alınan karara saygı gösterdiklerini söyledi.

“BU KARARIN BİZE EKONOMİK OLARAK AĞIR BİR YÜK GETİRECEĞİ AŞİKÂRDIR”
Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz Valilik ve belediyelerin kamu yararı için almış olduğu kararı kendilerini ekonomik açıdan zarara uğratsa da saygı ile karşıladıklarını belirterek, “Sayın Valimiz, bu kararın yapılan şikâyetler ve toplum sağlığı açısından alındığını şahsen bize bildirdiler. Bizde bu karara Van İli ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak saygı duyduk. Bu kararın bize ekonomik olarak ağır bir yük getireceği aşikârdır. Birlik olarak üyelerimize bu kararın yerinde bir karar olduğu ve uygulanması ile ilgili planlamayı istişare ettik. Üyelerimize; kısa vadede bize zor gelen bu kararın uzun vadede çok faydalar sağlayacağına dair kanaatlerimizi belirttik. Et ve süt üretimi ülke için stratejik öneme sahiptir. Bu önem dünya çapında yaşanan pandemi sürecinde daha da iyi anlaşılmıştır. Sektörümüzün birçok problemi bulunmaktadır. Bu problemlerin birçoğu yapısal sorunlardır. Zaten sektör kamu desteği ile yürütülmekte; kamu daha etkin üretim modelleri için planlama ve desteklemelerde bulunmaktadır” diye konuştu. 

“RUHSAT SÜRECİNDE VALİLİĞİMİZDEN DESTEK BEKLEMEKTEYİZ”
Şehirleşmenin gelişmesi ahır, çiftlik ve barınakların şehir dışına çıkartılmasını zorunlu kıldığını belirten Yılmaz, “Hayvan yetiştiricileri olarak; sabah saat 5.00’te başlayan mesaimiz gece yarılarına kadar devam eder. Otu, yemi, hastalığı, sağlığı, temizliği vb. yığınla işle uğraşmaktayız. Canla başla verdiğimiz hizmet; her güzelliğe layık milletimizedir. Şehirleşmenin gelişmesi ahır, çiftlik ve barınakların şehir dışına çıkartılmasını zorunlu kılıyor. Ancak bu durumda farklı sorunlar ortaya çıkıyor. Hali hazırda yıkımına başlanan bazı ahır ve çiftliklerde kurban bayramı için beslenen kurbanlıklar vardır. Besicilerin yıllardır kurdukları çiftlik düzenini aniden kaldırılması biz besicileri zorlamaktadır. Devletimizin vereceği her kararı emir görüp uyguluyoruz. Ancak bizimde devletimizden istediğimiz; yıllardır devam eden destekleme programlarında ilimize daha fazla fonun sağlanmasıdır. Ayrıca üyelerimizin çoğunun arazisi ya Gürpınar Ovası, ya da Alaköy Ovasında yer almaktadır. Büyük ovalarda tarımsal yapıların önünde bir engel bulunmamakla birlikte Bakanlık onayına bağlanmıştır. Hayvancılık işletmelerimize yapı ruhsatı alabilmemiz için bu onay sürecinin bürokratik sürecinin hızlanması için valiliğimizden destek beklemekteyiz” dedi.

“ŞEHİRDEKİ HAYVANCILIK İŞLETMELERİNİ HIZLICA TAHLİYE EDECEĞİZ” 
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, belediye yetkililerinin hayvan sahiplerinin mağdur olmaması için gerekli bazı çalışmalar yapması gerektiğini belirterek, “Yatırımlarımızın hukuki olması açısından belediyelerin istemiş olduğu kurum görüşlerinin hızlıca belediyelere ulaştırılması bize kolaylık sağlayacaktır. Bu sürecin hızlandırılması üyelerimize TKDK ve Tarım Bakanlığına proje başvuru yapma şansı doğuracaktır. Talebimiz yanlış anlaşılmasın. Biz gayri hukuki bir şey talep etmiyoruz. Sadece hayvancılık projeleri ile ilgili kurum görüşlerinin aciliyete binaen hızlandırılmasını talep ediyoruz. Devlet ve yerel yönetimler biz çobanlara sahip çıksın, sesimize kulak versin istiyoruz. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği yönetim kurulu üyesi ve Van İli ve İlçesi Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı olarak üreticilerin sesini duyurmaya çalışıyoruz. Hayvancılık konusunda muhatap sadece biz üreticileriz. Bu konuda muhatap üretici birliğimiz de bulunmaktadır. Şehirdeki hayvancılık işletmelerini hızlıca tahliye edeceğiz. Bu konuda sadece bizim açıklamalarımız dikkate alınmalıdır. Bizi temsil etmeyen sektör dışında her şeye yorum yapan ve kamuoyunu yanıltan kişi ve STK’ların dedikleri bizi bağlamamaktadır. Valilik, belediyelerimizin desteği ile birliğimiz ve üreticiler olarak birlik içerisinde bu kentin sağlıklı bir şekilde gelişimine katkı sunacağımızı belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ikinisan Gazetesi


Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR